Cea de-a doua ediție a festivalului AMURAL se va desfășura în weekendul 1-4 septembrie, la Brașov. AMURAL este cel mai complex festival din România dedicat artelor vizuale contemporane.
Pe scenă vor fi prezenți peste 80 de artiști români și internaționali care, timp de patru zile, vor prezenta publicului cele mai noi domenii ale artelor vizuale, muzică și poezie, într‐un spațiu unic din centrul Brașovului ce adună fortificații medievale și pădure ‐ După Ziduri.
Ediția de anul acesta aduce în prim-plan concentrarea în jurul video-mappingului. Printre inițiatorii AMURAL sunt artiști video ce s‐au angrenat în organizarea festivalului pentru că au realizat puterea pe care o are acest nou mediu de exprimare artistică.
„În 2010 am început să fac video‐proiecții pe clădiri și obiecte și am avut șansa să cresc ca VJ artist odată cu scena de muzică electronică și cu festivalurile din țară și din jurul României. Din 2015 am trecut de la Aural Eye ‐ numele meu de scenă, la Aural Eye Visions Studio, un studio de video‐mapping, interacțiune, instalații de artă, VR și tot ce ne accesează mintea pe cale vizuală. Dar am simțit nevoia să creștem și publicul, să oferim ceva înapoi oamenilor care nu intră în cluburi, în galerii de artă sau la evenimente. Și aici intervine AMURAL”, spune Alina Anca, co‐fondator Aural Eye și Amural.
De la Turnul Alb la Turnul Negru, fortificațiile cetății vor fi ocupate cu fotografie, ilustrație, design și, în premieră, pictură. În curtea colegiului Aprily Lajos va fi organizat un cinematograf mai mare ca cel de anul trecut, iar instalații de lumină vor împânzi pădurea. În plus, vor fi și două scene, unde ziua se desfășoară concerte cu muzica live, iar noaptea, petreceri cu muzică electronică.
Printre surprizele acestui an se numără Microfeel ‐ un VDJ din Spania (VDJ este un termen pentru DJ-ii care sunt și VJ în același timp). Erdal Inci şi Cagri Taskin vin din Turcia pentru a ține un curs de fotogrametrie, iar Erdal aduce cu el GIF‐urile sale virale. Expoziția curatoriată de Myles Little “1% Privilege in a Time of Global Inequality” poposește pentru prima dată în România la AMURAL. Iar faimosul cerber realizat anul trecut de Pisica Pătrată, Irlo și Robert Obert pe peretele Cinematografului Popular va fi înlocuit de unul dintre personajele italianului Mr. Thoms.
Video‐mapping: Adistu, Aural Eye, Bobo, Bogdan Runceanu, Cote, Dan Basu, Manu, Mihai Matei Visuals, Parallax Visuals, Paul Cheptea, Red Land, rhmio, Same URL, Vloop.
Pictură murală: Mr. Thoms (Italia), Obie Platon și The Orion vor realiza live pe durata festivalului graffiti‐uri în trei locații diferite.
Ilustrație: Alexandru Ciubotariu, Alina Marinescu, Cristian Prandea, Livia Fălcaru, Mircea Pop, Paul Varlan, Petre Cremso, Raluca Băraru, Tiberius Ciucinciu, Tuan Nini.
Fotografie: 1% Privilege in a Time of Great Inequality de Myles Little (USA) și Copii Refugiați de Andrei Pungovschi.
Visual poetry: Mitoş Micleuşanu, Tara Skurtu, Robert G. Elekes, Charlie Fălămaş, Ștefan Baghiu, Alex Văsieș, Krista Szöcs, T.S. Kashis, Adrian Diniș, Tiberiu Neacșu, Ioan Şerbu.
Pictură: Victor Fota și Obie Platon
GIF: Erdal Inci (Turcia), Livia Fălcaru
Instalații: 360View, Albert Kaan, Aural Eye, KITRA, SK Visuals
Design grafic: Radu Manelici
Muzică: Akos, Aleksa Alaska, ArgenTango, Borusiade, The Rabbit King, Chlorys, Danaga, Form2, Giuser, Grand, Hands and bits (Austria), JB, K.A.S.I.M., Khidja, Makunouchi Bento, Marius Georgescu, Microfeel (Spania), Moduler, Musai Soundworks, Nemo, Olivian, Nour, Raze de Soare, Relish, Rodion G.A., RoundSound, Scoromide, Soundopamine, Temple Invisible, The Holy Fix, Urma, URS.
Victor Fota, pictor: „După experiența de anul trecut de la Amural, mă bucur că voi participa din nou ca expozant în cadrul festivalului, de data aceasta cu lucrări în ulei ce au ca și concept tehnologia și relația ei cu omul. Expoziția se numește Symbiosis și va fi realizată împreună cu Obie Platon. Am considerat că acest concept se leagă foarte bine cu cel al festivalului care aduce pe pereții cetății, un loc neconvențional, arta vizuală tehnologizată prin proiecții video și mapping care vin împreună cu muzica electronică, oferind o perspectivă complexă asupra artei vizuale din Romania.”
Amural a demonstrat încă de la prima ediție că nu este doar un alt festival, fiind distins cu trei trofee la Premiile Anului în Cultură la Brașov: Festivalul Anului, Debut și Expoziția Anului.
Pentru cei 14 000 mii de vizitatori din 2015, mesajul principal recepționat a fost faptul că festivalul este orientat în primul rând către oameni, creat ca o experiență care să îi bucure și inspire.
AMURAL – Festival vizual După Ziduri este o inițiativă privată a unui grup de tineri creativi originari din Brașov. Miza lor este de a conecta orașul cu cele mai noi și mai spectaculoase manifestări artistice, propunând un festival cultural de dimensiune europeană ce aduce împreună arta alături de cele mai noi forme de creație și tehnologie care să transforme orașul în centrul cultural regional și național pe care și‐l doresc atât brașovenii, cât și vizitatorii.