The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

3 SPECTACOLE MUST SEE LA CALEIDO

Articol / 19 Mai 2021 / Luiza Popescu
  • 3 SPECTACOLE MUST SEE LA CALEIDOAmerican Gypsy, CC: Alex Rosieanu
  • 3 SPECTACOLE MUST SEE LA CALEIDOAPR, CC: Alina Usurelu
  • 3 SPECTACOLE MUST SEE LA CALEIDOReverse Discourse, Ioana Marchida, CC: Alina Usurelu
1/3
Caleido, festival multicultural de arte performative care descoperă și promovează diversitatea culturală și etnică, se întâmplă între 21-25 mai. 20 de producții independente de teatru, dans și performance care vorbesc despre subiecte actuale din societatea românească și atrag atenția asupra impactului stereotipurilor, a importanței cunoașterii celorlalți, empatiei și implicării sociale, vor fi transmise online, gratuit, pe https://vimeo.com/caleido.

Despre migrație, cultura ballroom sau traume individuale și colective vorbesc trei dintre spectacolele Caleido pe care le recomandăm:

American Gypsy” (concept, text și regie: Mihai Lukacs) este o explorare a temei migrației din România, inspirată de romanul autobiografic cu același nume al scriitoarei rome Oksana Marafioti și de date oficiale care afirmă că în 2017 românii au fost cei mai mulți europeni expulzați din Statele Unite. Spectacolul aduce în scenă povestea românilor plecați în SUA, văzută prin ochii unei adolescente rome, care observă fascinată diferențele culturale, urmărind în același timp și încercările ei de a fi parte din noul context.

„American Gypsy” îmbină elemente de teatru, performance, dans contemporan, biomecanică și cercetare culturală și reimaginează serii de mișcări inspirate din pop culture, care împreună reușesc să pună accentul pe statutul de migrant într-o cultură complet nouă.

  • Concept, text și regie: Mihai Lukacs
  • Cu: Raisa Mihai, Răzvan Rotaru
  • Video: Ira Merzlichin
  • Scenografie: Mișa Dumitriu
  • Sound design: RekAbu
  • Coregrafie: Răzvan Rotaru
  • O producție PARADAIZ
  • Durată: 1h10’

  • APR [Adorație Performance-ului Radical]” (cu/de: Irina Milan, Paul Dunca/Paula Dunker, Waana Neagu, Raj Alexandru/Ramya, Alex Bălă și Octavian - carte blanche oferit de Caleido 2020) este un tribut adus corpurilor neconforme care prin rezistența dansului au clădit cultura ballroom și scena prezentului.

    APR este despre recunoștința purtată corpurilor neconforme care deși împinse la margini, încarcerate și patologizate de-a lungul istoriei recente au combătut și combat normele patriarhale și standardele heteronormative. Cei de la Festivalului Caleido, împreună cu Andreea Novac, director artistic, mi-au propus să compun un show în jurul mișcării Voguing-ului și le-am răspuns că nu pot face asta fără Irina Milan, singura persoană din România care reprezintă o ”casă”, The House of Milan, fondată în 1987 la New York de către Eric Christian Bazaar. Îmi doream de ceva timp să lucrez împreună cu Irina, așa că propunerea a venit la fix.
    APR are coloana sonoră semnată de talentatul Alex Bălă (cu care colaborez și în queer act-ul #FLUID) și e o lucrare colectivă creată cu și de Waana Neagu, Raj Alexandru/Ramya, Irina Milan, Paul Dunca/Paula Dunker și Octavian. E o filă de herstory și un act care-și dorește să omagieze o mișcare politică de rezistență cum nu a mai fost alta: scena de ballroom.
    Pentru mine corpul (meu) e un instrument politic îmbibat de toate experiențele identității (mele) și învăț constant să mă folosesc de el pentru a activa în scopuri diferite. E și tot ce pot atinge mereu și prima realitate posibilă
    ”. - Paul Duncă/Paula Dunker

  • Cu/De: Irina Milan, Paul Dunca/Paula Dunker, Waana Neagu, Raj Alexandru/Ramya, Alex Bălă și Octavian
  • Muzică: Alex Bălă
  • Costume: Andrei Dinu

  • Reverse Discourse” (coregrafie, concept și performer: Ioana Marchidan) este ceea ce spune titlul. Un discurs inversat. Depersonalizat. Oferit dezgolit. Fragil. Intim. Un performance despre body politics în care Ioana Marchidan scurtcircuiteaza memoria corporală colectivă, identificând și aducând la suprafață gesturi adânc înrădăcinate, cu scopul de a le dezarhiva și descompune printr-o alunecare corporală spre o coregrafie abstractă. Această catalogare și reeditare a memoriei supunerii, a suprimării și reprimării semnificațiilor gesturilor, integrează publicul ca participant la dialog, ca observator supus.

    În “Reverse Discourse” am vrut să provoc emoție fără medierea privirii. Să provoc publicul la rememorarea propriilor experiențe sau a celor transmise și retransmise, perpetuate la nesfârșit de factori externi, fie că vorbim de oameni sau media. Am folosit corpul ca pe un mediu de conectare vizuală la un dialog absurd. Un dialog corporal expus în replici cu temporalități distincte, care nu se intersectează aproape niciodată. Un dialog organic care expune perspectivele dominator-supus în multiple ipostaze ce conturează trecutul și prezentul. Un dialog somatic ce animă traumele înmagazinate în memoria noastră colectivă și individuală. Un dialog visceral despre asumarea puterii și exploatarea ei în direcții predominant dictatoriale, manipulatoare” - Ioana Marchidan.

  • Coregrafie, concept și performer: Ioana Marchidan
  • Sound design: Alexandru Suciu
  • Light design și videoproiecții: Hermina Stănciulescu
  • O producție Linotip – Centru Independent Coregrafic
  • Durată: 50’

  • Programul CALEIDO este disponibil aici. Enjoy!