The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Reciproc. Cerere și ofertă de fapte bune. Recap #1

Articol / 01 Mai 2020 / The Institute
  • Reciproc. Cerere și ofertă de fapte bune. Recap #1
  • Reciproc. Cerere și ofertă de fapte bune. Recap #1
  • Reciproc. Cerere și ofertă de fapte bune. Recap #1
1/3
Din dorința de a ajuta, The Institute a lansat proiectul Reciproc. Cerere și ofertă de fapte bune, o platformă prin care își propune să aducă împreună reprezentanţi ai sectorului neguvernamental, reprezentanţi ai companiilor comerciale, agenţiilor de comunicare, presă şi designeri, pentru a lupta împotriva Covid-19.


Tipurile de nevoi întâlnite pe platformă se împart în mai multe categorii, cum ar fi nevoia de produse și servicii, resurse umane sau transport și logistică și nevoia de comunicare. Iar postările permise pe grup sunt de două tipuri:
De solicitare de ajutor. Se postează solicitarea şi se aşteaptă răspunsuri cu posibile soluţii;
De oferire de ajutor. Se postează oferta cu ajutorul posibil şi se aşteaptă răspunsuri cu nevoi care pot fi rezolvate prin tipul de ajutor oferit;
• Entităţile implicate iau apoi legătura direct şi gestionează schimbul.

The Institute va prezenta printr-o serie de articole un rezumat săptămânal al anunțurilor postate pe grupul de Facebook Reciproc, structurate pe categoriile mari de nevoi. 

#CERERE




Solicitările de ajutor publicate pe grupul de Facebook se împart în următoarele categorii:

• Nevoie de produse și servicii – sanitare și de strictă necesitate

1. ONG-ul educațional Politeia strânge donații pentru a putea asigura trimiterea de pachete sanitare și alimentare către o comunitate cu multe familii defavorizate din satul Dârvari. Detalii despre ce conțin pachetele și cum poate fi susținută inițiativa găsiți aici: http://politeia.ro/strangere-de-fonduri-pentru-pachete-alimentare-si-sanitare-la-darvari.

2. Asociația Acasă în Banat pornește campania Dar din Dar, pentru a asigura alimente și produse de strictă necesitate familiilor din mediul rural din Timiș și Caraș Severin, aflate acum în pragul sărăciei.
Asociația este în căutare de companii care doresc să contribuie cu produse pentru soluționarea acestor nevoi.

3. Asociația FDP – Protagoniști în Educație ajută în aceasta perioadă 80 de familii, care se află într-o situație extrem de delicată din punct de vedere economic. Asociația solicită ajutor în a le asigura acestora alimente de bază neperisabile, produse igienico-sanitare și materiale educaționale pentru copii, pe care să le poată distribui ulterior.

4. Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB) s-a implicat în proiectul „Viziere Medicale Printate 3D” pentru supervizarea producției, asamblarea și dezinfectarea vizierelor înainte să fie distribuite. Pe lângă resursele financiare indispensabile pentru continuarea proiectului, este nevoie și de materiale, adică de filme de PVC transparent (cel puțin 200 de microni) sau PLA/PETG/PET pentru producția ramelor prin printare 3D.

5. Căminele de bătrâni, centrele destinate persoanelor cu dizabilități și alte astfel de centre rezidențiale reprezintă o categorie de risc foarte mare și au o nevoie acută de materiale și echipamente de protecție.
Astfel Citizen Next a dezvoltat o nouă funcționalitate în platforma Harta Serviciilor Sociale din România pentru a sprijini comunitatea conectând cererea cu oferta de donații.

6. MagiCAMP, împreună cu aplicația de închiriere de apartamente Milluu, oferă locuințe gratuite personalului medical din prima linie în cele mai mari orașe din țară. Pentru asta, caută proprietari care să își listeze locuința în aplicație pentru a fi repartizată temporat unui cadru medical.

• Logistică și transport

7. Children's HUB are nevoie de device-uri noi sau second-hand pentru a putea continua educaţia copiilor vulnerabili. Puteţi astfel dona: telefoane mobile, tablete sau laptopuri pe care nu le mai folosiţi, contactând pagina de Facebook a asociației.

8. Cumpărături la ușa ta și Geeks For Democracy livrează gratuit produse alimentare și de igienă persoanelor vulnerabile și caută parteneri la nivel local cărora să le poată redirecționa solicitările primite. În plus, Geeks for Democracy are nevoie de ajutor și pentru identificarea acelor cazuri sociale care nu-și pot permite pachetele de strictă necesitate, pentru a-i putea ajuta.

9. Unitățile centrale, monitoarele și laptopurile uzate din companii pot fi recondiționate și donate elevilor din comunități defavorizate care nu-și pot continua educația din cauza crizei Covid-19. Ateliere Fara Frontiere îi invită pe cei care doresc să ajute să plaseze o comandă aici: https://bit.ly/DEEEvsCOVID pentru colectarea gratuită a echipamentelor IT uzate.

10. Climb Again caută 30 de device-uri mobile pentru sesiuni online de exerciții pentru copii cu deficiențe de vedere. Le este de ajutor orice device (smartphone, tabletă, laptop), nou sau second-hand, care poate suporta încărcarea unor aplicații specifice, dar și acces la internet.

• Resurse Umane

11. Fundatia Regală Margareta a României are nevoie de voluntari care să vină în ajutorul persoanelor vârstnice. Voluntarii vor pregăti coșul de cumpărături pentru comenzile primite telefonic de la vârstnici din orașele București, Arad, Brașov, Brăila, Cluj Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Pitești, Ploiești, Sibiu, Oradea și Timișoara. Înscrierea se face pe adresa voluntar@principesa.ro.

12. Cei de la Fundaţia Comunitară Vȃlcea doresc să își mărească zona de impact în comunitate și sunt în căutare de voluntari; ONG-uri care se implică în diferite inițiative în această perioadă; și informații despre persoane sau grupuri de persoane care au nevoie de sprijin.

13. Asociația Cartea Daliei organizează un club de programare online gratuit pentru copii. Este nevoie atât de voluntari profesioniști IT sau studenți la facultăți tehnice care să predea copiilor în regim de voluntariat, cât și de elevi care doresc să învețe programare. Mai multe detalii găsiți aici www.carteadaliei.ro.

14. Dezvoltatorii First Contact, o aplicație de notificare a contactelor cu purtători COVID-19, caută voluntari pentru testări şi voluntari care vor să devină parte din echipă. Pentru a fi prezentată unor factori de decizie, versiunea prototip a acestei aplicații trebuie să fie gata până pe data de 4 mai.

• Servicii de suport tehnic

15. Echipa proiectului The Future is Now!, pornit de Adrenallina Media, are nevoie de ajutor și suport pe legatura telefonică cu medicii din spitale, pentru actualizarea nevoilor din unitățile sanitare și de multe altele. Dacă vreți să vă alăturați, nu ezitați să le scrieți. Mai multe detalii aici.


#OFERTĂ




• Nevoie de produse și servicii – sanitare și de strictă necesitate

16. Pe pagina de Facebook Tehnologia salvează România pot fi cumpărate spre donație vizierele (scuturi faciale) Ro Shield. Acestea sunt create de către o firmă de producție publicitară și sunt produse avizate de Ministerul Apărării, respectând protocoalele medicale. Donațiile se fac către zonele din linia întâi, cu problem reale de aprovizionare.

17. www.noi-impreuna.ro este o platformă care conectează angajatorii care pot oferi ajutor cu angajați/firme afectate de COVID-19, dar și oameni cu nevoi punctuale (alimente, transport, medicamente, terapii) cu cei care îi pot ajuta, astfel încât toată lumea să poată trece cu bine prin această perioadă.

• Transport și logistică

18. Cumpărături la ușa ta este o inițiativă voluntară Geeks for Democracy, care livrează gratuit produse alimentare și de igienă, precum și medicamente persoanelor vulnerabile, aflate în imposibilitate de a se deplasa, pe durata epidemiei COVID-19. Detalii despre proiect aici: https://g4d.ro/cumparaturi/

19. TRX Tractări oferă asistenţă rutieră gratuită pentru doctori, asistente, poliţisti şi jandarmi şi tuturor celor care se află în prima linie împotriva COVID-19. Asistenţa rutieră este gratuită atât pentru autovehiculele personale, cât şi pentru autospecialele din dotarea locului de muncă (pot oferi asistenţă în Bucureşti şi în zonele limitrofe, în limita a 50 de km).

• Consiliere și activități educative

20. În ajutorul suspecților de COVID - 19, atât pentru bolnavi, cât și pentru familiile lor, site-ul caz-covid.ro oferă oportunități de consiliere medicală, psihologică sau juridică: https://caz-covid.ro/results. Aici poate fi urmărită și o statistică a situației actuale care se actualizează prin completarea unui formular disponibil pe site.

21. Izibac va introduce în următoarea perioadă o zonă de cursuri complementare pentru elevii de liceu. Primele inițiative educaționale pe care le vor integra sunt EA - The Entrepreneurship Academy, Școala de Valori sau Fundația Leaders.

22. Asociația Culturală Flower Power lansează proiectul „Întreabă de ce?”, unde podcasturile Flower Power dau răspuns întrebărilor copiilor. Asociația primește întrebări din partea participanților și caută cele mai corecte și documentate răspunsuri pe care le transformă în podcasturi. Acestea vor putea fi ascultate aici: https://www.as-cult-flowerpower.info/…/podcast-pentru-copii/

23. Poveștile proiectului ”Germana din zbor”, prin care copiii pot învăța o limbă străină în mod intuitiv, de acasă, sunt pe platforma Youtube: https://youtu.be/BJQC36SJB28, alături de atelierul online de jonglerie.

24. Family Tel: Salvați Copiii România și DIGI România lansează 0800.070.009 - o linie telefonică gratuită pentru părinții ai căror copii întâmpină dificultăți emoționale și comportamentale în perioada de izolare socială.
O echipă de 16 psihologi va oferi consiliere și suport psihologic, conform unui protocol specific pentru situațiile generate de criză. Family Tel 0800.070.009 poate fi apelat gratuit, de luni până vineri, între orele 11.00 -19.00.

• Comunicare

25. România Pozitivă oferă posibilitatea publicării unor articole specifice problemelor actuale, pe site-ul lor:
http://www.romaniapozitiva.ro/anticoronavirus/ și prezintă o colecție de webinarii și articole care contribuie cu soluții și idei pozitive de combatere a situației actuale.


Așteptăm în continuare postări pe grupul Reciproc pentru a căuta soluții împreună!