The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Recomandări pentru Crăciun: Asteroidul B612

Articol / 04 Dec 2020 / irina florea
  • Recomandări pentru Crăciun: Asteroidul B612
  • Recomandări pentru Crăciun: Asteroidul B612
  • Recomandări pentru Crăciun: Asteroidul B612
  • Recomandări pentru Crăciun: Asteroidul B612
  • Recomandări pentru Crăciun: Asteroidul B612
  • Recomandări pentru Crăciun: Asteroidul B612
  • Recomandări pentru Crăciun: Asteroidul B612
  • Recomandări pentru Crăciun: Asteroidul B612
  • Recomandări pentru Crăciun: Asteroidul B612
  • Recomandări pentru Crăciun: Asteroidul B612
  • Recomandări pentru Crăciun: Asteroidul B612
1/11
Din scrisorile mele către Moș Crăciun nu a lipsit niciodată ″o carte cu povești″, așa că o librărie cu titluri pentru copii este desigur pe lista mea de recomandări de locuri de unde să vă faceți cumpărăturile în iarna asta.
 
Asteroidul B612 este o mică librărie pentru copii, pe care are Ana Sipciu a deschis-o în Cotroceni acum un an. Este ″un spațiu de joacă, povești și experiențe″, după cum o prezintă chiar ea. Asteroidul B612 propune o selecție de titluri pentru copii de la editurile noastre preferate. Nu doar poveștile, ci și ilustrațiile acestora sunt menite să cucerească și cei mai pretențioși mici cititori.
 
Selecția editurilor o face cu atenție Ana, iar de cea de titluri se ocupă în cea mai mare parte Mădălina Oprescu, librar și povestaș.
 
″Alegem cărți care ne plac și nouă″, mărturisește Ana. ″Încercăm să avem o selecție variată (pe cât ne permite spațiul), dar atent curatoriată. Luăm în considerare calitatea textului și a ilustrației, unde este cazul, calitatea producției în sine și «lipiciul» la cititorii mici (și din experiența proprie din librărie, dar și din feedback-ul pe care îl primim de la părinți). Nu ne bazăm neapărat pe bestsellere, ne dorim ca vizitatorii care ne calcă pragul să regăsească titluri clasice, dar și să fie surprinși de descoperiri inedite. De asemenea, ne ajută foarte mult dialogul permanent cu părinții din comunitatea noastră - de multe ori ei ne recomandă titluri pe care să le aducem pe rafturi″. 
 
Asteroidul este o librărie de comunitate, care - „are” copii din toate colțurile Bucureștiului, ale țării și chiar ale lumii. Ana și Mădălina se bazează mult pe propriul instinct și au făcut doar lucrurile care le-au plăcut și despre care au crezut că îi vor bucura și pe vizitatori, de la storytimes până la jocuri interactive în parc, ”vânătoare de indicii” printre cărți în librărie sau excursii cu cortul. În plus, povestesc că le ajută mult faptul că sunt foarte deschise și ”disponibile” în social media. 
 
Asteroidul va avea și magazin online, cel mai probabil până la finalul anului. Până atunci, puteți să faceți cumpărături din librăria pe Carol Davila 96, sau să încercați sistemul de cumpărături online personalizate. Puteți să le scrieți pe facebook sau instagram cerând recomandări de cărți, iar Ana și Mădălina vă vor face video-uri cu recomandări personalizate pe care le puteți  urmări împreună cu copiii ca să aleagă chiar ei cărțile preferate. 
 
Între timp, vă lăsam aici o listă cu recomandările și preferințele Anei & Mădălinei și aruncăm o privire spre Crăciunul de pe Asteroid. 
 
 
Cum e Crăciunul pe Asteroid ? Ideal ? Și real în 2020?
Ana: Ah, în Crăciunul ideal am fi întins salteluța de povești, cum făceam înainte de pandemie, am fi făcut storytimes magice în fiecare zi, am fi avut turtă dulce coaptă acasă pentru toți copiii și librăria ar fi fost mereu plină. Dar nici Crăciunul real nu e atât de rău: avem storytimes online, în librărie sunt mai mereu cititori (deși avem o limită de vizitatori, așa că uneori sunt nevoiți să aștepte pe trepte), iar la intrare elfii au instalat o căsuță poștală specială de la Oficiul Poștal Polul Nord, unde copiii pot lăsa scrisorelele pentru Moșu’ (și, din câte am auzit, Moșul chiar plănuiește să le răspundă!) E mai puțin important cum arată pe-afară Crăciunul, important este spiritul său autentic, nu? :) 
 
Care sunt ilustrațiile voastre favorite?
Mădălina: Sincer, nu cred că avem un criteriu, putem să ne bucurăm și de ilustrații mai bizare și în tonuri mai închise, care bucură mai mult ochiul adultului (Michael Sowa, Rebecca Dautremer sau Shaun Tan, Frații Fan), dar și cele mai jucăușe și colorate precum (Tomi Ungerer, Maurice Sendak sau Axel Sheffler, William Steig). Important este ca ilustrația să fuzioneze cu textul, dar, în același timp, să spună propria sa poveste, completând-o pe cea scrisă.
 
Ana: Din punct de vedere ilustrație, cartea mea preferată este ″Robinson″ de Peter Sís. Am spus de multe ori că aș putea să îmi decorez pereții cu orice pagină din cartea asta. 
 
Ilustratorul favorit?
Mădălina: Mie îmi plac foarte mult moderniștii (în artă, arhitectură, etc.), deci unul dintre preferații mei este Paul Rand. Vine din zona publicității, el e cel care a conceput majoritatea logo-urilor arhicunoscute. La polul opus, ador candoarea și naivitatea duioasă din ilustrațiile lui Ludwig Bemelmans (cel care a ilustrat povestea ″Madlen″, preferata mea)
 
Ana: Eu recunosc că am un ilustrator favorit, Olivier Tallec. Și Mădălina Andronic, de la noi :). 
 
Povestea voastră favorită?
Mădălina: Ooops, eu m-am dat de gol deja. Este vorba de ″Madlen″. De la faptul că împărtășim mai mult sau mai puțin același nume, până la povestea plină de umor scrisă în proză rimată cu ilustrații esențializate în câteva culori. Totul este pe gustul meu. Unde mai pui că narațiunea are loc în Paris.
 
Ana: ”Lupul cel mare și lupul cel mic”, de Nadine-Brun Cosme, ilustrată de Olivier Tallec. Pentru mine e cea mai delicată poveste despre iubire și apropiere din lume.