The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

A șasea ediție Balkanik Festival la București

News / 29 Iun 2016 / Miruna Boțîrcă
 • A șasea ediție Balkanik Festival la București
 • A șasea ediție Balkanik Festival la București
 • A șasea ediție Balkanik Festival la București
 • A șasea ediție Balkanik Festival la București
 • A șasea ediție Balkanik Festival la București
 • A șasea ediție Balkanik Festival la BucureștiThomas Unterberger / www.oneshot.at
 • A șasea ediție Balkanik Festival la București
 • A șasea ediție Balkanik Festival la București
1/8
Balkanik Festival și-a confirmat prezența pe scenă și anul acesta, la cea de-a șasea ediție unde o să prezinte cel mai provocator line-up de până acum și va reuni magia vocilor lumii arabe, turcești, indiene și egiptene cu emoția sunetelor din Europa de Est. Prezenta ediție va dura 3 zile, între 9 și 11 septembrie, în Grădina Uranus din cartierul Uranus-Rahova.

Printre primele capete de afiș confirmate se numără Taraf de Haidouks și Kocani Orkestar, două trupe mult așteptate pe aceeași scenă, în formula rară Band of Gypsies și starul muzicii arabe, Omar Souleyman. Un spectacol extraordinar, pentru prima dată pe o scenă din România este Bollywood Masala Orchestra. Pe scena mare din Grădina Uranus vor mai urca Antwerp Gypsy-Ska Orkestra, Cumbuș Cemaat și Orange Blossom.

Publicul va fi martorul unei seri incendiare, pe aceeași scenă fiind prezenți cei 26 de membri ai celor mai emblematice trupe gypsy. Este vorba de Taraf de Haidouks (România) și Kocani Orkestra (Macedonia) – cel mai bun taraf din întreaga lume.  Aceștia își vor uni instrumentele și forțele într-un repertoriu nou și un spectacol rar, intitulat Band of Gypsies, pe care publicația The Independent îl compara cu “o călătorie prin muzica țigănească din Turcia, baladele medievale balcanice și chiar manelele pop românești”. “Singularitatea proiectului constă în ciocnirea dintre alămurile libertine ale fanfarei și virtuozitatea copleșitoare a corzilor tarafului” declara publicația Les Inrockuptibles.  

Bollywood Masala Orchestra aduc un spectacol de ritmuri neobosite, culori stridente, costume, dansuri și acrobații, ce poartă publicul într-o călătorie în India, din Rajahstan până în Mumbai, susținut de o orchestră de alămuri, infuzată cu instrumente precum tabla, dholak sau clarinet, condimentată cu dansuri, acrobații și un fakir.

Muzica tradițională a țiganilor din Rajahstan, hituri din filmele indiene și nenumărate dansuri nemaivăzute între Carpați vor crea un spectacol teatral, unic și opulent, în care renumiților Dhoad Gypsies of Rajahstan li se alătură o mulțime de alți artiști. 
 
Omar Souleyman, cel mai apreciat artist sirian al ultimelor decenii și un star al muzicii arabe, vine cu folkul său electric din Siria la Balkanik Festival, pentru a molipsi Bucureștiul cu ritmuri orientale contagioase. Descoperit în perioada în care cânta la nunțile din Siria, Omar a ajuns să colaboreze cu artiști occidentali precum Bjork (pentru albumul Biophilia), Damon Albarn (Blur), Modeselektor, Dan Snaith aka Caribou și Four Tet, cel care i-a produs sirianului cel mai proaspăt album, numit Wenu Wenu.

Omar Souleyman i-a cucerit pe organizatorii festivalului Glastonbury în 2011 și a fost invitat să cânte la Ceremonia Premiilor Nobel pentru Pace din 2013, la Roskilde Festival și Pukkelpop Festival în 2014. El susține că cea mai mare ambiție a sa este să participe la cele mai mari festivaluri de muzică din lume și să schimbe percepția eronată a Vestului asupra Estului. Concertul susținut la Balkanik Festival este primul în cadrul unui festival de muzică din România. 
 
Trei nume din zone muzicale foarte diferite întregesc stilul eclectic al Balkanik Festival: Antwerp Gypsy-Ska Orkestra, Orange Blossom și Cumbuș Cemaat.
 
Antwerp Gypsy-Ska Orkestra înseamnă șapte călători muzicale din diferite colțuri ale lumii, proveniți din trupe de ska și hardcore punk, care au ales să aducă la un loc muzica orchestrelor țigănești din Europa de Est și ritmurile rapide de ska / reggae-ska.    

Cumbuș Cemaat din Istanbul a fost pariul câștigător al organizatorilor festivalului la ediția 2015. Deși concertul s-a ținut în interioul The Ark, trupa a ținut publicul în priză mai bine de trei ore. Muzica lor s-a născut la malul Bosforului, din cântece culese din Balcani și Orient, și combină stilurile folk, jazz, klezmer, rembetiko. 

După 20 de ani de activitate și o pauză de 9 ani, trupa Orange Blossom a revenit pe scenă cu un nou album - Under the Shade of Violets, un hibrid exotic la granița dintre trip hop, new wave, pop-rock, muzică arabă și afrobeats.   
 
Balkanik Festival este organizat de Asociația Culturală Metropolis, cu sprijinul Primăriei Sectorului 5, ARCUB, Administrației Fondului Cultural Național.