The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Laboratorul viitorului: ECO? Designul ceh în drum spre sustenabilitate

Articol / 12 Sep 2022 / Andra Mihai
  • Laboratorul viitorului: ECO? Designul ceh în drum spre sustenabilitate
1/1
Începe un nou sezon de evenimente la Centrul Ceh!

Cu ocazia președinției cehe a UE (CZ PRES), rețeaua Centrelor Cehe a pregătit o serie de evenimente și proiecte. Ele urmăresc cele trei subiecte de interes ale președinției: inovare, sustenabilitate și creativitate. Unul dintre proiecte este „Laboratorul viitorului", ce aduce în prim plan subiectul sustenabilității. În perioada 15 septembrie - 14 octombrie 2022, la Centrul Ceh va putea fi văzută expoziția „ECO? Designul ceh în drum spre sustenabilitate”, care prezintă exemple de produse de design ecologic, alături de poveștile lor și o evaluare a impactului acestora. Scopul este de a deschide o dezbatere critică mai amplă cu privire la ceea ce reprezintă, de fapt, sustenabilitatea. La vernisaj va fi prezentă curatorea expoziției, Veronika Pařízková.

Sustenabilitatea și un stil de viață responsabil și prietenos cu mediul sunt teme care se aud din ce în ce mai mult la nivel global. Faptul că este necesar să începem să ne comportăm respectuos și ecologic nu mai este contestat de aproape nicio autoritate rezonabilă. Cu toate acestea, mai ales în Republica Cehă, implicarea designului în rezolvarea problemelor de mediu este încă la început și nu există multe companii sau persoane dornice să se dedice problemei pe termen lung.

„Implicarea designului în rezolvarea problemelor de mediu este încă în fază incipientă în Republica Cehă și în alte țări, iar ecologia și sustenabilitatea sunt adesea folosite în scopuri de marketing și de „greenwashing” clasic. Întrebarea este cum să distingem motivația pură a companiilor care sunt conștiente de nevoia de schimbare de cele care doar se află pe valul modei.” afirmă Veronika Pařízková, curatoarea proiectului.

Dar tocmai designul și posibilitățile pe care le oferă pot reprezenta o platformă ideală de pornire pentru stabilirea unor noi obiceiuri de consum. O morfologie bine gândită a produsului, materialele alese inteligent și o abordare conștientă a producției (inclusiv implicarea noilor tehnologii) sunt atribute de bază care pot propune reguli noi.

Proiectul expozițional prezintă companii cehe, dar și persoane fizice care, prin ideile lor, demonstrează cu câtă iscusință poate fi folosit designul pentru a crea noi obiceiuri de consum. În acest context, designul nu este perceput ca un efect estetic, ca un scop în sine, ci, dimpotrivă, ca pe un instrument pur funcțional care propune uniunea dintre proprietățile practice și vizuale.

Designul meticulos ia în considerare întregul ciclu de viață al produsului și, în același timp, respectă toate componentele mediului și diferitele tipuri de impact asupra mediului. Atunci când un designer proiectează un produs într-un mod neadecvat, este responsabil pentru daunele aduse mediului. În acest caz, aruncarea sau arderea unui produs fabricat necorespunzător nu este de ajutor - impactul negativ al acestuia asupra mediului nu va dispărea. De aceea, expoziția propune mai mult decât prezentarea unor obiecte de design – acestea sunt însoțite de fișe de evaluare, ce măsoară, după o serie de criterii, impactul și respectul pentru mediu.

Expoziția va fi deschisă pe 15 septembrie, între orele 18:00-21:00. Curatoarea cehă a acesteia, Veronika Pařízková, va fi prezentă la vernisaj și, de la ora 19:00 va discuta cu publicul prezent despre expoziție și designul sustenabil, împreună cu invitați locali. Intrarea este liberă, iar evenimentul Facebook poate fi accesat aici. Expoziția poate fi vizitată până pe 14 octombrie 2022, între orele 10:00 – 16:00, sau în timpul evenimentelor organizate în acea perioadă.

Expoziția face parte dintr-o serie de evenimente locale și internaționale, organizate de rețeaua Centrelor Cehe și Centrul Ceh București. Local, în septembrie și octombrie, publicul va putea participa la mai multe evenimente ce au sustenabilitatea ca subiect comun. Pentru a fi la curent cu acestea, puteți urmări pagina de Facebook și site-ul Centrului Ceh.

***

Expoziție organizată de Centrul Ceh, alături de Ambasada Republicii Cehe, Romanian Design Week, The Institute, OTOTO și Budweiser Budvar.