The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Zoom in #1 Ştirbei Vodă - Grădina Cişmigiu – General Berthelot

Articol / 15 Oct 2018 / The Institute
  • Zoom in #1 Ştirbei Vodă - Grădina Cişmigiu – General BerthelotParcul Cișmigiu
  • Zoom in #1 Ştirbei Vodă - Grădina Cişmigiu – General BerthelotŞtirbei Vodă - Grădina Cişmigiu – General Berthelot
  • Zoom in #1 Ştirbei Vodă - Grădina Cişmigiu – General BerthelotŞtirbei Vodă - Grădina Cişmigiu – General Berthelot
  • Zoom in #1 Ştirbei Vodă - Grădina Cişmigiu – General BerthelotDizainăr
  • Zoom in #1 Ştirbei Vodă - Grădina Cişmigiu – General BerthelotEclectic Studio
1/5
Pentru a doua ediţie a ziarului, ne-am hotărât să luăm la pas Știrbei Vodă și străzile adiacente și să descoperim poveștile celor care animează, cu ideile lor, această micro-zonă. Așadar, timp de două luni, ne-am plimbat printre casele de patrimoniu de pe General Berthlot, am coborât pe Grigore Cobălcescu, pentru o lecţie de arhitectură și am trecut prin Cișmigiu, să îi străbatem aleile, am bătut la toate ușile și am aflat vechile secrete ale străzilor și noile planuri ale locatarilor. Aerul boem al zonei este susţinut, cu siguranţă, de liniștea străzilor, de casele cu istorie și de vecinii creativi și foarte activi. De la magazine de design, studiouri și showroomuri de fashion, mici business-uri ce activează în zona industriilor creative și insituţii culturale, porţiunea-focus din acest număr este definitorie pentru Cartierul Creativ, aducând laolaltă minţi creative și iniţiative curajoase.

Focus pe design de obiect
Găzduită într-un apartament modernist de pe strada Cobălcescu, Eclectico Studio este o galerie de design specializată în comercializarea de mobilier, obiecte decorative și de artă create de designeri și artisti celebri ai secolului 20. Selecţia actuală a galeriei cuprinde piese rare de design postmodern, create mai ales în Italia aniilor ‘80 și ‘90. Când vine vorba despre criteriile după care selecteaza piesele prezente în galerie, Ștefan se bazează mult pe instinct și pe flerul pe care l-a dobândit în timp.

“Sunt atras vizual de extreme: ori un design foarte precis sau minimalist, ori ceva extrem de complex și elaborat. Am fost mereu fascinat de piese sculpturale, atipice, poate chiar bizare la prima vedere. La începuturi, am comercializat foarte mult design scandinav, am avut apoi o perioada în care am avut o pasiune pentru litere volumetrice și grafica românească, iar acum focusul meu este indreptat spre designul postmodern, în mare parte italian, piese create între sfărșitul anilor ’70 și începutul anilor ’90.”

Aflat în apropiere de Grădina Cișmigiu, Dizainăr e de găsit pe strada Puţul cu Plopi, la numărul 17, într-o casă cu grădină, aflată pe colţ, la intersecţia cu strada General Berthelot. Odată intrat în casa Dizainăr, nu ai nicio clipă senzaţia că ești într-un magazin. Te simţi imediat ca și când ai ajuns acasă la niște mari colecţionari de design românesc și, în fiecare ungher mobilat, vei descoperi obiecte ce prind viaţă tocmai prin impresia pe care ţi-o dau că cineva tocmai s-a jucat cu păpușa tricotată sau cuburile din lemn, sau tocmai și-a lăsat caietele de școală pe masa plină de lucruri din sufragerie. Atmosfera creativă și caldă de acasă este dată de relaxarea și pasiunea cu care cei care lucrează aici își asumă spaţiul și își imprimă preocupările de zi cu zi asupra amenajării.

O asociere informală de cetăţeni

Cum implicăm comunitatea și readucem spaţiile din jurul blocului în atenţia locatarilor? Cum ajutăm ecosistemul urban și ce măsuri pot fi adoptate într-un oraș aglomerat precum Bucureștiul? De câţiva ani, aceste întrebări primesc răspunsuri valorase de la Grupul de Iniţiativă Civică Cișmigiu, ce are ca scop crearea unui cadru propice pentru dezvoltarea unei comunităţi active, responsabile și unite în jurul cartierului, cu Grădina Cișmigiu drept element identitar.

“Grădina cu Oameni“ este unul dintre proiectele lor care, prin intermediul unor ateliere de educaţie aplicată, își propune să îmbunătăţească parametrii de funcţionare ai ecosistemului local din zona Cismigiului. Proiectul se desfășoară pe o durată de 3 ani, începân cu 2017, și este structurat în patru ramuri complementare: apicultură urbana, peisagistică, poluare sonoră și ornitologie.