The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Înaltul Patronaj al Președintelui României se acordă Bienalei Art Encounters din Timișoara

Articol / 14 Mai 2021 / Luiza Popescu
  • Înaltul Patronaj al Președintelui României se acordă Bienalei Art Encounters din Timișoara De la stanga la dreapta, Dominic Fritz, Diana Marincu, Ovidiu Sandor. Credit foto HDV Studio
1/1
Bienala Art Encounters se va desfășura pentru a treia oară consecutiv sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, între 1 octombrie și 14 noiembrie 2021, la Timișoara.

Astfel, Bienala se înscrie din nou în rândul unor evenimente culturale de anvergură cărora le este acordată această distincție, precum Festivalul Internațional George Enescu și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, menținând în prim-planul scenei culturale din România un domeniu considerat până acum câțiva ani de nișă: arta contemporană. În același timp, titlul reiterează relevanța Bienalei pentru orașul Timișoara, aceasta, împreună cu proiectul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023, fiind singurele evenimente locale care se desfășoară sub Înaltul Patronaj. Bienala Art Encounters 2021 va include componente multiple, care vor întări colaborările și parteneriatele instituționale construite în ultimii ani, îmbogățindu-le, de asemenea, cu noi puncte de sprijin și de dialog.

Ceremonia de acordare a diplomei de Înalt Patronaj a avut loc într-un cadru restrâns, adaptat situației actuale, și a constat într-un eveniment hibrid. Înregistrarea ceremoniei poate fi vizionată aici

Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial – Departamentul Cultură, Culte şi Minorități Naționale, afirmă: „Înaltul Patronaj acordat de Preşedintele României acestei ediţii a Art Encounters remarcă şi încurajează efortul organizatorilor de a lega instituţii şi entităţi private, în jurul expresiilor artistice ce oglindesc şi diseminează valorile umaniste în cadrul dialogului intercultural. Pentru viitoarea Capitală Culturală Europeană, Art Encounters se profilează ca un solid contributor, ca un eveniment – liant”.

Ovidiu Șandor, Președintele Fundației Art Encounters, declară: „Patronajul Președintelui dovedește că Bienala Art Encounters a devenit un eveniment-reper pentru Timișoara, aceasta constituind, după cum sugerează și numele, un punct de întâlnire important pentru actorii culturali locali, naționali și internaționali. Grație rolului său unificator, credem că Bienala va fi unul dintre evenimentele fanion în 2023, anul în care Timișoara va deține titlul de Capitală Culturală Europeană”.

Diana Marincu, Director Artistic al Fundației Art Encounters, explică: „Faptul că Bienala Art Encounters se desfășoară pentru a treia oară consecutiv sub Înaltul Patronaj al Președintelui României indică însemnătatea evenimentului și demonstrează necesitatea scenei artistice naționale de a se dezvolta și de a beneficia de sprijin cu atât mai mult în contextul actual, marcat de dificultățile pandemiei”.

Ediția din acest an a Bienalei va fi constituită în jurul a două proiecte curatoriale ce vor urmări două direcții majore: relația individului cu el însuși și modul în care acesta se raportează la mediul înconjurător. Proiectele, propuse de cei doi curatori invitați ai acestei ediții, Mihnea Mircan și Kasia Redzisz, vor fi strâns legate de istoria și caracteristicile Timișoarei, abordând, totodată, probleme globale. Îmbrățișând misiunea Bienalei de a încuraja arta locală, expozițiile vor include lucrări create de către artiști tineri din România și regiunile vecine, comisionate special pentru această ediție.

Bienala a fost lansată prin proiectul Artiști români în prim-plan, organizat cu sprijinul Ministerului Culturii între 25 și 30 ianuarie, și va fi precedată de numeroase evenimente online și offline, care vor continua pe parcursul acesteia.

Alături de expozițiile ce vor fi organizate atât în spații consacrate din Timișoara, cât și în câteva locuri surpriză, evenimentul va cuprinde un program de screening-uri, artă în spațiul public și performance-uri curatoriate de către Mihnea Mircan și Kasia Redzisz, precum și o expoziție organizată de Fundația Interart TRIADE la Muzeul Național de Artă Timișoara. De asemenea, vor exista numeroase oportunități pentru schimburi de experiențe și idei, concretizate printr-o platformă complementară, dedicată dezbaterii unor probleme relevante pentru scena de artă din România, și prin discuții, ateliere, mese rotunde și un simpozion.

O componentă importantă a evenimentului este susținerea noilor generații de curatori, misiune care se va realiza prin intermediul Școlii Curatoriale de Toamnă, organizată în parteneriat cu Centrul Cultural Clujean. Un element definitoriu al Bienalei Art Encounters 2021 este deschiderea către publicul larg, astfel că programul de mediere organizat în colaborare cu Asociația Culturală Contrasens, dedicat persoanelor de toate vârstele, ce provin din medii diverse și au interese diferite, va juca un rol esențial.

Organizator: Fundația Art Encounters

Co-organizatori: Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Județean Timiș, Fundația Interart TRIADE și Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.

Sponsor Principal: Raiffeisen Bank

Printre partenerii Bienalei de anul acesta se numără: Institutul Cultural Român, Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara, Muzeul Național de Artă Timișoara, Asociația Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, Facultatea de Arte și Design Timișoara, Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Timișoara, BETA (Bienala Timișoreană de Arhitectură), Asociația Culturală Contrasens, Centrul Cultural Clujean, Centrul Cultural German Timișoara, Institutul Francez Timișoara, Institutul Polonez București, Illy, Librăria „La Două Bufnițe”, AMBASADA, FABER.

Parteneri media: Radio România Cultural, RFI România, The Institute, Zeppelin, Modernism.ro, Insula 42.