The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

SoNoRo Conac IX – „Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai”

Articol / 30 Iun 2021 / Luiza Popescu
  • SoNoRo Conac IX – „Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai”Templul Coral
1/1
Cea de-a IX-a ediție a turneului SoNoRo Conac se va desfășura în perioada iulie-septembrie 2021, când vor avea loc 15 concerte în clădiri cu un istoric remarcabil. Prin existența acestui proiect, SoNoRo și-a propus să revitalizeze opere arhitecturale importante din România, dar și să aducă muzica de cameră în zone de o mare însemnătate culturală.

Primul concert al turneului va avea loc luni, 5 iulie, de la ora 20:00, în Templul Coral din București. Construit în perioada 1864-1866 în stil arhitectural neomaur, Templul este o replică fidelă a splendidei sinagogi Leopoldstädter Tempel clădită în 1858 în Viena, dar distrusă de către naziști. Templul Coral este singura sinagogă din România care încă mai are un cor, în întreaga lume existând aproximativ 100 de temple corale.
Programul concertului cuprinde lucrări de Gustav Mahler, Stan Golestan, Max Bruch, Piotr Ilici Ceaikovski și Ernst von Dohnányi în interpretarea muzicienilor Alissa Margulis (vioară), Răzvan Popovici (violă), Kyril Zlotnikov (violoncel) și Cristiana Mihart (pian).

Cum anul trecut a deschis seria concertelor în grădinile conacelor, pe domeniile palatelor și lângă zidurile bisericilor fortificate, dar și apetitul publicului pentru această îmbinare a armoniei muzicii cu cea a naturii, și în acest an sunt programate concerte în aer liber.

Intitulată ludic „Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai”, ediția de anul acesta invită publicul să descopere locuri fascinante din țara noastră, cum sunt sate tradiționale care găzduiesc mici palate, vechi case tradiționale românești care impresionează prin onestitate sau clădiri impunătoare din centrul marilor orașe.

Marea muzică universală, frumusețea naturii și a arhitecturii tradiționale, alături de rafinamentul conacelor și palatelor de altădată au la fiecare ediție SoNoRo Conac un efect surprinzător. Invităm publicul să ne însoțească și anul acesta pentru a descoperi împreună câteva dintre cele mai frumoase locuri din țara noastră, dar și partituri mai puțin cunoscute, alese special pentru a întregi farmecul peisajului în care sunt interpretate”, declară Răzvan Popovici, directorul turneului SoNoRo Conac.

SoNoRo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal BRD – Groupe Société Générale, cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente importante din patrimoniul românesc şi de a aduce în atenția publicului şi al autorităților remarcabile valori româneşti date uitării.

În fiecare an, SoNoRo Conac este o experiență nouă, care ne arată că muzica ne poate aduce împreună în multe feluri și ne conectează, ne trezește emoții si ne ajută să descoperim alte și alte locuri din România. Prin concertele SoNoRo, vrem să arătăm că muzica clasică poate fi accesibilă și în afara sălilor de concert, că poate fi surprinzătoare și că este mereu deschisă pentru un public nou, de toate vârstele. Dincolo de muzica atent aleasă și de măiestria muzicienilor, veți găsi în aceste evenimente explicații și povești despre fiecare piesă interpretată, dar și apusuri de soare fantastice sau grădini înmiresmate. Lumea SoNoRo, pe care cu mândrie o susținem deja de 9 ani, este o lume generoasă, diversă, vibrantă și plină de talent, o lume vie care vă va cuceri și care ne spune că trebuie să trăim intens azi, dar și să privim în armonie cu noi înșine și cu ceilalți, spre viitor”, a spus Flavia Popa, Secretar General al BRD Groupe Société Générale.

Accesul la concertele SoNoRo Conac este liber și se face pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: rezervari@sonoro.ro sau 0741.190.470.


Călătoria muzicală va continua pe 6 iulie la Muzeul Civilizației Populare Tradiționale „ASTRA” din Sibiu – cea mai vastă structură etno-muzeală din România și unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din lume, un obiectiv turistic excepțional care a câștigat în 2019 marele premiu „European Museum Academy” (EMA). Pe 7 iulie va avea loc un concert la Biserica Reformată Calvină din Cluj-Napoca, construită între anii 1486-1516 și reprezentând cea mai mare construcţie gotică de tip sală din Transilvania şi din sud-estul Europei. Pe 8 iulie turneul SoNoRo Conac ajunge la Castelul Bethlen-Haller, un edificiu tipic renascentist, reamenajat în stil baroc. Castelul din Cetatea de Baltă a fost ridicat între anii 1615-1624 de către Miklos Bethlen, iar în prezent găzduiește cramele Jidvei.

În data de 9 iulie va avea loc un concert în Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae”, din Oradea, în beneficiul reconstruirii Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea. Palatul, construit la începutul secolului XX, reflectă tendințele arhitectonice ale timpului din Imperiul multi-național și pluri-confesional Austro-Ungar. Acest simbol important al orașului Oradea a fost, din păcate, devastat de un incendiu în 2018 și, încă de atunci, se fac eforturi pentru reconstruirea lui. Concertul SoNoRo dorește să reamintească încă o dată importanța acestei cauze și să îndemne publicul din toată țara să doneze pentru reconstrucția Palatului, în condițiile în care accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit.

Următoarele concerte vor avea loc la Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti” din Satu-Mare, găzduită de o clădire construită în 1902, în stilul secession (10 iulie); la Hanul Domnesc din Suceava – atestat documentar în anul 1627, inițial casa domnitorului Miron Barnovschi, care a donat-o Mitropoliei Sucevei (12 iulie); în Casa memorială „Vasile Alecsandri” din Mircești, unde va avea loc un concert organizat în contextul Bicentenarului Vasile Alecsandri din acest an (13 iulie) și la Conacul Chrissoveloni din Ghidigeni, una dintre cele mai moderne reședințe din Europa, la începutul secolului XX, când a fost construit, fiind gazda unor petreceri impresionante, la care participau membri importanți ai aristocrației vremii, printre care și regele Ferdinand I al României și regina Maria.

Turneul SoNoRo Conac va continua în luna septembrie a acestui an cu încă șase concerte. Mai multe detalii, în curând, pe https://conac.sonoro.ro/.

Despre SoNoRo Conac

Inițiat în 2013, turneul SoNoRo Conac și-a propus încă de la început, prin asocierea muzicii cu diverse opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a partimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României. SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural. În cele opt ediții, turneul SoNoRo Conac a pus pe harta emoțională a țării noastre peste 100 de clădiri de patrimoniu, unele dintre ele complet necunoscute publicului din țara noastră, dar a și atras atenția publicului internațional asupra unora dintre cele mai frumoase simboluri arhitectonice ale țării noastre.

Turneu prezentat de: BRD – Groupe Société Générale
Card preferat: Mastercard
Sponsor principal: Sistemul Medical MedLife
Sponsori: Illy, Jidvei
Parteneri instituționali: Ordinul Arhitecților, Institutul Național al Patrimoniului, Asociația ARCHÉ
Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Harper’s Bazaar, National Geographic, Suplimentul de cultură, Zile și Nopți, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, Ziarul Metropolis, The Institute, Rador, Capital, Evz.ro, Designist.ro, Promenada-culturala.ro, LiterNet.ro, IQads.ro, Unsitedemuzica.ro, Flawless.ro, Aiciastat.ro, Media Image