The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

PLASTIC. MEMORIE AFECTIVĂ ȘI RISIPĂ PREMIERA PERFORMANCE ȘI EXPOZIȚIE DE FOTOGRAFIE la Constanța

Articol / 19 Oct 2020 / The Institute
  • PLASTIC. MEMORIE AFECTIVĂ ȘI RISIPĂ PREMIERA PERFORMANCE ȘI EXPOZIȚIE DE FOTOGRAFIE la Constanța
1/1
Proiectul de intervenție culturală ”Plastic. Memorie Afectivă și Risipă” participă în perioada 22-25 octombrie la primul festival fotografic de la Constanța: Constanța FOTOFest 2020.

Constanța FotoFest2020 este organizat de către Consiliul Județean Constanța și Centrul Cultural Județean Constanța Teodor Burada și se va derula timp de patru zile în cinci spații culturale diferite din oraș. Festivalul își propune să redefinească spiritul fotografic al Constanței și al Dobrogei ca pe o agoră în care vor fi puse în dialog teme fotografice variate, reunite sub conceptul “HUMANITY/ UMANITATE”.

Cel mai important produs artistic al proiectului ”Plastic. Memorie Afectivă și Risipă”, performance-ul-manifest are premiera pe 22 octombrie în cadrul festivalului, iar pe parcursul celorlalte zile, echipa întâmpină publicul constănțean cu o expoziție de fotografie conceptuală și o instalație audio-video ce explorează rolul și impactul plasticului în memoria afectivă și în spațiul social.

PREMIERA PERFORMANCE-ULUI ‘94 - future: life in Plastic

Galeriile de Artă Constanța (Fostul Fond Plastic), 22.10.2020, ora 19.00/ Str. Ștefan cel Mare nr. 15, Constanța

‘94 - future: life in Plastic este un performance-manifest care urmărește o incursiune subiectivă în lumea plasticului, așa cum a fost resimțită de către performer, Alina Tofan.

Născută în 1994, crescută într-o lume de eternă tranziție, unde plasticul înlocuia nevoile și dorințele adulților, Alina a simțit în ultimii ani că trăiește cu o presiune socială pe care nu o poate gestiona, referitor la cât plastic consumă și unde ajunge acesta.

Conversațiile publice abundă de o mulțime de păreri care incriminează utilizarea plasticului și accentuează responsabilizarea fiecăruia, însă măsurile reale din partea autorităților cu privire la ”problema plasticului” nu ajung din urmă risipa.

Raportându-se la copilărie, la obiecte precum suzeta și primele ei jucării, Alina Tofan a simțit nevoia să transforme această lume plastică printr-un gest artistic care să tragă un semnal de alarmă asupra consumului iresponsabil, pornind pe firul personal - al plasticului din amintiri, pe care îl poartă cu ea mereu și care, din nefericire, nu poate fi reciclat.

Spectacolul propune, așadar, o călătorie pornind din România anilor ‘90, trecând prin prezent și până într-un viitor imaginat ca o lume distopică.

EXPOZIȚIE DE FOTOGRAFIE Plastic. Intim. Colectiv

Galeriile de Artă Constanța (Fostul Fond Plastic), 22 - 25.10.2020, orele 16-21:00/ Str. Ștefan cel Mare nr. 15, Constanța
Plastic. Intim. Colectiv este un experiment fotografic poetic în trei părți, derulat ca parte a cercetării artistice din cadrul proiectului ”Plastic. Memorie afectivă și risipă”. Seria propune explorarea lumii interioare a plasticului și a locului pe care acesta îl ocupă între Om și Natură. Exercițiile vizuale de sondare a legăturii intime a Plasticului cu Corpul vor fi însoțite, în cadrul expoziției, de o instalație audio ce urmărește fluxul spontan de emoții experimentate în timpul sesiunilor foto, precum și de o instalație video, ”Asphyxia”.

PARTICIPARE LA DEZBATERE

Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret “Jean Constantin”, 24.10.2020, ora 16:00/ Bulevardul Ferdinand nr. 56

Proiectul va fi prezent la o masă rotundă privind rolul și importanța imaginii (fotografice) în construcția sau disoluția ”umanității” în perioade de criză.

Programul integral Constanța FotoFest 2020: https://www.facebook.com/Constan%C8%9Ba-FotoFest-100142321887677

Echipa proiectului e reprezentată de: Alina Tofan (concept/performer), Georgiana Vlahbei (autoare fotografii și cercetătoare), Alexandru Claudiu Maxim (video-artist), Teo Rădulescu (sound-designer), Oana Arsenoi (asistență și comunicare), Paul Ruben Grec (președințe al Asociației Macaia).

Proiectul-manifest ”Plastic. Memorie afectivă și risipă” este coordonat de Asociația Macaia și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.