The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Laborator Brăila - Abordări alternative ale periferiilor urbane

News / 06 Iun 2016 / INSTITUTE.RO
  • Laborator Brăila - Abordări alternative ale periferiilor urbane
  • Laborator Brăila - Abordări alternative ale periferiilor urbane
  • Laborator Brăila - Abordări alternative ale periferiilor urbane
  • Laborator Brăila - Abordări alternative ale periferiilor urbane
  • Laborator Brăila - Abordări alternative ale periferiilor urbane
1/5
Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, prin Facultatea de Urbanism (UAUIM-FU), în parteneriat cu Bergen School of Architecture (BAS) și cu sprijnul Primăriei Brăila, a organizat în perioada 26-29 mai 2016 două evenimente dedicate locuitorilor Brăilei, ca parte a proiectului „LABORATOR  BRĂILA - Abordări alternative ale periferiilor urbane în cadrul unui oraş cu creşterea stagnată (B-LAB)”. Acțiunile studenților UAUIM au vizat testarea unor tactici și micro-strategii de apropiere directă de spațiile periferice, neglijate sau aflate în declin, descoperindu-le valoarea potențială și încercând să le re-așeze în conștiința populației ca elemente necesar a fi reactivate și reutilizate.
 
Prima acţiune BRĂILA REACT a fost realizată în incinta fostei Fabrici de Bere Muller (strada General Ghe. Avramescu), parte din fosta zonă industrială sudică a Brăilei. Acest teritoriu este intrat de mai bine de cincisprezece ani într-un proces de declin accentuat, multe unități - clădiri, terenuri, utilaje industriale - fiind închise, abandonate și aflate într-un stadiu avansat de degradare. Deși este situat foarte aproape de zona centrală a orașului, având tangență și cu malul Dunării, acest teritoriu  este resimțit de locuitori ca fiind o periferie - un loc greu accesibil, cu o imagine respingătoare, lipsit de atractivitate și periculos. Totuși, privind cu atenție și cu deschidere către potențialul ascuns în dosul pereților căzuți, al gardurilor delabrate și al vegetației care recucerește spațiul, există suficiente elemente care pot fi reactivate. Resursa locului este bogată, luând în considerare mai ales memoria acestor spații în care nu foarte demult oamenii munceau și își câștigau existența.
La inițiativa studenților de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” din București, evenimentul BRĂILA REACT a adus în același loc elevi ai Liceului de Artă “Hariclea Darclée” și ai Școlii Populare de Artă “Vespasian Lungu” din Municipiul Brăila, intr-o acţiune inedită, dedicată comunității brăilenilor ce a avut ca principal scop re-activarea spațiului aferent fostei Fabrici de Bere Muller prin implicarea locuitorilor,  având atât un rol recreativ, cât și unul educativ. 
Cel de-al doilea eveniment urban, pe cât de diferit, pe atât de inedit și în egală măsură apreciat de către locuitori, a fost organizat în cadrul staţiei de tramvai ”Albina” din Brăila, pe linia de tramvai 24 (strada Grigore Alexandrescu- zona Milcov), traseu care leagă Parcul Monument de Stațiunea Lacul Sărat, două repere verzi importante la nivelul orașului.





Plecând de la observația că această linie de tramvai desparte o zonă de case de una de blocuri, situate însă în același teritoriu al orașului, studenții de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” din București au imaginat un mod de comunicare între cele două zone, prin chiar intermediul liniei separatoare. Obiectivul principal al proiectului ”AlbinaLink” a urmărit stimularea spiritului comunitar local și a inițiativei civice, relevând importanța micro-spațiilor urbane de acest tip. Alegerea acestui loc s-a realizat în urma studiului și a observațiilor pe teren a întregului traseu de tramvai, aceasta fiind stația cea mai intens tranzitată din zona periferică sudică, fapt care a garantat un impact asupra unui număr mai mare de locuitori. Mesajul proiectului este unul simplu, de încurajare a comunicarii directe între locuitorii orașului, precum și conștientizarea necesității utilizarii în comun, cu responsabilitate, a unor locuri, spații și obiecte de mobilier urban.
Iniţiatorii proiectului, studenţi ai Universităţii de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București împreună cu îndrumătorii lor au transformat staţia de tramvai Albina, timp de două zile, în atelier de lucru și platformă de dezbatere in situ, împreună cu aceia care tranzitau zona pe linia tramvaiului 24 și cu locuitorii din cele două cartiere vecine. Revitalizarea a constat în realizarea unei instalații verzi cu ajutorul plantelor și al materialelor reciclate, mizând pe un cost cât mai redus al intervenției.