The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Stagiunea CALEIDO - despre diversitatatea culturală în cinci producții de teatru

Articol / 27 Oct 2022 / Andra Mihai
  • Stagiunea CALEIDO -  despre diversitatatea culturală în cinci producții de teatru
1/1
Caleido, festivalul multicultural de arte performative care și-a propus să descopere și să promoveze diversitatea culturală și etnică, prezintă între 11 - 14 noiembrie, la unteatru (Sfinții Apostoli 44, București), o serie de spectacole produse în cadrul festivalului în ultimii trei ani. Programul evenimentului Stagiunea Caleido va fi completat de proiecția filmului „R.M.N.” de Cristian Mungiu și un concert de improvizație muzicală. Accesul la eveniment este liber.

Stagiunea Caleido pune în scenă diversitatea culturală și vorbește despre cele mai importante teme care polarizează societatea actuală prin intermediul a cinci spectacole de teatru, dans și performance produse sau prezentate în cadrul festivalului Caleido în 2019 și 2020. Prin aceste producții, Caleido urmărește să ofere spațiu de manifestare tinerilor actori aflați la început de drum, dar și să îi aducă pe cei cunoscuți mai aproape de public.

Domnișoara Iulia” (regia: Andrei și Andreea Grosu), un spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani, cu Dana Rogoz, Richard Bovnoczki și Mihaela Trofimov, care vorbește despre diferențele dintre clase și relațiile de putere, despre vulnerabilitate și despre constrângerile și presiunile sociale, capabile să distrugă destine, și „Libretto Impostura” (regia: Matei Lucaci-Grünberg), un spectacol colectiv,  comedie pe alocuri tristă, pe alocuri optimistă, despre mediocritate și escrocherie, despre religie și sport, despre condiția actorului, despre om în general, sunt cele două producții Caleido 2020 care au fost prezentate în premieră la unteatru.

Aleea stereotipurilor” (coordonatori: Ionuț Oprea, Mădălina Dorobanțu), în interpretarea trupei Playhood, care mixează elemente din poetry-slam, hip-hop și dans contemporan pentru a descrie diferite forme de discriminare născute din stereotipuri și „Pelicanul” (regia: Florin Liță), o poveste despre iertare și relația disfuncțională mamă-copii sunt producțiile Caleido realizate în 2019.

O familie fericită” (de Alina Berzunțeanu și István Téglás), un spectacol invitat în Stagiunea Caleido și produs de unteatru, este un colaj din întâmplări care te trezesc când în jur încă e crepuscul și nu te lasă să adormi la loc. Pornit de la dialogurile personale ale actorilor – venite mai mult din inconștient – replicile par mai degrabă amuzante decât triste și ne amintesc că e imposibil să mergem mai departe fără o oarecare vindecare.

„Caleido este programul nostru care vizează crearea unui context în care dezvoltăm dialogul intercultural și interdisciplinar. Am început ca un festival prin care curatoriem spectacole care celebrează diversitatea și multiculturalismul, ulterior implicându-ne și în producția de spectacole de arte performative care oglindesc aceste principii. Stagiunea Caleido este o ocazie bună pentru noi de a prezenta cinci dintre spectacolele pe care le-am produs din 2019 și până în prezent. În spiritul interdisciplinarității pe care o considerăm necesară, am inclus în program proiecția unuia dintre cele mai complexe filme românești create în ultima perioadă, care ne reflectă și completează demersul. Este vorba despre „R.M.N” în regia lui Cristian Mungiu”, spune Ion Borșan, președinte al Fundației Amfiteatru.

„R.M.N.”, filmul lui Cristian Mungiu, prezentat în competiția oficială la Cannes, spune o poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în fața realităților care îl surprind, despre relația cu celălalt și despre felul în care ne raportăm cu toții astăzi la un viitor neliniștitor. În rolurile principale Marin Grigore, Judith State, Macrina Bârlădeanu, Orsolya Moldován și Maria Drăguș.

Stagiunea Caleido va avea loc  între 11 - 14 noiembrie, la unteatru (Sfinții Apostoli 44, București). Accesul este liber și se face pe bază de rezervare online pe https://caleido.ro/stagiunea-caleido/

Stagiunea Caleido este un eveniment organizat de Fundația Amfiteatru. Proiect finanţat din fonduri nerambursabile de la bugetul local al Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti prin Ordonanța nr. 51/1998 privind sistemul de finanțare a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale, prin Centrul Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache”.

***

Eveniment: https://www.facebook.com/events/1250880912418618/

Văzut de Radio Guerrilla

Parteneri media: Zile și Nopți Cooperativa Urbană,  Critic Eyez, Filme-carti.ro, Happ.ro, IqAds, IQool, Smark, Liternet, Metropotam, Munteanu, Observator Cultural, Psychologies, Spotmedia, Suplimentul de Cultură, The Institute, Urban.ro, Ziarul Metropolis.