The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Interviu cu Lucia Costea // Juriul GSC 2023

Articol / 21 Sep 2023 / Andra Mihai
  • Interviu cu Lucia Costea // Juriul GSC 2023
1/1
În pregătirea Festivităţii de Premiere Gala Societăţii Civile 2023, The Institute a stat de vorbă cu o parte dintre Juraţii GSC aflaţi la prima experienţă de jurizare în cadrul competiţiei. Interviurile vorbesc despre societatea civilă şi implicarea civică, despre colaborare şi dialog şi despre cum va arăta societatea civilă în viitor. Anul acesta, 238 de iniţiative, respectiv 182 proiecte, 23 programe și 33 de campanii de comunicare s-au înscris la cea de-a XXI-a ediţie a Galei Societăţii Civile, cel mai amplu proiect care promovează și premiază activitatea sectorului asociativ din România. Proiectele au fost jurizate de peste 80 de specialişti în implementarea și evaluarea proiectelor, cercetători, sociologi, jurnaliști, lideri și formatori de opinie ai societății civile și ai sectorului non-profit, la care se adaugă reprezentanți ai sectorului privat.

Vă invităm să citiţi în rândurile de mai jos un interviu cu Lucia Costea, Co-fondator & CEO Secom Healthcare Group.

Cum a fost experiența ta de a fi în juriul Galei Societății Civile, ediția 21? Ce te-a surprins, ce ai descoperit și ce spun proiectele de anul acesta despre implicarea socială din România?

Jurizarea proiectelor din sfera sănătății în cadrul Galei Societății Civile a fost o experiență foarte valoroasă pentru mine care mi-a oferit onoarea de a cunoaște oameni inspiraționali și oportunitatea de a ajuta la recunoașterea și promovarea lor și a inițiativelor cu un puternic impact pozitiv asupra comunităților.

Am fost plăcut surprinsă de diversitatea proiectelor și de creativitatea soluțiilor dezvoltate de organizații pentru a rezolva problemele sociale identificate și, mai ales, de implicarea și dedicarea oamenilor de a schimba lucrurile în bine.

M-au inspirat și emoționat deopotrivă proiecte mari, de anvergură care au susținut mii de oameni, dar și inițiative cu doar câteva zeci de beneficiari, fiindcă toate aveau în comun această dorință fantastică a oamenilor de a face diferența. E impresionant cât de mulți voluntari au reușit să atragă în proiecte și câtă perseverență pun în fiecare inițiativă, pentru a reuși să influențeze în bine. Cunoscându-i acum, responsabilitatea de a alege câștigătorii este cu atât mai mare.

Mă înclin în fața tuturor participanților și îi felicit pentru bunătate, stăruință, implicare și dorința de a face bine!

Care crezi că este domeniul cel mai bine reprezentat din perspectiva implicării civice în România și în ce domeniu ar trebui investit masiv ca să producem schimbări reale în societate în următorii 10 ani?


În România, sunt mai multe domenii bine reprezentate și în care oamenii se implică activ.Consider totuși că majoritatea eforturilor se îndreaptă către susținerea oamenilor din medii defavorizate, care sunt sprijiniți să își continue educația, sunt ajutați să aibă acces la produse și servicii medicale decente și să se integreze în comunitate.

Ca investiții viitoare susțin domeniul educației, care poate aduce o schimbare reală și durabilă în societate. Educația are un impact profund asupra dezvoltării individuale și colective și poate contribui semnificativ la îmbunătățirea vieții oamenilor și a comunităților în ansamblu.

Investiția în infrastructura educațională, formarea profesorilor și accesul la educație pentru toți sunt doar câteva dintre modalitățile prin care se poate sprijini transformarea socială și progresul în societate.

Cum se naște implicarea civică? De ce au nevoie oamenii ca să treacă de la indiferență la implicare și de ce crezi că e nevoie pentru a antrena spiritul civic în România atât la nivel individual, cât și organizațional?

Educația stă la baza implicării civice. Atunci când oamenii devin mai conștienți de problemele societății, dorința de a contribui activ la soluționarea acestora, de a participa la luarea deciziilor crește exponențial.

De asemenea, promovarea, creșterea vizibilității celor care au inițiative și se implică deja poate ajuta la motivarea și altor oameni de a se alătura. Cred puternic în motto-ul „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.” (Mahatma Gandhi)

Care crezi că este ingredientul principal în colaborarea actorilor diverși (ONG-uri, administrare publică, guvernamentală, mediu diplomatic, presă, mediu universitar sau corporate) pentru a aduce o reală transformare în societate?


Nu pot menționa un singur ingredient. Cred că pentru o transformare reala în societate e important ca toți actorii implicați să aibă principii, obiective comune și o voință neobosită de a se implica până la atingerea lor.

Campania Galei Societății Civile de anul acesta vorbește despre „Bine pentru Mâine” și prezintă poveștile unor tineri implicați în societatea civilă. Cum crezi că o să arate o societate civilă în viitor, construită de acestă nouă generație? Spre ce crezi că ar trebui să se îndrepte?

Simt că societatea civilă a viitorului se îndreaptă către implicare și adaptabilitate, pentru a putea face față multiplelor provocări actuale: sărăcie, inegalități, schimbări climatice etc.

Cred că vom folosi din ce în ce mai mult tehnologia pentru abordarea problemelor sociale, vom colabora și vom crea parteneriate puternice pentru a găsi soluții la problemele complexe existente, astfel încât să maximizăm impactul pozitiv într-un timp scurt.

Prin promovarea valorilor morale mai presus de interese economice sau de altă natură, vom reuși să participăm la modelarea unei societăți echilibrate, care se dezvoltă sustenabil, astfel încât să ne putem bucura de o lume mai bună, nu doar noi, ci și cei care ne vor urma.


Lucia Costea a fost parte din juriul secţiunii Sănătate, secţiune susţinută de Secom Healthcare și Good Routine by Secom.

Câştigătorii ediţiei cu numărul 21 se vor afla în cadrul Festivităţii de Premiere a Galei Societății Civile, care va avea loc pe 26 septembrie, începând cu ora 19:30, la Ateneul Român din București.

***

Partener Principal: Rompetrol
Partener pentru Sustenabilitate: Lidl România
Partener Secțiune Educație și Învățământ și Secțiune Programe: BCR
Partener Secțiune Dezvoltare Economică și Socială: Mastercard
Partener Secțiune Sănătate: Secom Healthcare și Good Routine by Secom
Partener Secțiune Proiecte realizate cu implicarea Voluntarilor: Helinick
Parteneri Strategici: Ashoka România, ASAP România
Parteneri Culturali: Primăria Municipiului București prin ARCUB
Parteneri Media Strategici: Pro TV, Rock FM, HotNews.ro, Euromedia, YOOH
Parteneri Media: IQads.ro, RADOR, AGERPRES, spotmedia.ro, Zile și Nopți, Revista Biz, RomâniaPozitivă, Știri.ONG
Parteneri Tradiţionali: Netvibes România, MediaTrust România

O campanie: Gavrilă&Asociaţii