The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

The Institute anunță juriul competiției Gala Societății Civile 2025, ediția 23

Articol / 16 Apr 2025 / Andra Mihai
  • The Institute anunță juriul competiției Gala Societății Civile 2025, ediția 23
1/1
71 de specialişti jurizează în competiția anuală Gala Societăţii Civile (GSC), proiect organizat de The Institute, care susține și promovează activitatea sectorului non-profit și neguvernamental din România. Juriul celei de-a 23-a ediţii a Galei Societăţii Civile este format din specialişti în implementarea şi evaluarea proiectelor, cercetători, sociologi, jurnalişti, lideri şi formatori de opinie ai societăţii civile şi ai sectorului non-profit, dar şi reprezentanţi ai sectorului privat.

De peste două decenii, The Institute contribuie activ la construirea unui ecosistem colaborativ în care societatea civilă joacă un rol esențial în dezvoltarea durabilă a României – atât prin promovarea celor mai valoroase inițiative civice, cât și prin stimularea dialogului și cooperării între actorii implicați în transformarea socială.

Într-un an cu mize importante pentru democrație, Gala Societății Civile lansează campania #AlfabetulGSC, un demers ce readuce în atenția publicului termeni esențiali pentru o societate civilă democratică și europeană. Aceștia sunt explicați chiar de către oamenii activi din sectorul ONG – prin lentila propriilor experiențe.

„Gala Societății Civile reflectă convingerea The Institute că schimbarea reală are loc la intersecția dintre idei curajoase, colaborare și acțiune susținută. În fiecare an, proiectele înscrise demonstrează că societatea civilă este nu doar un motor al democrației, ci și un partener esențial în construirea unei societăți educate, creative și solidare” - susține Andrei Borțun, Director The Institute.

Pe fondul acestei campanii, The Institute anunță componența juriului GSC 2025, un juriu divers și extins, format din 62 de profesioniști din domenii cheie – reprezentanți ai mediului privat, lideri de opinie, specialiști în politici publice, jurnaliști, cercetători, consultanți și experți în comunicare. Lor li se alătură 9 tineri jurați în cadrul secțiunii „Tineri de Bine”, totalizând 71 de evaluatori.

Aceștia vor analiza și evalua 206 proiecte înscrise în competiție, provenite de la 117 organizații aplicante, în cadrul a 13 secțiuni structurate în două categorii:

Categoria A
– cu 9 secțiuni tematice: Educație și Învățământ, Artă și Cultură, Apărarea drepturilor individuale / colective, Comportament civic și Participare publică, Sănătate, Incluziune socială, Servicii de Asistență socială, Protecția mediului, Dezvoltare economică și socială;
Categoria B – cu 4 secțiuni dedicate: Proiecte realizate cu implicarea Voluntarilor, Programe, Campanii sociale și Tineri de Bine.

Acestora li se adaugă componenta specială Premii pentru Impact Social, un format dezvolat în parteneriat cu Ashoka România.

Premii pentru Impact Social


Începând cu ediția din 2022, GSC include în structura sa o categorie specială: Premiile pentru Impact Social, dezvoltate printr-un parteneriat strategic cu Ashoka România – organizație internațională recunoscută pentru sprijinirea antreprenorilor sociali și clasată în Top 10 ONG-uri de impact global, în mod constant, din 2015 și până în prezent.”Ne bucurăm să fim, pentru al 4-lea an consecutiv, parteneri strategici ai The Institute și să contribuim în mod activ, prin expertiza Ashoka România și a celor care fac parte din Juriul Premiilor pentru Impact Social al Galei Societății Civile la recunoașterea acelor organizații și inițiative care generează transformări profunde, influențează politici publice, piețe și norme sociale sau contribuie la schimbarea unei paradigme societale. Facem asta deoarece credem cu tărie că schimbările durabile se realizează prin soluții inovatoare, prin dezvoltarea unor modele noi de colaborare, dar mai ales susținând antreprenorii sociali și creatorii de schimbare. Ne dorim astfel sa acționăm ca o comunitate unită - în care ne susținem reciproc, învățăm unii de la alții și construim împreună” - declară Alina Burlacu, Country Director Ashoka Romania.

Premiile pentru Impact Social completează seria distincțiilor acordate în cadrul Galei Societății Civile, oferind recunoaștere proiectelor care generează schimbări sistemice și care abordează cauzele profunde ale problemelor sociale, nu doar simptomele acestora. Evaluarea acestor proiecte este realizată de un juriu special, format din specialiști în schimbare socială, politici publice, educație și participare civică, selectați în colaborare cu Ashoka România. Această secțiune reflectă credința comună că „Toți suntem creatori de schimbare” și întărește misiunea GSC de a promova proiecte care inspiră și inovează în beneficiul întregii societăți.

Tineri de BineIntroducerea secțiunii „Tineri de Bine” în structura competiției Gala Societății Civile a oferit, în ultimii ani, un cadru dedicat inițiativelor civice lansate de adolescenți și tineri. Zeci de proiecte înscrise au demonstrat că implicarea socială se cultivă devreme, iar această secțiune a devenit o oglindă relevantă a modului în care noile generații contribuie activ la binele comun.

Această viziune este susținută și de componența juriului „Tineri de Bine”, format din 9 tineri cu vârste cuprinse între 19 și 25 de ani, activi în proiecte de voluntariat, educație civică și inițiative cu impact în comunitate. Înainte de a evalua proiectele înscrise, tinerii au parcurs un program de pregătire care le oferă instrumentele necesare pentru a analiza cu obiectivitate și în profunzime fiecare aplicație. Trainingul a fost susținut de Dana Pascu - psiholog, psihoterapeut, consultant independent în comunicare și co-fondator Commit Global & Code for România, Andrei Popescu - consultant și formator în educație non-formală, îndrumător al acestei secțiuni încă de la lansarea sa, Iulian Trușcă - fost jurat în cadrul GSC 2024, actualmente implicat în pregătirea noii generații de evaluatori

Această abordare le oferă tinerilor un cadru real de învățare și responsabilizare, conectându-i direct cu procesul decizional și cu standardele profesionale de evaluare ale competiției. 

Tinerii jurați vor lua parte și la evaluarea proiectelor eligibile pentru Marele Premiu al Galei Societății Civile 2025. 

Câștigătorii vor fi anunțați în cadrul Galei de Premiere Gala Societății Civile 2025 care va avea loc în luna iunie. 

Pentru a afla mai multe despre componența juriului, accesați: https://www.galasocietatiicivile.ro/jury.php

***

Gala Societății Civile este un proiect The Institute.
Partener Principal: Rompetrol
Proiect cultural finanțat de: Ministerul Culturii
Partener pentru Sustenabilitate: Lidl
Parteneri: Globalworth, RetuRo, Helinick, Secom Healthcare
Parteneri Strategici: Ashoka România, ASAP România
Parteneri Media Strategici: PRO TV, Rock FM, Euromedia, YOOH
Parteneri Media: IQads, România Pozitivă, Spotmedia, PRwave, Zile și Nopți, Agerpress
Parteneri Tradiționali: Netvibes, MediaTrust

O campanie: Gavrilă&Asociații


Gala Societății Civile este un proiect The Institute și cea mai longevivă competiție dedicată sectorului non-profit din România. De 23 de ediții, GSC oferă recunoaștere publică proiectelor, organizațiilor și inițiativelor civice care aduc schimbare în comunitățile din care fac parte. Prin această competiție, The Institute își reafirmă angajamentul față de susținerea unei societăți civile puternice, conectate și vizibile, capabilă să contribuie activ la transformarea durabilă a României.