The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

O temă care ne privește pe toți – climate change, în numărul de vară igloo

Articol / 01 Iul 2021 / Luiza Popescu
  • O temă care ne privește pe toți – climate change, în numărul de vară igloo
1/1
Numărul de vară igloo #202 propune o temă de DOSAR arzătoare prin gravitatea și amploarea ei: Climate Change.

Context în care proiectarea arhitecturală e la rândul ei somată, chiar de alerta pământului, să imagineze soluții sustenabile și să contribuie la încetinirea încălzirii globale. Astfel de proiecte și atitudini vizionare sunt exemplificate și explorate în noul număr, spre a înțelege cum se schimbă lumea și, mai ales, cum ne putem noi schimba. igloo #202 nu e altceva decât o invitaţie deschisă ca fiecare să-și scrie propriul manifest, un angajament asumat în protejarea pământului, o călătorie individuală și colectivă poate mai responsabilă, mai generoasă, mai atentă.

Organizatorii au pregătit o OFERTĂ DE LANSARE:

Comandând revista în perioada 16 iunie – 5 iulie, poți fi printre norocoșii câștigători ai unuia dintre cele 3 printuri de colecție cu ilustrații tematice create de Doriana Mărășoiu, special pentru igloo.

Sumarul numărului cuprinde deopotrivă subiecte specializate și de largă deschidere, problematici actuale și inițiative remarcabile prin care să învățăm, să schițăm posibile răspunsuri, dar mai ales să ridicăm întrebări.

DOSARUL prezintă câteva proiecte prin care arhitectura se adaptează și își asumă, vizionar, un rol fundamental în încercarea de a schimba cursul lumii. Nu sunt inițiative pe hârtie – deși de-aici pornește totul –, ci chiar lucru cu materia: acoperirea unei staţii de energie cu o pârtie de ski în Copenhill Energy Plant & Urban Recreation Center – BIG, deja un proiect de referință în peisajul arhitecturii sustenabile; anveloparea ultra sustenabilă a Grand Theatre de Québec – Lemay și Atelier 21, menţinând frumuseţea betonului brutalist în exterior şi murala monument în interior; în proiectul Creche de Justice, deșeurile din şantierele de construcţii şi demolări sunt tratate ca resursă în soluţia faţadei; o insulă plutitoare ce recuperează plasticul din ape – Recycled Ocean Plastic Resort by Margot Krasojevic Architects.

PROIECTELE DIN ROMÂNIA reunesc clădiri și spații inedite: Victoriei 139 – Răzvan Bârsan + Partners, un imobil de locuinţe colective high-end; în Timişoara ISHO Offices – Atelier 21 vin cu ritmuri şi reflexii; amenajările interioare enumeră: Dofinteriors, în spirit wabi-sabi; contraste armonioase într-un apartament transformat de Andreea Marinescu; echilibrat, minimalist, cu accente de culoare: noul magazine Musette Constanţa by igloo arhitecture; birourile RPHI, proiect desemnat câştigător al BigSee Interior Design Awards 2021, la categoria „Spaţiu de lucru”.

PATRIMONIUL dezvăluie restaurarea unui muzeu mai puțin cunoscut, Muzeul Teodor Cincu din Tecuci, construit la 1885.

• Rubrica CITY PLUS expune 4 instalații-manifest ce abordează teme incomode și urgente: poluare, defrişare, exploatare intensivă a resurselor naturale.

• Rubrica DEGUSTBUN deschide sezonul explorărilor văratice. După o cafea la firul asfaltului (Uzina), ne afumăm în mahala cu cea mai îmbietoare aromă, cea a grătarului (Hala Mahala) și evadăm în Țara Dornelor, printre brazi (Haita Land). Digestivul stă sub eternitatea lui sobremesa, acel moment al tihnei și poveștilor de după masă, plimbându-ne prin țările Mediteranei.

• Ce mai puteți descoperi în paginile revistei: noutățile AGENDEI, vești de la Bienala de Arhitectură de la Veneția, despre fotografie ca martor al lumii, despre traducerile din Gehl și măsurarea diversităţii sociale în spaţiul public, o casă radical-discretă în mijlocul naturii în Cehia, un centru cultural aproape de pământ în Danemarca & more.

Un număr numai bun de luat în traista de vacanță!

Revista igloo se găsește în shop-ul de pe igloo.ro și în librării.

Ilustrația de pe copertă și cea de la rubrica DeGustBun: Doriana Mărășoiu