The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Ready, steady, DESIGN GO!

Articol / 07 Mai 2022 /
  • Ready, steady, DESIGN GO!
1/1
RDW Design Go reprezintă circuitul de evenimente satelit din cadrul programului festivalului Romanian Design Week. Peste 60 de evenimente și activități propuse de designeri, galerii de artă, studiouri de design & arhitectură, ateliere, muzee, showroom-uri sau cafenele vor transforma orașul într-o scenă a designului în perioada 13-22 mai. Publicul va putea participa la workshop-uri, va putea vizita ateliere de design și expoziții, desenându-și astfel propriile trasee prin oraș, (re)descoperind cartiere, locuri și idei.



Tema ediției aniversare, #forward, aduce în prim-plan importanța și contribuția pe care industriile creative le au în proiectarea unui viitor ce privește cu respect criteriile sustenabilității și incluziunii, încurajând, de asemenea, consumul produselor și serviciilor generate de disciplinele designului și arhitecturii.

Timp de 9 zile, formatul Design Go! trasează un circuit pe străzile și bulevardele Bucureștiului și invită oamenii să descopere case bijuterie, grădini ale orașului, ateliere de lucru și birouri, dar și proiectele pe care le aceștia le desfășoară pentru comunitate.

 

CARTIERUL CREATIV x RDW DESIGN GO 

Pornind din Cartierul Creativ, iubitorii de artă, design și arhitectură pot descoperi expoziții precum Forward » A cluster of houses în cadrul Atelierului Andra Panait, expoziția având la bază țesutul istoric tradițional din centrul Bucureștiului ca resursă în procesul de (re)gândire a orașului contemporan. Mai departe, tot în incinta UAUIM, o altă expoziție ce poate fi vizitată este „Polyperiphery” - Spații publice după ’89. Creativitatea contemporană, estetica rafinată, funcţionalitatea, cultura şi eleganţa sunt expresiile ce definesc expoziția DESIGN OBIECT, ce va putea fi văzută la Galeria Galateea. La Galeria Kulterra, publicul se poate bucura de un program extins de vizitare în weekend-ul 14-15 mai. O altă expoziție de neratat este Cele 7 Planuri ale Desenului, ce va putea fi vizitată la Hotspot Workhub, pe Calea Griviței 82-98.


Photo credits: Kacper Kępińsk („Polyperiphery” - Spații publice după ’89) 

În categoria expozițiilor de vizitat în cartier se numără și Flori și oameni/Homo homini flos est la Contemporan Hair Space, I see Ghosts la sediul Black Rhino Radio, o expoziție multimedia la noul spațiu Boiler de pe Calea Victoriei, Montage of Attraction prezentă la Spațiul Știrbei 47, dar și o expoziție de ilustrație, semnată de Matei Alexandrescu la Atelierul de design vestimentar Christine on the Clouds. Institutul Liszt prezintă expoziția MOME Alumni Jewelry formată din lucrările meșteșugărești ale celor care au studiat designul și prelucrarea metalelor la Universitatea MOME din Budapesta, iar la Galateca se află proiectul pentru dezvoltarea râului Someș care imaginează rolul acestuia în porțiunea de 15 kilometri care traversează orașul Cluj-Napoca.



La Muzeul Național al Literaturii Române, Bookster invită cititorii cu interese comune să creeze un spațiu de dezbatere și schimb de păreri. Studioul De Ceramică își deschide showroom-ul pentru vizite și spațiul de lucru pentru o mică expoziție cu noutățile De Ceramică, unde sunt invitați toți cei care doresc să descopere ultimele creații ale studioului, iar Grupul de inițiativă civică Cișmigiu propune un atelier de apicultură urbană pentru copii cu scop educativ, pentru conștientizarea importanței polenizatorilor urbani.


Photo: De ceramică


Pentru că își dorește să aducă laolaltă cât mai mulți oameni pasionați de bijuterie și de tradiții, Meșteshukar ButiQ va organiza un workshop în cadrul căruia meșteșugarul Nevers (Radu Ion) va împărtăși din cunoștințele sale și va transmite mai departe tehnicile tradiționale ce stau la baza creării unei bijuterii.

Sub un concept umbrelă ce vizează sustenabilitatea, natura și conștientizarea acțiunilor asupra mediului înconjurător, OTOTO propune activități și evenimente diferite pentru fiecare dintre cele trei locații: Amzei, Victoriei, Dorobanți. Pornind de la filosofia “Încetinește ca să câștigi timp”, OTOTO a invitat artiști locali din diferite domenii, de la fotografi, designeri, ilustratori, la fotografi și alți creativi, să-și imagineze un VIITOR care să nu este despre a fi rapid, mare, mult; pentru a provoca și a inspira comunitatea către un stil de viață conștient și sustenabil: UN VIITOR LENT. Toate ideile vor fi ilustrate pe un întreg perete sub formă de vederi, imprimeuri, obiecte de design și vor vorbi despre o lume mai lentă, analogică - de la instrumente de scris și caiete până la râșnițe și storcătoare de fructe manuale, seturi de matcha, „reciclarea uleiului de bucătărie în lumânări sănătoase” sau truse de grădină urbană și fotografii analogice, ce vor fi expuse la OTOTO Amzei și Victoriei.


OTOTO | SLOW FORWARD. MINDFUL LIVING.

În vitrina cafenelei Artichocke, va putea fi admirată colecția PARAdise, o colecție alcătuită din lucrări printate 3D: vaze, lămpi, ghivece, fructiere. UTOPIC împlinește anul acesta 16 ani, iar cu această ocazie este lansată și colecția „9”, un vestitor al procesului de tranziție și transformare, o călăuză care îmbărbătează cu înțelepciune, absorbind răspunsuri din înalturi. Împreună cu RDW, Pain Plaisir a creat tortul Romanian Design Week, ce va fi disponibil toată luna mai, nu doar în Cartierul Creativ, ci în toate locațiile Pain Plaisir. 

La BE ALTRNTV, echipa deschide ușile spațiului ALTRNTV care include un marketplace cu produse și accesorii vestimentare sustenabile create de designeri români din mediul urban și rural, o expoziție de lucrări plastice create din materiale reciclate de studenți și absolvenți UNARTE și o zonă lounge unde oamenii se pot relaxa și afla cum să aducă în viața lor produse prietenoase cu mediul și cu pielea lor. Vineri, 20 mai, echipa Dizainăr invită pasionații de design la un nou dialog liber-creativ DESIGN LA RECE, unde alături de profesioniști din domeniu, se va discuta despre prețul designului. În zilele imediat următoare, 21-22, vizitatorii se pot bucura de un eveniment relaxat în grădina Dizainăr, cu voie bună, oameni creativi, drag de design românesc și discount-uri la o serie de produse îndrăgite. Un spațiu emblematic al designului este și Entrance. Magazinul oferă o gamă atent selecționată de haine, accesorii și parfumuri atât pentru bărbați, cât și pentru femei, de la unii dintre cei mai moderni designeri ai zilelor noastre.


Photo credits:
Gabriela Tîrlie

 

COTROCENI X RDW DESIGN GO

În weekendul 21-22 mai, în cartierul Cotroceni se va desfășura Bazar de Cotroceni. Evenimentul de tip open-doors, aduce împreună micile afaceri locale și curțile & grădinile locuitorilor, care se deschid pentru a întări sentimentul de apartenență al comunității și pentru a crește nivelul de conștientizare asupra potențialului său, atât din punct de vedere social cât și economic. CASA MAI va fi, de asemenea, accesibilă curioșilor și vizitatorilor dornici să cunoască acest cuib creativ din Cotroceni.



Bazar de Cotroceni

La umbra copacilor din Grădina Botanică a Universității București, Weekend Sessions vă așteaptă să descoperiți peste 150 de artiști locali și invitați speciali. Sesiunile de muzică se vor îmbina cu socializare, audiții, picnic în pădure sau degustări, poezie sau dans contemporan, discuții și dezbateri, ateliere pentru copii.


Photo credits:
Ștefan Tănăsescu

 

IOANID - ICOANEI X RDW DESIGN GO 

Zona Ioanid-Icoanei devine și ea un punct cheie în cadrul Design Go, iar unul dintre  evenimentele pe care pasionații de stickere și artă stradală nu trebuie să-l rateze este Bucharest Stickerz Fest.  Evenimentul, ce se va desfășura la Lokal, are scopul de a promova cultura stickerelor în România, de a lega comunitatea de stickerheads și de a încuraja artiștii români să producă stickere pe care să le expună pe stradă. Tot în zona de graphic design se află și expoziția V4 PoszTerra organizată de Institutul Liszt ce prezintă o selecție de afișe cu lucrările cele mai reprezentative ale unor artiști graficieni renumiți din Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia precum și a studenților lor, lucrări care invocă istoria afișului cultural din țările respective.


V4 PoszTerra – Expoziție de afișe din țările V4

Cei de la Săfițicuminți vin cu 2 variante de workshopuri: un workshop adresat celor care doresc să-și deblocheze și stimuleze creativitatea și un workshop de linogravură susținut de artista Diana Elena Pătrașcu. De asemenea, un live painting realizat de Ioana Pătrașcu, un mural realizat de Barto și lucrările  Adrianei Georgescu, Ioanei Popescu, Paulei Suiugan și Arap Silviu vor putea fi admirate în cadrul expoziției CINEMURALS 2.


Fiți cu-minți creative festival

În data de 17 mai, între orele 18:00 și 21:00, doi dintre membrii fondatori ai Inside Academy, Alina și Omid, vor discuta despre design interior și despre cursurile Inside Academy, care se adresează atât pasionaților de design cât și celor care doresc să își amenajeze singuri locuința sau caută o schimbare în viața profesională. Discuția va avea loc la Mugshot, pe strada Aurel Vlaicu, nr. 20. La Maison Dumbrava Roșie 18/Galeria Mobius va avea loc expoziția LA PROSSIMA VOLTA, o expoziție-manifest, ce își propune să demonstreze importanța și spectacularitatea corpurilor de iluminat, să cerceteze și să arate procesele din spatele acestor obiecte. 


La Prossima Volta

 

GO NORTH X RDW DESIGN GO

Caracterizată prin efervescență, zona de nord a Bucureștiului va găzdui evenimente precum: Lansarea cărții „Noii industriași, creativii”, volumul 4, un material resursă pentru industriile culturale și creative, care dorește să centralizeze preocupări teoretice și practice ale sectoarelor creative, ale managementului și politicilor culturale; Surrealist Baloon Party ce va avea loc la HNK Gallery, Follow the sun, un cocktail party organizat de Saint RoasteryNew Lifestyle. New Rules., un eveniment BoConcept în cadrul căruia va fi lansat un nou produs: Canapeaua Bergamo, Elemente creative obligatorii pentru o casă plină de inspirație, organizat de VOX, Design interior pentru copii, un eveniment organizat de SDH Kids ce va implica un workshop de origami dedicat atât celor mici, cât și părinților. La grădina zoologică, Boiler Coffee Shop va organiza un workshop de ilustrație botanică pentru familii, iar Școala de bijuterie ART-up așteaptă publicul pentru discuții despre artă, tehnici în bijuterie, furnizori și producători de materii prime.


Boiler @ The Zoo: Workshop de ilustrație botanică pentru familii

Anca Vintilă Dragu, ceramist și designer vă va întâmpina în studioul de ceramică Una ca Luna. Veți fi introduși în universul unui atelier de ceramică unde veți putea experimenta materialul ceramic, prin modelaj și texturare cu diverse materiale sau plante. OTOTO Dorobanți îi invită pe cei mari, dar și pe cei mici să facă pași lenți, dar siguri, înspre un viitor mai sustenabil. Pe parcursul celor 2 weekend-uri (14-15; 21-22) vor avea loc o serie de ateliere pentru copii: cum se fac lumânările din ulei de gătit folosit; cum se fac cămășile din deșeuri textile; cum se reciclează, reutilizează și reduc deșeurile; cum îți poți face propria grădină acasă.


Studio deschis Una ca Luna


La Muzeul Țăranului Român, vizitatorii pot explora expoziția de artă multidisciplinară „Conectat la natură (tradiție circulară)”, ce descrie modalitățile prin care patrimoniul imaterial își găsește loc în arta contemporană, cu atenție la meșteșugurile din gospodăriile tradiționale românești.


Expoziția Conectat la Natură (tradiție circulară) | MȚR

SSAB găzduiește expoziția curatorială concepută de Attila Kim în cadrul căreia sunt expuse covoarele lucrate manual Atelier Kairos. Design-ul este semnat de Sorin Urziceanu și este completat de colecția capsulă realizată de Bogdan Ciocodeică. La Albini Prassa va putea fi vizitată expoziția Forward Ticking, ce prezintă diferite moduri în care designul se abate de la elementele clasice și privește către viitor, creând o identitate orologeră mai puternică. PARIS14A te îmbie într-o casă absolut minunată cu o cafea de specialitate, un vin bun, să asculți muzica favorită și să te răsfeți înconjurat de obiecte atent meșteșugite.


Design, je t’aime! | PARIS14A

Fratelli Herăstrău, Biutiful și Biutiful Downtown te invită să-ți creezi propria cafea în perioada 14-22 mai, iar Laboratorio Brew Room va prezenta o băutură creată special pentru RDW si disponibilă exclusiv in perioada festivalului. 

 

AROUND THE CITY X RDW DESIGN GO 

Alte evenimente pe care nu trebuie să le ratezi în cadrul Design Go! sunt Joc de Faianță propus de Design Neaoș unde publicul se poate juca cu peste 150 de piese de faianță de mari dimensiuni, Ban(ana), povești scurte și Bees and cocktails, unde, la Miss Alé Central Culture și Miss Alé espresso bar, vor putea fi admirate lucrări ale  Anei Bănică și ale Alinei Cotisel. MURMUR prezintă o experiență unică într-o atmosferă de budoir, cu muzică, prosecco, fittinguri personalizate și shopping. Timp de o zi, Andreea Bădală, director creativ și designer principal MURMUR, va realiza sesiuni personalizate de styling.


MURMUR Aperitivo & Fitting

La Printoteca veți putea participa la un atelier de transformare a textilelor prin tehnici de personalizare tradiționale: serigrafie manuală și block print, în timp ce Sundazed Interiors x Oriel Beer invită participanții la o joacă liberă pictând cu vopseluri destinate proiectelor interioare pe role de hârtie, având la dispoziție toate instrumentele necesare de la un inspiration board, la șorț, mini trafaleți și pensule. Alte trei workshop-uri propuse sunt și Build your own WOOBA star by CREART, Arta vitraliilor, un atelier în urma căruia participanții vor finaliza un mic vitraliu care poate fi luat acasă cu un Certificat de Autenticitate, dar și workshop-uri de 5-6 participanți în cadrul cărora fiecare va produce un obiect de mici dimensiuni din lemn masiv sub atenta îndrumare a echipei Atelier VAST.


Atelier VAST

Vlad Neuman invită publicul să-i exploreze atelierul și să asiste la lucrările terminate sau în curs de terminare. Ele gravitează în jurul investigației și studiului constant asupra abstractizării procesului de fabricare a îmbrăcămintei deoarece creația și noul nu au nicio legătură cu frumusețea și funcționalitatea. Un alt eveniment pe linia de fashion este și TRINKOVA: DAAN 23 Collection în cadrul căruia va fi prezentată noua colecție DAAN 23. Cu ocazia RDW 2022, BOILER va invita tineri studenți din industrii creative să răspundă la întrebarea ”Cum ar arăta în viitor Boiler Platz?” și să propună proiecte de amenajare a străzii Inginer Nicolae Slăniceanu pentru comunitatea cartierului, ținând cont de principiile sustenabilității. Proiectele vor fi expuse într-o expoziție în stradă, între 19-22 mai. 


Photo credits: 
Ana Georgescu | Boiler Platz: un spațiu pentru comunitate

Expoziția “Bun de tipar”, organizată de Clubul Ilustratorilor este o invitație în culisele lumii cărților. Va fi prezentat tot procesul creației unei cărți, alături de scriitori, ilustratori, editori, tipografi. Alte două expoziții din circuit sunt: Platforma Wolff x Sandi Lazăr * Tablouri de Petrecere vol. 1, ce implică printuri și un mural exterior, precum și o petrecere cu DJ în seara vernisajului și SELF LOVE CLUB | Fotografie cu oameni diverși și defecte perfecte | by Ioana Dodan ce va putea fi vizitată la Deschis Gastrobar.


Photo credits: 
Sabin Prodan | Platforma Wolff

În data de 19 mai laboratorul de endorfine CREATEUR 5 D'EMOTIONS își deschide porțile, publicul putându-și descoperi personaliatatea olfactivă în lumea nevăzută a parfumurilor de poveste.



Online, Umbrela Galbenă propune pentru cei mici un atelier haios și educativ intitulat „Pantofii lui Andy Warhol”. 

Pentru ultimele noutăți DESIGN GO puteți accesa @rdwdesigngo și evenimentul dedicat evenimentelor conexe.