The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

ORGANIC

Articol / 06 Ian 2015 / Maria Neneciu
  • ORGANIC
  • ORGANIC
  • ORGANIC
1/3
Spectacolul ORGANIC are la bază textul “Useless”de Saviana Stănescu- runner-up la Yale Drama Winner în 2012. Acesta a fost montat în premieră mondială în 2014, în regia lui Jose Zayas, la New York, la IRT Theater din Manhattan și a avut prima adaptare în limba română și prima montare a textului în Europa în luna decembrie, la București, când au avut loc mai multe repetiții cu publicul. ORGANIC este unul dintre cele 7 proiecte câștigătoare ale concursului 9G (Noua Generație) organizat de TNB și va avea premiera în februarie. 

Saviana Stănescu este un autor român stabilit la New York, fondatoarea ”Immigrants Artists and Scholars in New York” (IASNY), curatoriază ”playgroundzero” și ”New York with an Accent”. Saviana are o diplomă de masterat în dramaturgie și în performance de la NYU, Tisch și predă dramaturgie la Ithaca College.
 
Spectacolul “Useless”, sau „Organic”, așa cum a fost el tradus, vorbește despre bolile actuale ale societății, ridicând întrebări esențiale despre etică și subiectivitate, prezentând totodată contrastul pe care visul îl creează în acest context. Este un spectacol actual, puternic, o comedie amară care folosește un limbaj creativ contemporan pentru a sensibiliza și a discuta situații sociale adâncite de timp și pentru a investiga nuanțele realității traficului de organe și a tuturor situațiilor și complicațiilor pe care le generează sau exemplifică atât de metaforic . Spectacolul urmărește povestea a trei personaje: Chris și Kora, care îl primesc în casa lor pe Omy, un băiețel cu probleme, dintr-o țară din lumea a treia, venit în SUA să-și doneze un rinichi. În contrast cu această realitate dramatică, personajele visează, dezvăluind o lume imaginară în care visul, în sensul lui de vis “american” s-a îndeplinit. Relațiile fragile dintre cei trei protagoniști se condensează într-un dialog provocator, un text valoros, atât pentru actori, cât și pentru spectatori.

Andreea Chindriș, cea care a semnat dramaturgia și traducerea povestește: “am tradus textul Savianei Stănescu acum câțiva ani, iar când proiectul a fost selectat în cadrul programului 9G (Noua Generație) la Teatrul Național Bucuresti, m-a interesat să lucrez pe text cu actorii și regizorul.  Spectacolul a avut câteva repetiții cu public în luna decembrie, iar sălile au fost pline. Pentru cei interesați să îi vadă jucând pe Silva Helena Schmidt, Andrei Stehan și Lucian Rus: Organic va avea premiera la mijlocul lunii februarie". 
 
 
Distribuția: Silva Helena Schmidt, Andrei Stehan și Lucian Rus. Traducerea și dramaturgia a fost semnată de Andreea Chindriș, scenografia  de Irina Chirilă, iar regia de Andrei Măjeri. 
 
Artiști invitați: Ada Milea, Ioana Păun, Tudor Giurgiu, Arcadie Rusu, Les Ateliers Nomad