ISTORIC
Teatrul Bulandra, instituţie publică înfiinţată în anul 1947, și-a început activitatea cu un grup de nouă actori, sub conducerea celebrei actriţe Lucia Sturdza Bulandra și sub numele de Teatrul Municipal. Titulatura de "Teatrul Bulandra" datează din 1963, când Liviu Ciulei devine directorul artistic al teatrului. Marea și variata sa experienţă ca actor, regizor, scenarist și arhitect impune o viziune specială asupra instituţiei, perioada directoratului său fiind asociată cu o adevărată Epocă de Aur a istoriei teatrului românesc. O a doua perioadă fastă în istoria Teatrului, marcată de mari spectacole și succese, atât în dramaturgia clasică, cât și în cea modernă, începe în 2002, când Alexandru Darie devine noul director, imprimând companiei o viziune cu un spectru
mult mai larg de interes artistic. Între anii 2006 și 2011, Alexandru Darie ocupă funcţia de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa. Acum se pun bazele unui nou program coerent și de lungă durată pentru schimburi culturale, iar importanţa sa în evoluţia companiei îl face să devină un punct de referinţă în istoria Teatrului Bulandra. Se lansează noi programe culturale, din dorinţa de a accesa zone care până atunci nu fuseseră explorate, ca musicalul sau opera. Teatrul neconvenţional, văzut ca o alternativă la repertoriul clasic, este, de asemenea, o idee explorată prin diferite programe – "Bulandra Underground" și "Laboratorul de noapte" – care își propun să facă publicul conștient de alte forme prin care se poate face și se poate înţelege teatrul.
În toată istoria sa de 70 de ani, un punct de referinţă consacrat a fost (și este) participarea Teatrului Bulandra la festivaluri și turnee, atât în ţară, cât și în străinătate – o categorie al cărei număr este în continuă creștere. De-a lungul timpului, "Bulandra" a răspuns invitaţiilor din ţări ca Italia, Spania, Columbia, Israel, Rusia, Ungaria, Mexic, Portugalia, Franţa.
PROGRAM ȘI PROIECTE
În stagiunea actuală, vă recomandăm să vedeţi la Teatrul Bulandra ultimele producţii: "Macbeth" de W. Shakespeare, regia Michal Docekal, "Pe
lacul auriu" de Ernest Thompson, regia Dinu Cernescu, și "Incendii" de Wajdi Mouawad, regia Irina Alexandra Banea, precum și alte spectacole din cadrul repertoriului nostru. Momentan, sunt în repetiţii "Coriolanus" de William Shakespeare, în regia lui Alexandru Darie, "Pasărea albastră" de Maurice Maeterlinck, în regia Irinei Alexandra Banea, și "Treapta a noua" de Tom Ziegler, în regia Ancăi Maria Colţeanu. Un alt tip de eveniment, faţă de spectacolele obișnuite, este "The Bach Files", o producţie în cadrul "Bulandra Per Musica", în regia lui Alexandru Darie, muzica de Adrian Enescu (pe teme de J.S. Bach), scenografia Octavian Neculai, cu Zoli Toth Project (orchestră, muzică live) și coregrafia Arcadie Rusu. "The Bach Files" este un thriller cu accente SF, o poveste tulburătoare despre iubire și frumuseţe, despre lupta dintre bine și rău și despre căutarea de sine. Un film pe viu, în care actorii, transformaţi în imagini alb-negru, se dizolvă, se suprapun, supraanimaţi, își trăiesc și își spun povestea în și peste desenele animate, în cinetica unei imense benzi desenate create de Octavian Neculai.