The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Sibiu International Street ART Festival

Interviu / 24 Aug 2016 / INSTITUTE.RO
  • Sibiu International Street ART Festival
  • Sibiu International Street ART Festival
  • Sibiu International Street ART Festival
  • Sibiu International Street ART Festival
  • Sibiu International Street ART Festival
1/5
Sibiu International Street ART Festival a ajuns la debutul celei de-a doua ediții, care se va desfășura în perioada 22 – 28 august 2016 și va cuprinde un program diversificat, adaptat spiritului urban.
În acest an, în cadrul festivalului vor performa peste 20 de artiști plastici, dintre care și două nume de reper la nivel internațional: Fikos din Grecia și Francisco Camilo din Portugalia. În completarea lor, cei mai bine cotați artiști din România și-au confirmat prezența și, totodată, contribuția personală pe care o vor aduce Sibiului. În cele șapte zile de festival, aceștia vor realiza, în echipe sau individual, 17 lucrări pe 6 școli din Sibiu și o instalație în Piața Huet. De asemenea, în premieră la această ediție, Cristian Truca – cel mai reprezentativ artist român în lucrări 3D – va realiza pe asfalt, în fața Magazinului Dumbrava, un desen tridimensional de mari dimensiuni.

Am stat de vorbă cu The Orion, unul dintre principalii artiști ai festivalului, despre ceea ce îl inspiră.

Te semnezi „The Orion” și, întotdeauna, incluzi în lucrările tale constelații și alte elemente cosmice, folosind culori vibrante în contrast cu fundaluri întunecate. Ce a fost întâi: numele sau stilul?

Cu mâna pe spray și cu spray-ul pe inimă, pot spune că întâi a fost numele.
Chiar mai devreme de a începe a face stencil graffiti, îmi plăcea tare mult să modific imagini cu spațiu, de la a adăuga diferite planete, stele, până la a modifica culorile nebuloaselor după propria viziune. Mă uitam la imagini cu nebuloase și efectiv simțeam că lipsește ceva. Apoi rămâneam nemișcat pe acel scaun cu ochii în monitor până când eram mulțumit de cum arată, deseori prindeam dimineața în felul acesta.
Oricum, gândește-te că se întâmpla prin 2001, trebuia să apelez mereu la taică-miu, îmi ducea la reparat unitatea centrală în portbagajul mașinii și nici programele de editat nu erau cine știe ce. Însă satisfacția era mare, așa că pe atunci m-am gândit că ar fi bine să mă semnez.
A urmat și stilul meu unic după trecerea unor ani. Însă de ce am ales Orion, asta este o altă poveste.

De unde a pornit fascinația pentru astronomie? Povestește-ne cum ai ajuns să urmezi această cale stilistică.

De mic am fost fascinat de astronomie. Mai mult de poze la început, apoi norocul și întâmplarea a făcut ca taică-miu să-mi cumpere un telescop la mâna a doua (lucru extrem de rar pe vremea aceea). Odată cu upgrade-ul acesta am început să merg la cercuri, olimpiade și simpozioane de astronomie, dar se ajunseseră la prea multe cifre de calculat și nu tocmai asta mă atrăgea la ea. Mie mi se blocau ochii în imensitatea nebuloaselor.
Însă n-a fost din start „Bam, de azi fac space painting sau mai știu eu ce”. Am trecut prin multe etape până am ajuns să-mi dezvolt acest stil atât de personal în a desena universul. Nu a ajutat nici faptul că începuse să-mi placă graphic design-ul și amestecam fără să vreau cele două medii.
Cea mai simplă metodă, dar și confuză uneori, în a-ți descoperi stilul sau calea pe care vrei să o urmezi este ca pur și simplu să accepți ceea ce îți place cel mai mult și să mergi cu ea. Foarte mult timp am gravitat în jurul astronomiei fără să-mi dau seama de asta. O consideram un simplu hobby pe atunci.

Fiind autodidact, ai simțit vreodată dificultăți în a găsi metodele tehnice potrivite de exprimare a ideilor? Cum crezi că ar fi fost parcursul tău artistic dacă ai fi urmat studii în domeniu?

Cred că tocmai acest lucru mi-a arătat de multe ori variantele simple, însă poate nu și cele mai rapide, în astfel de situații. Știu sigur că am un fir al evoluției diferit față de alții. Privesc mereu prin ochii unui student dar și prin cei ai unui profesor și încerc cât de mult posibil să nu mă mint atunci când lucrez, chiar dacă asta cere multă critică personală și impunerea unor lucruri.
În general nu mă gândesc la astfel de întrebări, îmi par o pierdere de timp.

Cred că ești întrebat deseori despre ce ai desenat, desenezi sau ai vrea să desenezi. Noi suntem curioși ce nu ai desena niciodată sau pe ce mural nu ți-ai pune semnătura.

Aici e simplu de răspuns, nu desenez ce nu mă atrage. Nu mă pot imagina desenând prinți și prințese.

Ne-ai spus care sunt limitările pe care ți le impui, acum hai să trecem la cele ce nu țin direct de tine. Ce te-a împiedicat până acum să îți exerciți actul artistic așa cum ai fi vrut? Poți lua în considerare atât planul financiar, spațial, cât și autoritățile.

Nu vreau să cred că e doar la mine oaia asta neagră, însă partea financiară e una din cauze atunci când vrei să desenezi afară din țară.

Este clar că orice sector de activitate are limitări, dar aduce și oportunități. Cheia e doar să le folosești, iar tu ai făcut-o. Recent ai fost la UpFest, cel mai mare festival de artă urbană, desfășurat în UK. Cum te-a inspirat experiența aceasta și cu ce gânduri vii de acolo la Sibiu International Street ART Festival, unde vei participa între 22-28 august?

Cât timp am stat în Bristol, în special la Upfest, un lucru l-am remarcat deseori la publicul lor: sunt trecuți prin cultura street art-ului. Știu ce văd și au văzut multe datorită festivalului. Iar după toate acestea dacă reușești să-i mai și impresionezi cu lucrarea ta, simți că primești un fel de sigiliu din partea lor, cu Approved sau Verified. :D
La SISAF vin cu mâinile relaxate și cu continuarea seriei de murale ce-mi poartă semnătura. Va fi ceva unic.


Muralele realizate în cadrul acestei ediții vor completa primul Tur de Artă Stradală din România care va cuprinde 31 de lucrări, toate incluse într-un circuit promovat în hoteluri, spații de cazare și puncte de informații pentru turiști, printr-o hartă distribuită gratuit.