The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Cine este Cartierul Creativ?

Probabil te întrebi ce înseamnă Cartierul Creativ. Cum ar putea fi creativ un cartier - o înșiruire aleatorie de oameni, clădiri, străzi, copaci și o puzderie de porumbei? E cartierul un Transformer care creează și se distrează ca o singură persoană? Suntem oameni sau cartier? Putem spune că: da, chiar așa e.

Poți vedea Cartierul Creativ ca un mega-organism care ziua scoate super-idei și concepte de design iar noaptea dansează ca un fidget spinner. Ai vrea să fii prieten cu el și să-i dai Follow. Ți-ai dori să petreci weekend-urile și serile cu el. Nu ai cum să caști de plictiseală pentru că oriunde te uiți la el vezi fie o galerie de artă sau un muzeu, un studio de design sau arhitectură, o universitate de artă sau o cafenea abia lansată.

Asta nu înseamnă că Giulești sau Colentina nu sunt cartiere creative. Sau că toate persoanele creative din București s-au relocat în masă în zona dintre Calea Griviței și Regina Elisabeta. Nici vorbă. Doar că aici concentrația de creativitate pe metru cub o depășeste pe cea de oxigen la ce instituții academice de profil, muzee și agenții sunt în zonă.

De aceea, The Institute a avut toate motivele să lanseze o platformă anume făcută pentru a promova antreprenorii din industriile creative și artiștii și designerii în curs de afirmare. Doar o simplă privire pe hartă și o să-ți dai seama că e un origami al minților imaginative de azi și de mâine. A căror diversitate o poți observa în identitatea grafică a Cartierului, în acele forme geometrice ascuțite sau rotunjite colorate în roz, verde, negru și albastru, tot atâtea moduri caleidoscopice de a vedea viitorul Bucureștiului. Sau filtre care să-ți coloreze serile. Și în seria de pictograme care descompune tot ce are Cartierul mai interesant într-un joc de Lego pentru adulți care cred în Moș Creativ.

Acum că te-ai familiarizat puțin cu ideea, trebuie să recunoaștem că proiectul Cartierului Creativ este un joc de strategie pe termen lung, un Minecraft în care “cuburile" sunt operele designerilor și artiștilor alipite prin viziunea antreprenorilor și entuziasmul susținătorilor lor.

Deocamdată, doar am apăsat pe “Play” și am făcut o primă listă cu jucători. Și pentru că e un joc, e și un pariu pe care îl facem uitându-ne la ce se întâmplă în alte orașe europene mai dezvoltate care și-au crescut cu grijă propriul Cartier Creativ până ce acesta merge sigur pe picioarele lui.

“We had a dream”. În care viitorul Bucureștiului stă în ceva pe cât de inefabil pe atât de concret: resursele creative și promovarea lor prin toate mijloacele. Ca în loc de Amsterdam sau Praga, să preferi un "city-break” chiar aici aproape, în Cartierul Creativ, unde poți să faci turism cultural de 5 stele printre clădiri care apar în romanele interbelice, să vizitezi galerii de artă cu lucrări care te pun pe gânduri și pe postat pe Insta, să calci pragul atelierelor de designeri recunoscuți și apoi să discuți despre ce te-a impresionat în cafenele și baruri cu concepte de Wallpaper Magazine.

Visul a început și tu ești parte integrantă a lui. La întrebarea “Unde ne vedem peste 10 ani?” răspunsul nu poate fi decât “În Cartierul Creativ”.