The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Rezultatele jurizării și selecției proiectelor artistice din cadrul programului cultural Bucharest Indie Network

Articol / 03 Feb 2023 / Andra Mihai
  • Rezultatele jurizării și selecției proiectelor artistice din cadrul programului cultural Bucharest Indie Network
1/1
Asociația Teatrelor Independente va finanța și va lansa, până la începutul lunii mai a acestui an, la București și la Cluj-Napoca, primele două coproducții independente, în cadrul programului cultural Bucharest Indie Network, desfășurat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.

În urma Open Call-ului lansat în luna noiembrie 2022, Asociația Teatrelor Independente a primit 20 de aplicații cu proiecte bune și foarte bune, majoritatea centrându-se pe vulnerabilități și provocări ale societății actuale. După încheierea procesului de evaluare și selecție, proiectele care au obținut punctajele cele mai mari și care au fost selectate spre a primi finanțare sunt:

"Câinele mamei mele" pe textul tânărului dramaturg Alex Gorghe, regia - Luiza Mihăilescu, distribuția - Katia Pascariu, Vlad Ionuț Popescu, Andrei Șerban, Ana Dumitrașcu, universul sonor - Alex Bălă, scenografia și costumele - Cosmin Stancu, video design - Andreea Lăcătuș.

Spectacolul va fi realizat în parteneriat cu Teatrul Apollo111 București.

"Unele rufe se spală în public" - instalație performativă a tinerei trupe independente AMALGAM (Cluj-Napoca), regia - Anda Drăgan, performeri - Ioana Cojocărescu, Sorana Eșanu, Cătălina Nichitin, tehnic - Octavian Șaramet. Proiectul va fi realizat în parteneriat cu Centrul Filia și cu Centrul de Creație Maidan, Cluj-Napoca. 

Call-ul s-a adresat tuturor organizațiilor artistice independente din România, precum și tinerilor artiști independenți sau emergenți. Au fost încurajate originalitatea și un raport incluziv cu publicul, incluziunea putându-se referi la subiectul ales (un subiect tabu, o problemă a unui grup defavorizat etc.) sau la modalitatea de a ajunge la un public ce are mai greu acces la spectacole (spectacole propuse spre a se desfășura și în aer liber, în spații neconvenționale etc). Una dintre condițiile principale a fost aceea ca proiectele propuse să se desfășoare în mod colaborativ, între artiști independenți și spații sau teatre independente, din București sau din țară, cu care aceștia nu au mai lucrat până în prezent.

Juriul de selecție a fost format din doamna Oltița Cîntec - critic de teatru, domnul Doru Taloș - actor și domnul Mihai Brezeanu - cronicar de teatru.

Spectacolele vor intra în producție în zilele următoare și vor avea premierele până la începutul lunii mai. Fiecare producție va avea câte trei reprezentații cu intrare liberă, iar premierele se vor desfășura în regim de LIVE STREAMING, cu public.


***

Bucharest Indie Network, în cadrul căruia vor fi produse aceste spectacole, este primul program cultural al Asociației Teatrelor Independente, organizație ce cuprinde companii de teatru/dans și spații culturale indepentende, atât din București cât și din țară și urmărește să consolideze și să dezvolte sectorul cultural independent din România, privilegiind cooperarea extinsă între organizații și grupuri de artiști independenți, implicând schimburi de experiență, coproducție și promovarea comună a evenimentelor culturale.

Parteneri media ai programului: BookHub, LiterNet, Zile și nopți, Muze și arme, Ziarul Metropolis, Radio România Cultural, The Institute, România pozitivă, HAPP.

***

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.