The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

SIMULTAN anunță artiștii participanți în programul LIVE al ediției din 2023

Articol / 18 Sep 2023 / Andra Mihai
  • SIMULTAN anunță artiștii participanți în programul LIVE al ediției din 2023
1/1
Cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului SIMULTAN se va desfășura în perioada 5-8 octombrie 2023 la Timișoara în spațiile MX (Muzeul Corneliu Mikloși și fostele ateliere STPT).

Constituit anual în jurul unei tematici, festivalul Simultan își propune să exploreze și să pună în discuție diverse aspecte ale societății și ale vieții individuale influențate de tehnologie, să evidențieze modul în care artiștii răspund provocărilor vremurilor noastre și modul în care percep schimbările și își imaginează viitorul. Programul festivalului include o serie de evenimente și acțiuni, precum performance-uri sonore și audiovizuale, proiecții de artă video, expoziții, conferințe și ateliere.

Programul live de anul acesta include artiști activi în domeniul artei sonore și pe scena muzicii experimentale.

Legendarul Ilpo Väisänen, care generează sunete și peisaje sonore folosind în principal cele mai simple dispozitive, cum ar fi claviaturi analogice și alte oscilatoare construite de el. Lumea sa oscilează permanent între cald și rece; compusă din scârțâituri, fluierături, zgomote ciudate și improbabilități ritmice, este o lume adesea futuristă, dar preistorică. Împreună cu Mika Vainio, Ilpo Väisänen a făcut parte din duo-ul finlandez Pan Sonic, unul dintre cele mai inovatoare și revoluționare proiecte în muzica electronică contemporană.

Compozitoarea și artista sonoră Dorit Chrysler, cunoscută ca virtuoză și pionieră a tereminului. Munca sa explorează aplicarea instrumentului electro-magnetic în diferite medii. Va prezenta extrase live din lucrarea sa intitulată Calder Plays Theremin (comisionată de MoMA pentru a crea o piesă sonoră în legătură cu expoziția lui Alexander Calderas) dar și compoziții originale scrise pentru Theremin, sinteză și voce. Artistul vizual Alberto Novello va adăuga proiecții audio-reactive cu laser și video analog.

Ana Fosca e o artistă ce provine din scena undergroundului danez. Expresionismul ei sălbatic este preocupat de propensiunea umanității pentru tragedie, violență și întuneric. Compune în jurul modelelor ciclonice ale forțelor opuse, zgomotului arzător și dronei amenințătoare. Atunci când își folosește vocea, Fosca șoptește repetitiv, adânc, o incantație cathartică în care se poate găsi sens în toată această agonie și disperare.

Duo-ul hÄK / Danzeisen poate fi imaginat ca un aparat om-mașină. O colecție de cabluri, corpuri rezonante și membre neliniștite care pun la îndoială toate rutinele. Ei răstoarnă rolul convențional al instrumentelor și explorează posibilitățile unui nou limbaj sonor. Bernd Norbert Würtz, cunoscut sub numele de hÄK, operează sintetizatoare modulare, circuite auto-sudate și butoane de control. Philipp Danzeisen cântă la o tobă echipată cu triggere și senzori.

Cosmin Nicolae, artist anti-disciplinar care lucrează cu imagine, sunet, text pentru a crea lucrări de reflecție intimă la intersecția autoetnografiei, psihogeografiei și viitoarelor posibile.

Simina Oprescu a cărei practică multidisciplinară variază de la compoziții stereo maximaliste orientate spre detalii la minimalismul multicanal imersiv care modifică spațiul acustic. Creează narative puternice, dar sensibile, în jurul conceptelor activ explorate inspirate de artele spațiale, psihoacustică și instalații sculpturale care implică o filozofie a participării, mișcării și a gestului.

Împreună vor performa live Map x Territory, însoțit de imagini generative realizate de Matei Băcanu.

Jasmine Guffond este artistă și compozitoare care lucrează cu interfața infrastructurilor sociale, politice și tehnice. Practica sa include apariții live, înregistrări, instalații sonore și plug-in-uri personalizate pentru browser. Prin sonificarea datelor, ea abordează potențialul sunetului de a se angaja în întrebări politice contemporane.

Compozitorul și artistul sonor Robert Piotrowicz abordează muzica în mod abstract, luând în considerare esența subiectivă a sunetului, precum și construcțiile complexe ale compoziției sintetice. Trecând prin intensitate, intimitate și senzualitate, artistul își propune să umple și să domine spațiul sonor, făcând experiența incluzivă.

Simon Whetham și-a dezvoltat o practică de lucru cu activitatea sonoră ca material brut pentru creație. El folosește sunetul ambiental, utilizând o varietate de metode și tehnici pentru a obține fenomene sonore adesea trecute cu vederea și obscure. Când prezintă o lucrare live sau o instalație, spațiul și obiectele devin pentru el instrumente.

Svetlana Maraš, compozitoare și artistă sonoră activă în domeniul muzicii experimentale. Interpretarea live face parte din practica sa continuă, utilizând o varietate de controlere fizice într-un context de concert live pe care îl interpretează ca un loc pentru experimentare și ascultare colectivă. Aceste acte performative provin parțial din practica sa de improvizație, ceea ce se reflectă în utilizarea instrumentală a configurației cu care alege să cânte.

Thomas Ankersmit, muzician și artist sonor, cântă la sintetizatorul modular Serge, atât live, cât și în studio. Colaborează cu artiști precum Phill Niblock și Valerio Tricoli. Serge Modular a fost principalul său instrument începând din 2006. Cu acest proiect explorează limitele capacităților sintetizatorului pentru a crea o lume sonoră aproape organică, similară muzicii concrete, dar merge și "înapoi la esențe" cu un sunet mai pur electric/electronic.

Ioana Vreme Moser este artistă sonoră implicată în electronica hardware, cercetarea speculativă și experimentul tactil. În practica sa, folosește procese electronice brute pentru a obține diferite materialități ale sunetului. Ea plasează componente electronice și tensiuni de control în diferite situații de interacțiune cu corpul ei, materiale organice, obiecte găsite și stimuli din mediu. Prin intermediul unei lecturi performative, intitulată Screaming Minerals, ne ghidează urmărind ascensiunea tehnologiilor informaționale și declinul lor ecologic.

În compozițiile sale, JacqNoise caută punctul în care ritmurile se intersectează. Deconstruiește sunetele pentru a înțelege simfonia și temele reflectate în ea. În timpul spectacolelor live, se sincronizează cu mediul său, găsind principala sursă de inspirație în încrucișarea culturală.


SIMULTAN 2023 se desfășoară sub tema OSCILAȚII: Lucruri de reținut

În cacofonia modernă a vieții, tehnologia apare ca o sabie cu două tăișuri, orchestrând o relație complexă cu natura, informația, viața de zi cu zi, memoria și așa mai departe. În timp ce promite comoditate și progres, prezența sa persistentă și intruziunea neobosită ridică preocupări profunde cu privire la eroziunea experiențelor și amintirilor autentice umane. Ritmurile naturale ale existenței și autenticitatea interacțiunii umane devin distorsionate de substitutele virtuale.

Oscilația servește ca principiu fundamental în înțelegerea și interacțiunea cu lumea noastră. De la cele mai mici vibrații atomice la cele mai mari mișcări cosmice, oscilația modelează experiențele noastre, comunicarea și progresele tehnologice. Recunoașterea importanței oscilației în viața noastră poate aprofunda aprecierea noastră pentru complexitatea și frumusețea fenomenelor naturale și tehnologice care ne înconjoară. Simțurile noastre, cum ar fi vederea, auzul și atingerea, se bazează pe modele oscilatorii pentru a interpreta lumea din jurul nostru. Limba și sistemele de comunicare se bazează pe modele, fie în forma cuvintelor vorbite, a textului scris sau a semnelor. Interacțiunile noastre implică adesea indicii oscilatorii subtile, cum ar fi limbajul corpului, expresiile faciale și gesturile. Aceste semnale non-verbale transmit emoții, intenții și atitudini, contribuind la comunicarea eficientă și la formarea legăturilor sociale.  (extract din textul curatorial, Levente Kozma)


Mai multe detalii se găsesc și pe canalele de comunicare SIMULTAN.org:
Website / Facebook / Instagram

***

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat și organizat în parteneriat, cu Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.