The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Grapho_mat: Comunicarea și buna colaborare între membrii unei echipe de proiect e super esențială

Articol / 24 Apr 2019 / The Institute
  • Grapho_mat: Comunicarea și buna colaborare între membrii unei echipe de proiect e super esențialăGrapho_mat @RDW Awards
  • Grapho_mat: Comunicarea și buna colaborare între membrii unei echipe de proiect e super esențialăCONSTITUŢIA - Grapho_mat
  • Grapho_mat: Comunicarea și buna colaborare între membrii unei echipe de proiect e super esențialăCONSTITUŢIA - Grapho_mat
  • Grapho_mat: Comunicarea și buna colaborare între membrii unei echipe de proiect e super esențialăCONSTITUŢIA - Grapho_mat
  • Grapho_mat: Comunicarea și buna colaborare între membrii unei echipe de proiect e super esențialăRDW Awards
1/5
Se apropie luna mai, ceea ce înseamnă că pregătirile sunt în toi pentru Romanian Design Week 2019, eveniment multidisciplinar dedicat industriilor creative, care va avea loc în perioada 17-26 mai, Clădirea BCR din Piaţa Universităţii.

RDW Awards by glo este un nou format al RDW, lansat la ediția 2018 a festivalului. Inițiativa se concretizează într-o serie de premii menite să încurajeze excelența și să promoveze designerii care semnează proiecte remarcabile.

Începem aşadar o serie de interviuri prin care câştigătorii ediţiei de anul trecut a RDW Awards ne povestesc despre proiectele premiate, dar și despre ce a însemnat pentru ei acestă recunoaștere.

Am stat de vorbă cu echipa Grapho_mat, studio de design interdisciplinar din București. Boardul creativ RDW, care a jurizat proiectele căștigătoare, a ales să ofere studioului un premiu special pentru proiectul CONSTITUȚIA, care transpune prin ilustraţii şi un limbaj accesibil copiilor de gimnaziu legile României. Proiectul a fost apreciat pentru simplitatea ideii, prospețimea execuției și maturitatea abordării.

1. Povestiți-ne, pe scurt, despre proiectul cu care ați câștigat anul trecut premiul de la RDW Awards.
După ce am lucrat noul format al proiectului Constituția României împreună cu cei de la Funky Citizens, în 2017, un an mai târziu le-a venit ideea să dezvolte o enciclopedie civică, open source, utilă atât puștilor, cât și celor mai mari de-o șchioapă. Proiectul a pornit din dorința de educare a publicului, apelând la un limbaj accesibil tinerilor. Cum? Au adus din abstract în concret și din plictisitor în provocator tot ce ține de democrație și implicare. Cartea face parte din proiectul „Getting Civically Fit” ce vine în ajutor profesorilor și elevilor cu o serie de instrumente suport la programa școlară de educație civică, ce explică pe înțelesul tuturor, într-un mod practic și colorat funky, termenii seci și conceptele posace ce țin de universul legislativo-civic.
„Cum facem asta?” mă întrebam la început. Răspunsul lui Cosmin Pojoranu (un tip foarte curajos de fel) a fost unul foarte simplu: luăm 10 ilustratori de la Visual Playground, împărțim cartea în 9 capitole și punem în paralel textul real al Constituției cu explicațiile anumitor pasaje. Sună foarte simplu și bine, însă ideea de a aduce în aceeași carte 10 stiluri diferite de ilustrație m-a băgat un pic în ceață. Acum mă întrebam cum reușim să păstrăm din stilul fiecărui ilustrator, și în același timp cartea ca obiect final să nu iasă o shaorma cu de toate ci să fie un obiect unitar, ușor și plăcut de urmărit.
Trebuia să păstrăm și formatul mic de la prima Constituție ca să funcționeze împreună, ceea ce părea o problemă pentru că ilustrațiile ar fi fost tăiate pe mijloc din cauza lipirii cărții și cam înghesuite.
Inițial gândisem o carte cusută, cu deschidere 180, însă, după ce a apărut ideea de a oferi mai mult spațiu ilustrațiilor prin așezarea lor pe trifold, nu mai funcționa coaserea și am făcut un mic compromis. Apoi am gândit ca fiecare capitol să aibă o culoare dominantă dintr-un set de 9, fiecare ilustrație folosind maximum trei culori. Ilustratorii au fost încântați de această „restricție”.
Ne-am dorit să facem o carte interactivă și asta a ieșit. Și nu ne-am oprit la ilustrațiile trifold, pentru că ne-a venit ideea să facem și o supracopertă poster cu crop-uri din fiecare ilustrație și o compoziție din litere.

2. Ce credeți că face un proiect să fie remarcabil? Dați-ne un exemplu de un astfel de proiect.
Comunicarea și buna colaborare între membrii unei echipe de proiect e super esențială. Dacă există mândrie, sunt șanse foarte mari ca proiectul să dea kix sau să treacă neobservat.

3. Ce zonă v-ar plăcea să explorați într-un proiect viitor?
Curatoriat și design expozițional, proiecte în spațiu public la scară mare.

4. Ce creativ român urmăriți activ?
Sorina Vazelina.

5. La ce mai lucrați în perioada asta și unde putem vedea ce faceți?
Tocmai ce am încheiat cu succes Type Design Week cu Fred Smeijers (master designer de literă olandez) care a avut loc la Universitatea Națională de Arte și conferința Poliamori: A Mathematical Recipe for Newness cu Radu Manelici de la Modul Cărturești. Imagini găsiți pe pagina de Facebook @celemaifrumoasecarti și Instagram @cmfc_ro. Apoi pregătim alături de prietenii noștri de la Galeria Posibilă CMFC 2019 și numărul 2 al revistei FOI (Facebook @FOImagazine și Instagram @redactiafoi). Check celemaifrumoasecarti.ro

Lista completă a câştigătorilor RDW Awards 2018 poate fi consultată aici.

Cea de-a doua ediție a RDW Awards by glo va avea loc pe data de 24 mai 2019, la Teatrul Odeon şi va fi prezentată de Mihai Gurei, membru al boardului Romanian Design Week încă de la prima ediţie a evenimentului. Accesul se face pe bază de invitaţie.