The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

RETROCONTROL – DOCUMENTARE PERFORMATIVE ÎN DEPLASARE

Articol / 21 Mar 2023 / Andra Mihai
  • RETROCONTROL – DOCUMENTARE PERFORMATIVE ÎN DEPLASARE
1/1
Pe 5 și 6 aprilie, de la ora 19:00, Tangaj Collective și Casa Tranzit vă invită la două zile de artă performativă și film. Aflată în plină afirmare internațională, artista Simona Deaconescu prezintă spectacolul “BLOT - Body Line of Thought”, realizat în colaborare cu coregrafa canadiană Vanessa Goodman. Un performance puternic și îndrăzneț, interpretat de Simona Dabija și Maria Luiza Dimulescu, BLOT vorbește despre relația cu bacteriile din corpul nostru. În formatul său instalaționist, proiectul a fost prezentat anterior la plastic orchid factory (Vancouver, CA),  Bienala de Dans din Vancouver, XIII (Vancouver, CA) și expoziția Biofriction (Galeria Ectopia, Lisabona, PT). Cele două reprezentații de la Casa Tranzit deschid turneul din 2023 al spectacolului, ele fiind urmate de deplasări în București, Sofia, Timișoara și Mexic. 

Pe 5 aprilie, după spectacol, de la ora 20:00, coregrafa Simona Deaconescu va susține conferința “Microcosmos performativ”. În cadrul conferinței, artista va discuta procesul de cercetare al unui proiect care a implicat experimentul atât la nivel științific, cât și la nivel coregrafic.

După a doua reprezentație a spectacolului, pe 6 aprilie, de la ora 20:00, publicul este invitat la “zone (ne)sigure”, o selecție inedită de șapte scurtmetraje de dans, prezentate de Bucharest International Dance Film Festival.

Autorii filmelor din Franța, Suedia, Danemarca, Norvegia, Elveția, Germania și Cehia documentează realitatea contemporană nesigură, dizolvând corpul într-o lavă a propriilor frici, dorințe și fantezii. “She” (SE/DK, Emil Dam Seidel, 2021), “Altera” (FR, Baptiste Rouveure, 2018), “Fibonacci” (CZ, Tomáš Hubáček, 2020), “Sauna” (CH, Anna Lena Spring, Lara Perren, 2021), “Human Habitat” (NO, Flavia Devonas Hoffmann, 2020), “Passage“ (DE, Ann Oren, 2020) și “Shells” (CZ, Marie Magdalena Kochová, 2022) sunt titlurile care vor fi proiectate la Casa Tranzit.

Colectivul Tangaj este fondat de coregrafa și regizoarea Simona Deaconescu în 2014. Tangaj produce și promovează o artă hibridă, a corpurilor la intersecție, între genuri, formate și timpuri. O mare parte dintre lucrările Tangaj au un caracter colectiv, aducând împreună artiști din țări și domenii diferite. Lucrările lor performative au fost prezentate în Germania, Regatul Unit, Austria, Lituania, Slovenia, Croatia, Bulgaria, Turcia, Italia, Grecia, Canada, SUA, Madagascar, în timp ce filmele lor de dans au fost selectate în cele mai importante festivaluri de profil din lume.

În 2018 și 2022, Simona Deaconescu a fost selectată ca Artist Aerowaves – o rețea care promovează cei mai promițători tineri coregrafi din Europa. În 2022, Simona devine Artist Asociat al Centrului Național al Dansului București și Forecast Mentee, ca parte dintr-o rețea interdisciplinară care sprijină artiști cu idei curajoase, lucrând sub mentoratul celebrei coregrafe franceze Mathilde Monnier. Anul acesta, Colectivul Tangaj și Simona Deaconescu își vor continua demersul de prezentare a lucrărilor proprii în turneu internațional întâlnind atât publicul european, cât și comunități noi din Mexic și Africa de Sud. Tangaj Collective este de asemenea și organizatorul Bucharest International Dance Film Festival, anul acesta aflat la ediția a IX-a.
 
Mai multe informații despre programul din 5 și 6 aprilie de la Casa Tranzit aici.

Bilete, 5 aprilie - aici.
Bilete, 6 aprilie - aici.

***

Programul celor două zile de dans, film și discuții este prezentat în parteneriat de Tangaj Collective și Casa Tranzit și face parte din “Retrocontrol - Documentare Performative în deplasare” – un proiect cultural de mobilitate națională și internațională co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.