The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Începe SoNoRo Musikland, festival desfășurat cu sprijinul ICR

Articol / 13 Iul 2023 / Andra Mihai
  • Începe SoNoRo Musikland, festival desfășurat cu sprijinul ICR
1/1
Institutul Cultural Român este, și anul acesta, partener al Festivalului SoNoRo Musikland, care celebrează patrimoniul cultural prin intermediul muzicii clasice. Concertele vor avea loc la Brașov, Sighișoara, Râșnov, Hălchiu, Criț, Meșendorf, Viscri, Prod și Saschiz, în perioada 14-23 iulie 2023.

„SoNoRo este parte a istoriei Institutului Cultural Român atât prin concertele și programele de rezidență din străinătate, cât și prin manifestările din țară. Inițiativele multidisciplinare SoNoRo sunt în armonie cu Strategia Institutului Cultural Român, iar anul acesta, când ICR aniversează 20 de ani de la înființare, parteneriatul dintre noi are o și mai mare rezonanță.”, declară Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.

Ajuns la cea de-a V-a ediție, Festivalul cuprinde 12 concerte, dintre care trei jam sessions surpriză. 70 muzicieni din opt țări vor încânta publicul seară de seară, interpretând capodopere de Franz Schubert, Gioachino Rossini, Niccolò Paganini, Felix Mendelssohn Bartholdy, Piotr Ilici Ceaikovski, Antonín Dvořák, Frédéric Chopin și alți compozitori.

Festivalul va începe vineri, 14 iulie 2023, cu un concert susținut împreună cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii Brașov și dirijat de Cristian Oroșanu, în Piața Sfântul Ioan. Accesul se va face în baza biletului care poate fi achiziționat doar în seara concertului, în zona de acces. La restul concertelor din cadrul festivalului, accesul este gratuit și se face pe bază de invitație sau rezervare.

„Bine v-am regăsit, cu emoție renăscută, la ediția a V-a a festivalului nostru! Revenim în Transilvania – o zonă unde bisericile fortificate spun povești ce au supraviețuit timpurilor vitrege pe care le-a trăit populația germană de-a lungul a peste 800 de ani de locuire. Am programat câteva concerte în orașul Brașov, apoi vom duce muzica în satele în care mai multe case tradiționale au fost recondiționate cu grijă și respect, devenind destinații ideale pentru turiștii români și străini, din ce în ce mai numeroși în ultimii ani. Și anul acesta deschidem festivalul cu un concert în Piața Sf. Ioan – un spațiu urban redat orașului, care a devenit un veritabil hub al vieții culturale brașovene. În această ediție avem bucuria să vă prezentăm cinci spații noi, pe care ne dorim să le aducem în atenția publicului nostru și al turiștilor. De asemenea, concertele din satele pe care le-am pus deja pe harta SoNoRo Musikland încă din primii ani ne vor încânta pe toți cu farmecul cadrului natural în care se vor desfășura, la granița dintre apusul de soare și lumina lunii. Una dintre surprizele fiecărei ediții este, desigur, și prezența muzicienilor invitați – nume importante ale scenelor de concert internaționale. Vă așteptăm, așadar, alături de noi, pentru o nouă ediție de colecție!” – declară Răzvan Popovici, directorul Festivalului SoNoRo Musikland.

SoNoRo Musikland ajunge în acest an în cinci spații noi față de edițiile anterioare: Casa Mureșenilor și Centrul Cultural Apollonia din Brașov, Das Fort Boutique din Râșnov, Critz Cross din Criț și Biserica fortificată din Saschiz.

Mai multe detalii

Printre muzicienii care vor concerta anul acesta la Festivalul SoNoRo Musikland se numără violoniștii Johannes Fleischmann, Philippe Graffin, Irina Mureșanu și Nicolas Dautricourt; violiștii Răzvan Popovici și William Coleman; violonceliștii Adolfo Gutiérrez Arenas și Andrei Ioniță; pianiștii Cristian Budu, Andrei Gologan și Roxana Circiu și clarinetistul Andrei Văleanu. O prezență notabilă este cea a Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Brașov și a dirijorului Cristian Oroșanu, care vor deschide Festivalul.

Programul SoNoRo Musikland 2023:

CONCERT DE DESCHIDERE – Vineri, 14 iulie 2023, ora 20.00, Piața Sf. Ioan, Brașov, județul Brașov (bilet: 15 lei)

SOUVENIR DE FLORENCE – Sâmbătă, 15 iulie 2023, ora 19.00, Bastionul Țesătorilor, Brașov, județul Brașov

CHANSON DU MATIN – Duminică, 16 iulie 2023, ora 12.00, Muzeul Casa Mureșenilor, Brașov, județul Brașov

SUNDAY NIGHT FEVER - JAMSESSION 1 – Duminică, 16 iulie 2023, ora 19.30, Das Fort Boutique, Râșnov, județul Brașov

DE BASM – Luni, 17 iulie 2023, ora 19.00, Apollonia, Brașov, județul Brașov

LIEDER OHNE WORTE / CÂNTECE FĂRĂ CUVINTE – Marți, 18 iulie 2023, ora 19.30, Conacul Helsdorf, Hălchiu, județul Brașov

BAGATELLES – Joi, 20 iulie 2023, ora 18.00, Sala de Festivități a Primăriei Municipiului Sighișoara, județul Mureș

THURSDAY NIGHT FEVER - JAMSESSION 2 – Joi, 20 iulie 2023, ora 21.30, Viscri 125, județul Brașov

DIVERTIMENTO – Vineri, 21 iulie 2023, 19.00, Biserica fortificată din Meșendorf, județul Brașov

FRIDAY NIGHT FEVER - JAMSESSION 3 – Vineri, 21 iulie 2023, ora 21.30, Critz Cross, Criț, județul Brașov

JOCURI / GAMES – Sâmbătă, 22 iulie 2023, ora 19.30, Cross Country Farm, Prod, județul Sibiu

SCHUBERTIADE – Duminică, 23 iulie 2023, ora 11.30, Biserica fortificată din Saschiz, județul Mureș

***

Înființat în anul 2006, Festivalul SoNoRo a adus muzica de cameră în prim-planul vieţii culturale româneşti şi a inclus scena muzicală românească într-o reţea de festivaluri europene de înaltă ţinută. Pe lângă parteneriate regulate cu festivaluri din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Israel şi Japonia, SoNoRo a concertat în unele dintre cele mai renumite săli din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim şi Carnegie Hall din New York.

Din anul 2010, Institutul Cultural Român s-a alăturat Asociaţiei SoNoRo, prin organizarea workshopului pentru tineri muzicieni, desfășurat la Academia Europeană pentru Muzică şi Arte „Palazzo Ricciˮ din Montepulciano (aparţinând Universităţii de Muzică din Köln).

Cu excepția primului concert, accesul la concertele Festivalului SoNoRo Musikland este liber și se face pe bază de invitație sau rezervare. Rezervările se fac la următorul link, aici, în pagina dedicată fiecărui concert.

În 2023, Institutul Cultural Român împlinește 20 de ani de la înființarea sa prin Legea nr. 356/11 iulie 2003, având drept scop „reprezentarea, promovarea şi protejarea culturii şi civilizaţiei naţionale în ţară şi în străinătate.“