The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Gopo ReAnimation Night @Anim’est 2017

News / 02 Oct 2017 / INSTITUTE.RO
  • Gopo ReAnimation Night @Anim’est 2017
1/1
Anul acesta se împlinesc 60 de ani de când Ion Popescu-Gopo, reputatul cineast român, a primit prestigiosul Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes, ocazie ce a dat naștere unui proiect special – Gopo ReAnimation Night, conceput și finanțat de Institutul Cultural Român și Anim’est și implementat de Anim’est, în parteneriat cu Uniunea Cineaștilor din România.

Publicul este invitat să celebreze opera lui Gopo într-o manieră actuală, folosind tehnologii și forme de expresie noi. Proiectul este alcătuit din două părți: un eveniment ce îmbină video mappingul (proiecții complexe pe suprafețe cu geometrie, volum sau forme neregulate) cu muzică live și un program de scurtmetraje de animație premiate cu prestigioasa distincție la Cannes.

Evenimentul ce îmbină muzica live și video mappingul va avea loc miercuri, 4 octombrie, de la ora 22.00, la Expirat. Celebrul personaj al lui Ion Popescu-Gopo va deveni un fel de master of ceremonies, dar și protagonistul unui show vizual și muzical în spațiul de la Expirat special amenajat, care va include o scenografie minimală – sfere care se transformă în planete sau cuburi care își schimbă forma și funcția narativă – folosită ca suport pentru proiecțiile care vor transforma spațiul în lumile create de Gopo. Artiștii responsabili de acest show vor fi Alexandru Ciubotariu, a.k.a. Pisica Pătrată, care va face o demonstrație de live drawing, și Alexandru Petroșanu și Matei Derșidan, de la studioul Les Ateliers Nomad, cei care se vor ocupa de video mapping. Cei care vor realiza muzica live din cadrul evenimentului sunt Codin Orășanu (synthuri), Sebastian Burneci (trompetă + synthuri), Radu Pop (tobe+percuție) și Vlad Ilicevici ( chitară, bass).Cei care nu au reușit să prindă programul de scurtmetraje în primul weekend de festival mai au o șansă sâmbătă, 7 octombrie, de la 16.30, la Cinemateca Eforie. Timp de 100 de minute, publicul va trece printr-o istorie a filmelor scurte animate premiate cu Palme d’Or începând cu anul 1955 până în prezent – animații care contextualizează opera lui Gopo, arătând că ea este perfect valabilă calitativ, și care o plasează în contextul evoluției curentelor, stilurilor și tehnicilor în animația mondială. Din program fac parte, alături de Scurtă Istorie, scurtmetrajul care i-a adus premiul Palme d’Or lui Gopo în 1957, o selecție de titluri, de la Blinkity Blank, în regia lui Norman McLaren, primul scurtmetraj de animație care a primit prestigiosul premiu la Cannes în 1955, Balablok, în regia lui Břetislav Pojar, regizorul ceh al cărui nume apare în palmaresurile celor mai importante festivaluri de film din lume, sau La Traversée de l'Atlantique à la rame, în regia lui Jean-François Laguionie, al cărui lungmetraj Louise en hiver este înscris în competiția Anim’est de anul acesta, până la ultimul câștigător al premiului, Waves ’98, regizat de Ely Dagher, care va fi prezent la festival în calitate de membru al juriului competiției de lungmetraj internațional și al competiției românești.