The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Începe UNDERCLOUD – o săptămână de energie și voie bună

Articol / 03 Sep 2024 / Andra Mihai
  • Începe UNDERCLOUD – o săptămână de energie și voie bună
1/1
Festivalul de Teatru Independent UNDERCLOUD începe în forță astăzi, 2 septembrie, și promite publicului o serie de evenimente culturale inedite și întâlniri cu personalități artistice relevante. Organizatorii au pregătit pentru tine experiențe pe care să le duci acasă și despre care să povestești tot anul. 

De la primă oră a zilei, festivalul a debutat cu Minicloud, atelierele pentru copii menite să îi aducă pe cei mici cât mai aproape de teatru și dans, încurajând educația culturală timpurie.  Peste 60 de copiii au participat la cele 4 ateliere care se desfășoară zilnic între 10 și 14.

Urmează 7 seri încărcate de întâlniri emoționante care te vor surprinde și te vor încărca cu energie și voie bună cât pentru tot anul. Ada Milea deschide cea de-a 17-a ediție a festivalului cu o explozie de muzică și două texte inedit transpuse în scenă: „Apolodor” după Gelu Naum și „Amintiri din copilărie” după Ion Creangă.

Fiecare zi aduce pentru public spectacole în premieră din orașe precum Sibiu, Timișoara, Cluj și Iași, jucate pentru prima dată în București – povestea Fridei Kahlo transpusă în dans, provocarea dezbaterii relației dintre artist și arta video în „Silent Cehov” sau explorarea nevoii de a iubi și a fi iubit în Foamea sunt doar câteva dintre temele cu care această ediție te va cuceri. Este și ocazia publicului de a interacționa cu artiștii acestor spectacole, prin sesiunea de întrebări și răspunsuri organizată după fiecare spectacol cu echipele de creație implicate.

Ca în fiecare an, festivalul acordă o atenție specială secțiunii de dans prin spectacole care te vor duce cu capul în nori: în coregrafia lui Gigi Căciuleanu, Lari Giorgescu surprinde în „Eine kleine nacht Music”, producția Linotip „Morning Solitude”  spune povestea inspirată din viața Alexandrei care află că are MS, “Povestiri din pământ și hârtie” explorează rănile adânci ce au rămas în urma unei copilării caracterizate de luptă, frig, foame, sat, lacrimi, păduchi, mama.. iubire, iar „Wet dreams are made of this” răspunde la întrebarea cum afectează stilul de atașament relațiile de cuplu. „Eden News” ne prezintă un buletin de știri dintr-o lume în care Adam și Eva nu au părăsit niciodată Edenul, iar ultimele zile din festival ne invită la „Double Fiesta”, acolo unde fiecare spectator este liber să își clădească propria experiență

Alexandru-Ioan Rotaru propune o caterincă de natură existențialistă în ȚLes enfants and where he went”, „American Buffalo”, în regia lui Bogdan Budeș, este o înșelătoare tragedie la scară mică, care are puterea de a face să explodeze cel mai mare dintre miturile americane și „Inspir, expir” ne îndeamnă să căutăm răspunsuri la întrebările legate de sine și comparația dintre noi și ceilalți. Pentru cei care apreciază o dezbatere bună, atunci „Controverse. 1961.Cum vă place” te invită la dezbaterea considerată momentul reprezentativ în istoria teatrului românesc, iar „A douăsprezecea noapte” este o întâlnire inedită cu un text arhicunoscut al lui Shakespeare, spectacol coordonat de Valeria Sitaru și Vlad Logigan. 

Programul integral al festivalului și detalii despre bilete se găsesc pe www.undercloudfest.ro. Biletele s-au pus în vânzare pe bilet.ro. Ineditul afiș în 2 volume, prima parte imaginea cu personajul masculin, iar partea a doua cu personajul feminin este realizat de Gavrilă & Asociații.

UNDERCLOUD este primul festival de teatru independent din România și se desfășoară anual, fără întrerupere, în București din 2008. Festivalul se definește prin provocare și calitate și adună la un loc cele mai bune spectacole independente din stagiunea curentă.  Inițiat de Chris Simion – Mercurian, promotoare a mișcării de teatru independent din România din 1999, festivalul de descrie ca fiind viu, curajos, curios, un festival care te scoate din zona de confort, care te surprinde, care nu se repetă. Scopul principal al festivalului este de a promova teatrul independent, de a susține artiștii emergenți și consacrați și de a oferi publicului acces la producții inovatoare și provocatoare.

***

UNDERCLOUD 17 este realizat cu sprijinul Sectorului 1 și al Ministerului Culturii, în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București. Sponsorii tradiționali sunt Raiffeisen Bank, Aqua Carpatica și Sâmburești.