The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Centrul Național al Dansului București aduce în prim-plan o nouă rețea europeană de dans contemporan

Articol / 19 Mar 2025 / Andra Mihai
  • Centrul Național al Dansului București aduce în prim-plan o nouă rețea europeană de dans contemporan
1/1
Moving Balkans este un proiect european început în 2024 ca o platformă care reunește organizații și spații de dans contemporan având misiunea de a promova  la nivel internațional scena de dans din fiecare țară parteneră și de a realiza un schimb de practici între coregrafi și dansatori. Pe parcursul a trei ani proiectul propune numeroase activități și evenimente destinate publicului larg și profesionist precum: festivaluri, turnee, co-producții de dans contemporan, producții VR, ateliere de dans, dezbateri, inițiative de mobilitate artistică și altele.

Anul acesta, Centrul Național al Dansului București (CNDB) în cadrul proiectului Moving Balkans organizează un workshop de coregrafie, care se va desfășura la București între 7 și 12 aprilie. Vor participa 25 de tineri coregrafi și dansatori din 12 țări (Bulgaria, Serbia, Slovenia, Croația, Albania, Grecia, Macedonia de Nord, Turcia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Kosovo și România), selectați din 85 de aplicații.  Programul este conceput ca un masterclass și include cursuri de tehnici interdisciplinare, compoziție coregrafică și text, dramaturgie vizuală și proces de cercetare artistică. Mentorii participanților sunt Patricia Apergi (GR) – coregrafă, regizoare a companiei de dans Aerites, Rita Góbi (HU) – coregrafă, profesoară, fondator Góbi Dance Company, Joana Leśnierowska (PL) – artistă independentă, curator, coregraf, dramaturg vizual, producătoare, Mădălina Dan (RO) – coregrafă, interpretă, profesor de dans, Simona Deaconescu (RO) – coregrafă și regizoare de film.

Cu acest prilej, CNDB organizează DANCEtalk, un eveniment prin care invită publicul larg la un dialog despre dansul contemporan față în față cu dansatori și coregrafi din Grecia, Polonia, Ungaria și România. Se va dezbate ideea de mișcare ca formă de cunoaștere, pornind de la proiectele și experiențele invitaților speciali: Patricia Apergi [Grecia], Rita Gobi [Ungaria], Joanna Leśnierowska [Polonia] și Mihai Mihalcea [România]. Evenimentul se desfășoară pe parcursul a patru zile, între 7 și 10 aprilie la CNDB (sala Stere Popescu), iar accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile.

„Cred că proiectul Moving Balkans este esențial pentru scena dansului contemporan. Nu numai că sprijină dezvoltarea profesională a dansatorilor și coregrafilor, ci și încurajează colaborarea între artiștii din regiunea balcanică și promovarea lor pe scena globală, aducând în fața publicului producții de dans cu practici și tendințe artistice cât mai diverse. Mă bucur că CNDB face parte din această inițiativă continuând demersul de a crește și inspira următoarea generație de artiști și entuziaști ai dansului.” Carmen Coțofană, coordonator proiecte CNDB/Moving Balkans.

Între 10 și 13 mai 2025 va avea loc și prima ediție a Moving Balkans Contemporary Dance Showcase la Ljubljana (Slovenia), Rijeka (Croația) și Zagreb (Croația), ce va prezenta cele mai noi și relevante producții din regiunea balcanică. Printre cele 10 spectacole selectate se numără BLOT – Body Line of Thought (de Simona Deaconescu și Vanessa Goodman, cu: Simona Dabija și Maria Luiza Dimulescu), produs de Asociația Tangaj din România.

***

Pentru mai multe detalii despre evenimentele curente și cele următoare din cadrul proiectului Moving Balkans, accesați site-urile cndb.ro și movingbalkans.eu .

Proiect implementat cu sprijinul financiar al Programului Europa Creativă al Uniunii Europene și al Fondului Național pentru Cultură al Bulgariei.

*Opiniile și opiniile exprimate sunt totuși doar ale autorilor și nu le reflectă neapărat pe cele ale Uniunii Europene sau ale Agenției Executive pentru Educație și Cultură Europeană. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea care acordă finanțarea nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.

Cu sprijinul: Ministerul Culturii