The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

GĂRÂNA JAZZ FESTIVAL 2024 - O imersiune în universul jazzului în mijlocul naturii

Articol / 26 Iun 2024 / Andra Mihai
  • GĂRÂNA JAZZ FESTIVAL 2024 - O imersiune în universul jazzului în mijlocul naturii
1/1
Gărâna Jazz Festival, unul dintre cele mai importante festivaluri de jazz open-air din Europa Centrală și de Est, recontureaza valoarea atribuită jazz-ului pe scena festivalurilor alături de unii dintre cei mai importanți artiști de acest gen. Într-un cadru natural din Banat, evenimentul definește noi moduri de a experimenta un festival cultural prin activități în contact direct cu natura. 

Organizatorul, Fundația Culturală Jazz Banat, susține formarea comunităților artistice și promovarea membrilor săi. Esența acestor eforturi culturale o reprezintă Gărâna Jazz Festival, efecte ale căreia se revarsă în celelalte arii de activitate ale organizației non profit. Evenimentul atrage atât participanți locali cât și din afară, ilustrând contextul perfect pentru dezvoltarea turismului neconvențional autohton.  

Festivalul de 4 zile își trage originea numelui din satul Gărâna, parte a unei zone bogate pentru patrimoniu cultural. Aspectul istoric, arhitectura unică la nivel local - specifică satelor de munte germane care include și un conglomerat de artiști – în corelație cu Parcul Național Semenic și elementele sale naturale, regândește barierele dintre artiști și comunitate și repoziționează granițele dintre spațiile de expunere convenționale în relație cu participanții. 

Odată cu prima ediție din 1997, Gărâna Jazz Festival s-a definit prin elementele cheie care îi reprezintă unicitatea: muzică, locul și oamenii. Spațiul de desfășurare al evenimentului potențează atmosfera, la poalele Munților Semenic. Cele două scene neconvenționale – una dintre acestea amplasată în Poiana Lupului, iar o două în Biserica din Văliug, o veche biserica construită în 1861 în stil neogotic – oferă unicitate acestui festivalul care și-a păstrat caracterul intrinsec de-a lungul anilor.

Prin educarea mai multor generații de artiști și fani ai muzicii, festivalul a avut o contribuție semnificativă în dezvoltarea jazz-ului la nivel național. Printre aceștia se numără și Eberhard Weber, Tomasz Stăńko, Liv Warfield, Mike Stern, Jan Garbarek, Charles Lloyd, Snarky Puppy, Jean-Luc Ponty, John Abercrombie, Miroslav Vitous, Zakir Hussain, Nils Petter Molvaer și mulți alții.

Istoria festivalului este lungă însă cele mai importante etape ale acesteia sunt:  

●      1997-2003

Festivalul se desfășura în curtea hanului La Răscruce. În 2003 a urcat pe scenă primul artist mare care a și introdus Gărâna Jazz Festival în circuitul festivalurilor internațional, muzicianul german Eberhard Weber. 

●      2004 – 2014 

În 2004, festivalul s-a mutat în Poiana Lupului, locul unde se ține și astăzi, și a început să aducă artiști din afară țării într-un număr foarte mare. În 2007 evenimentul includea 13 trupe de jazz, dintre care șase internaționale, din America, Franța, Rusia, Polonia: Eldad Țărmu Jazz Ensemble, Scott Henderson, Nguyên Lê, Viktoria Tolstoy, Maciej Sikała Trio, Jan Garbarek Group.

●      2015 – prezent

Festivalul a crescut cu încă o scenă (Biserica Catolică Văliug), iar în 2015 a reapărut scenă din curtea hanului La Răscruce. E un mix de jazz american, occidental, oriental, nordic. Acum, balanța înclină spre jazz-ul nordic, pentru că în ultimii ani ne-am dat seama că e cel mai potrivit pentru împrejurimile gărâneze.

Pentru anul acesta, ediția cu numărul XXVIII include nume importante din sfera jazz-ului: 30 Years of e.s.t. – Tribute to Esbjörn Svensson Trio (Dan Berglund, Magnus Öström, Ulf Wakenius, Marius Neset, Joel Lyssarides și Verneri Pohjola), Christian McBride & Ursa Major și Airelle Besson Quarter. 

***

Parteneri:

Ministerul Culturii, Consiliul Județean Caraș Severin, Primăria Reșița, Institutul Polonez, Institutul Francez Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Institutul Italian de Cultură București, Asociația Prin Banat


Sponsori: UniCredit Bank, Bioclinica, Catena, Penny, Egeria, CM Metal Trading, Porsche Timișoara
Ascultat de Radio Guerrilla
Conectat de Orange

Organizat de Fundația Culturală Jazz Banat

Informații despre desfășurarea festivalului, lineup și cazare sunt disponibile pe gărâna-jazz.roInstagramFacebook.