The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Meet the designers // DESIGN DE PRODUS // PART I

Foto / 06 Mai 2015 / Ioana Pîrvu
  • Meet the designers // DESIGN DE PRODUS // PART I
1/1
Anul acesta, expoziția centrală a Romanian Design Week va prezenta cele mai bune si cele mai relevante lucrari produse în ultimul an. 
Pentru zona de PRODUCT DESIGN, miza a fost una foarte clară, aceea de a prezenta cât mai multe dintre declinările și manifestările designului de obiect, pe care le-am reunit în 4 mari tipologii: piese de mobilier, obiecte de iluminat, ceramică și bijuterie.
Selecția finală, realizată de organizatori împreună cu Mihai Gurei, Creative Director și Owner Intro, curatorul acestei categorii, cuprinde obiecte ce poartă eticheta a peste 40 de designeri și studiouri de design. Dintre ei, 18 sunt new entries, artiști care expun pentru prima dată în cadrul Romanian Design Week, iar ceilalți sunt prieteni vechi, care au fost prezenți cel puțin într-una dintre edițiile trecute. 

Anul acesta, cele peste 50 de obiecte din categoria product design sunt semnate de: Unutreiunupatru și kaustik, Adrian Balcău, Aerium, Agnes Lukacs, Alexandra Moroșanu, Alexandra Ungurelu, Alexandru Dăbuleanu, Alexandru Ioniță și Octavian Bădescu (prin DIZAINĂR), Alina Constantin, Alina Turdean, Anamaria Bica & Cristina Pop, Anca Vintilă Dragu, Andrei Emil Ignat, Carla Szabo, Cătălina Bogdan, Cristina Bulat, Diana Tanase, Dragoș Dogaru, Dragoș Motica, Fashion Machine, idz arhitectura, Lorand-Emanuel Cinca, Marilena Popa, MOOGU (Contemporary Jewellery by Andreea Mogoșanu), Oana Stoica Ceramics, PATZAIKIN OBJECT by Olah Gyarfas, Prototip Studio, RIZI Design, Ruxi Sacaliș, The Awesome Project, ubikubi, Vlad Oană. 

Pe 23 mai, la Hanul Gabroveni, în expoziția centrală Romanian Design Week, o să poți să îi întâlnești și să îi asculți live în cadrul evenimentului Meet the Designers. Până atunci, îți facem cunoștință cu o parte dintre cei care sunt pentru prima dată prezenți în expoziția centrală, iar dacă vrei să afli mai multe, linkul cu numele lor duce în secțiunea de portofolii, unde poți citi informații extra despre participarea lor la #RDW2015.

 
Adrian Balcău este un tânăr designer de obiect din Cluj-Napoca. Acolo are propriul său atelier  unde explorează concepte interesante şi descoperă forme proaspete. Obiectele sale, deşi sunt  explorări formale şi sculpturale, ascund o latură psihologică de interacţiune emoţională om -  obiect. Deşi are o abordare foarte artistică asupra practicii sale de designer este foarte  pragmatic, foarte raţional şi cu o imagine foarte clară asupra produsului final. Pentru el, designul  trebuie să fie o formă de comunicare abstractă, o sculptură mascată într-un obiect util.
Vezi aici ce va expune în cadrul Romanian Design Week.


Aerium s-a conturat în jurul ideii de a aduce natura mai aproape de oameni într-un mod neconvențional, prin realizarea de grădini în miniatură și realizarea de produse cu design minimalist, armonizate cu plante. Brandul Aerium, reprezentat de Ramona Bejan, a colaborat cu arhitecți, designeri, agenții de publicitate și a luat parte la expoziții de design. Pentru moment, Aerium lucrează cu plante aeriene, iar faptul că aceste plante nu au nevoie de pământ pentru a trăi, deschide posibilități nenumărate în a amenaja un interior. Vezi aici ce va expune în cadrul Romanian Design Week.


Designer în cadrul La Designărie și studentă la Facultatea de Arhitectură de Interior din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Alexandra Moroșanu este pasionată de tot ce este nou, innovator și nonconformist, precum și de tehnologia alternativă. Este atrasă de graphic design, design de obiect și de tot ce ține de domeniul artei și a arhitecturii. În lucrările realizate tinde să urmarească punerea in valoare a fiecărui element, prin folosirea de materiale în tonalități calde și de culori contrastante menite să rupă monotonia. Obiectele ce poartă amprenta ei urmăresc aceeași linie: inovație prin simplitate, funcționalitate. Vezi aici ce va expune în cadrul Romanian Design Week.


Cătălina Bogdan este studentă în ultimul an la Facultatea de Arhitectură de Interior din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu. Este membru al echipei La Designărie din 2013, unde experimentează cu idei, concepte și își manifestă pasiunea pentru lemn. Perfecționistă și visătoare, îi place să călătorească mult, într-o continuă căutare de inspirație, și să colecționeze obiecte de design. Vezi aici ce va expune în cadrul Romanian Design Week.
 

Cristina Pop este studentă la Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu", București. Pasiunea pentru arhitectură si design se reflectă în proiectele sale prin grija la detalii și fundamentarea conceptelor. Poate o visătoare, dar își ia munca în serios. Domeniile principale în care activează sunt: arhitectura, design-ul grafic si cel de mobilier. Vezi aici ce va expune cadrul Romanian Design Week.


Designer de mobilier și arhitect de interior în cadrul La Designarie, Anamaria Bica este o admiratoare a designului scandinav, de la clasicii moderni până la designerii contemporani, și de la arhitectură până la designul grafic. Iubitoare a culorii albastre, în special a acelor nuanțe dintre albastru si verde, încearcă să o implementeze in proiectele ei. Vezi aici ce va expune în cadrul Romanian Design Week.


Alexandra Ungurelu, creatoare a bijuteriilor Expression Jewelry, a transformat pasiunea și necesitatea de a lucra cu forme și culori în singura modalitate de a fi. Bijuteria a fost rezultatul unui experiment îndelungat și continuă să fie o provocare pe care o acceptă și o finalizează  în metal prețios. Atenția pentru detaliu este o primă caracteristică a lucrarilor sale, urmată de transpunerea influențelor zilnice, fie arhitectura orașului sau texturile regăsite în natură, geometria rezultată este importantă și clară în bijuteria creată. În procesul creativ transpune atât emoție cît și un mesaj, orice piesă creată de ea este una care reprezintă mai mult decât alăturarea metalului și a pietrelor prețioase, este un simbol, făcut să parcurgă timp și spațiu. Bijuteria este modul său de a se exprima. De multe ori feminină, alteori geometrică, bijuteria Expression provoacă un dialog, incită și transmite emoție. Vezi aici ce va expune în Romanian Design Week.


Absolvent şi masterand al Facultăţii de Inginerie Tehnologică din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov, Dragoș Dogaru şi-a echivalat studiile, după un stagiu ca student Socrates-Erasmus, la Vitus Bering University College Horsens, Danemarca, obţinând licența în inginerie mecanică, linia automatizări. Fiind pasionat de design, în ultimii 10 ani s-a orientat către publicitate şi diverse domenii ale designului. Prin experienţa cumulată a acestor ani, astfel a ajuns şi la designul de produs, lansând gama de corpuri de iluminat Cuplo™ şi sistemul de rafturi modulare BILLIPLAY™, cu o linie de îmbinari surprinzătoare de materiale, interactivitate şi multifuncţionalitate care stă la baza conceptului de design. Vezi aici ce va expune în cadrul Romanian Design Week.