The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Marea Unire a Creativilor@Alba Iulia // 5 - 11 noiembrie 2018

Articol / 10 Oct 2018 / The Institute
  • Marea Unire a Creativilor@Alba Iulia // 5 - 11 noiembrie 2018Marea Unire a Creativilor@Alba Iulia
  • Marea Unire a Creativilor@Alba Iulia // 5 - 11 noiembrie 2018Marea Unire a Creativilor@Alba Iulia
1/2
„Marea unire a creativilor@Alba Iulia” este un proiect în premieră națională, special creat pentru a marca aniversarea Centenarului la Alba Iulia și pentru a poziționa orașul pe harta centrelor culturale inovative la nivel european. Proiectul se va desfășura în perioada 5 - 11 noiembrie 2018 și va avea trei secțiuni complementare: 1. o conferință internațională pe tema dezvoltării comunitare prin cultură la care sunt așteptați reprezentați din mai multe țări europene, printre care Italia, Estonia, Portugalia, Suedia, Serbia și din România; 2. o serie de 5 workshop-uri adresate tinerilor care se va încheia cu organizarea unui festival de două zile realizat integral de tineri; 3. o expoziție de panouri interactive.

Finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și co-finanțat de Primăria Alba Iulia, proiectul „Marea unire a creativilor@Alba Iulia” are loc în contextul deschiderii, în următorii ani, a unor noi spații dedicate industriilor creative la Alba Iulia și are rolul de a contura un nou model de dezvoltare comunitară prin cultură și de a stabili un cadru de discuție și schimb de bune practici între centre culturale europene. În același timp, proiectul dorește să familiarizeze publicul local cu specificul industriilor culturale și creative, pentru a se putea dezvolta pe termen lung o strategie în acest sens.

<<Cred în creativitate „made in Cetate”. Pentru că, la început, probabil că a mai fost ceva înainte de cuvânt, a fost ideea. O mulțime de idei bune au transformat Alba Iulia din ce era în ce este, adică într-o poveste de succes și într-un exemplu de "how it's made". Faptul că îi invităm alături de noi și pe alți creativi din toată țara și din alte țări, într-o Mare Unire a Creativilor, nu arată doar deschiderea noastră spre oameni noi și idei, ci și dorința noastră de a vedea lucrurile și din alte perspective. A fost cândva vremea lui ”proletari din toate țările...”, când absolut totul se rezuma la emisii de dioxid de carbon. E timpul unui nou mesaj și al emisiilor de... creativitate.>> – a declarat Mircea Hava, Primarul Municipiului Alba Iulia.

„Așa cum bine știm, orașul Alba Iulia este un reper foarte important în istoria României. Ne bucurăm să sărbătorim Centenarul prin lansarea unui hub cultural la noi în oraș. Proiectul “Marea unire a creativilor@Alba” aduce experți din alte țări europene cu tradiție în această zonă care vor discuta despre dezvoltarea comunitară prin cultură. Sperăm ca acesta să fie cadrul care va stimula apariția multor proiecte și inițiative culturale în interiorul Cetății Alba Carolina și care va aduce în oraș și mai mulți turiști.” – susține Nicolaie Moldovan, City Managerul Alba Iulia.

Proiectul „Marea unire a creativilor@Alba” cuprinde trei secțiuni principale:
  •  Întâlnirea internațională a hub-urilor culturale – reprezentanții hub-urilor culturale importante din mai multe țări europene vor discuta despre potențiale modele de dezvoltare culturală și comunitară în contextul deschiderii unui nou hub cultural la Alba Iulia;
  •  Sesiune de workshop-uri dedicate tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani, în cinci domenii din sectorul industriilor creative: video design, storytelling, marketing cultural, DJ-ing și design grafic. Această etapă se va încheia cu organizarea unui festival realizat integral de participanții la workshop-uri, fiecare dintre aceștia având ocazia să contribuie direct la realizarea unei părți din eveniment (spre exemplu: realizarea unui playlist, crearea unui design video ș.a.m.d.); Înscrieri aici, termen limită: 28 octombrie.
  • Hub cultural mobil - 4 panouri interactive realizate de elevi și locuitori albaiulieni, sub coordonarea unor artiști locali, vor fi amplasate în Cetatea Alba Carolina.
  • Proiectul se adresează în principal operatorilor culturali, comunității de tineri antreprenori din domeniul industriilor creative, autorităților publice locale și județene, comunității de artiști locali, elevilor și studenților, dar și publicului larg din Alba Iulia. Mai multe detalii puteți găsi aici.

    Cartierul Creativ Carolina este o asociație neguvernamentală înființată în 2017, care reunește membri din industriile creative din Alba Iulia și care are ca scop promovarea valorilor culturale și artistice, activarea, încurajarea și dezvoltarea comunității creativilor și a orașului Alba Iulia, cultivarea și educarea talentului cultural și facilitarea metodelor de dezvoltare a comunității prin cultură. Asociația este o interfață consultativă și constructivă a Municipalității, dar și a altor instituții de administrare în privința politicilor publice culturale, care contribuie la elaborarea, implementarea și promovarea unei strategii la nivel local privind sectorul creativ.