The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Sesiune muzicală remixată, un proiect Antropoloops (Spania), la sediul Institutului Cervantes

Articol / 14 Iun 2023 / Andra Mihai
  • Sesiune muzicală remixată, un proiect Antropoloops (Spania), la sediul Institutului Cervantes
1/1
În cadrul Anualei de Artă și Știință, Neo Art CONNECT (NAC) 2023, Institutul Cervantes din București, partener al platformei NAC, organizează joi 15 iunie, ora 19.00, la sediul său din Bulevardul Regina Elisabeta 38  (Sala Auditorium) o sesiune de muzică remixată și o prezentare de proiecte ale asociației Antropoloops, conduse de Rubén Alonso. Evenimentul este realizat în colaborare cu Ambasada Spaniei în România. Rubén Alonso Mallén (1973) este un muzician autodidact și arhitect de formație. În ultimii 15 ani, și-a dezvoltat cariera profesională între aceste două domenii, cu un interes sporit pentru procesele de creație deschise și colective, precum și pentru reinterpretarea creativă a peisajului cultural tradițional. Ca muzician, dezvoltă din 2014, împreună cu Esperanza Moreno, proiectul de muzică electronică Antropoloops, care remixează fragmente de muzică tradițională din întreaga lume pentru a crea noi colaje muzicale. 

Antropoloops este un proiect artistic care combină remixarea muzicală și reprezentarea vizuală a informațiilor: compunerea de piese muzicale cu fragmente de muzică tradițională din întreaga lume, respectând și valorificând în același timp sursele originale. Încă de la începuturile sale, în 2012, proiectul a elaborat o abordare creativă a etnomuzicologiei, lucrând asupra arhivelor, printr-o abordare care a generat noi sinergii cu alți artiști: explorarea istorică și gastronomică (căile de remixare cu LaPlasita) și lucrul asupra memoriei muzicale a plantelor (KLEOS cu Nomad Garden). Cu patru albume lansate, proiectul a fost prezentat în diverse festivaluri, atât la nivel național, cât și internațional (Statele Unite, Italia, Germania, Marea Britanie, Slovenia, Chile, Argentina). 

Din 2017, echipa Atelierelor Antropoloops, a dezvoltat o linie de lucru educațională în care remixarea muzicii tradiționale servește drept vehicul care promovează incluziunea culturală și celebrarea diversității. În cadrul atelierelor, remixarea muzicală este folosită ca un loc de joacă și întâlnire, un spațiu în care diferența este înțeleasă într-un mod creativ, dinamic și deschis. 

Atelierele Antropoloops au dezvoltat proiecte educaționale de lungă durată cu Fundația Carasso, Obra social de la Caixa, Europa Creativă, Muzeul Reina Sofia sau rețeaua PLANEA, precum și ateliere de lucru la Casa Encendida sau la Muzeul Prado. În cadrul atelierelor, se împărtășesc instrumente și abordări în cadrul diferitelor sesiuni de formare pentru profesori, dezvoltate în cadrul unor asociații spaniole (UNIA, Cultură și Cetățenie, CRIF Las Acacias) sau în colaborare cu Ministerul Regional al Educației din La Rioja. Lucrările lor au fost recent premiate în cadrul festivalului de film și etnografie ESPIELLO 2023.