The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

"Așezămintele Ion I.C. Brătianu": preview pentru Romanian Design Week 2022

Articol / 27 Ian 2022 / Andra Mihai
  • "Așezămintele Ion I.C. Brătianu": preview pentru Romanian Design Week 2022
1/1
Cu ocazia aniversării a 10 ani, Romanian Design Week în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România – Filiala București vor propune un program special în ansamblul de patrimoniu "Așezămintele Ion I.C. Brătianu", în prezent nepus în folosință, în timpul festivalului din perioada 13-22 mai 2022.

În anticiparea acestei prezențe în "Așezămintele Ion I.C. Brătianu" din strada Biserica Amzei 5-7 și cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Romanian Design Week invită publicul să cunoască istoria și să își imagineze viitorul acestui monument prin lansarea microsite-ului asezamintelebratianu.romaniandesignweek.ro.
 

 
Festivalul dedicat designului românesc abordează în acest an tema #forward. Din credința că nu putem avansa și evolua în absența conștientizării și inclusiv a recuperării trecutului care ne definește, dar și pentru a onora în continuare misiunea de a contribui la dezvoltarea comunitară și urbană locală, Romanian Design Week aduce în atenția publicului o clădire de patrimoniu mobil și invită la cunoașterea importanței ei istorice și arhitecturale într-o încercare de a o reînvia în atenția colectivă.

De-a lungul edițiilor sale, considerând necesară promovarea, educarea și informarea corectă cu privire la patrimoniul local, Romanian Design Week, prin Fundația The Institute, a (re)deschis temporar clădiri emblematice din București pentru public. Evenimentul - platformă și-a asumat încă de la început misiunea de a se preocupa de dezvoltarea comunitară și urbană și consideră oportun și necesar să ne îndreptăm atenția asupra istoriei și să oferim și dezvoltăm manifestări contemporane, relevante și mai ales utile prin care învățăm să o sărbătorim, amintim și prin care să aprofundăm moștenirile culturale, istorice și arhitecturale cu care am fost încredințați.
 
 
 
Microsite-ul lansat astăzi pornește cu o rememorare a celor aproape 100 de ani prin care au trecut Așezămintele: anii construcției, punerea în folosință ca bibliotecă publică, cel de-al doilea război mondial, perioada comunistă și perioada postdecembristă și oferă un preview al interiorului casei printr-o galerie foto (creditele aparțin Alberto Groșescu) care surprinde starea imobilului astăzi, mobilierul impresionant pe care încă îl adăpostește și detaliile arhitecturale conservate în timp. La acest demers de documentare istorică și fotografică a contribuit ARCEN București, care prin inițiativele lor își doresc să contribuie constant la crearea un model de restaurare și conservare a memoriei Bucureștiului.

Așezămintele Ion I.C. Brătianu poartă semnătura arhitectului Petre Antonescu și reprezintă unul dintre reperele de arhitectură neoromânească regăsite în București, având o trăsătură rară care recomandă ansamblul pentru repunerea în circuitul cultural public, și anume deschiderea către două zone centrale de interes: Piața Amzei și Bulevardul Dacia.



Ordinul Arhitecților din România – Filiala București și Biblioteca Națională a României au organizat în 2021 o promenadă pietonală în cadrul Anualei de Arhitectură Bucureşti - ediţia a XIX-a, primul eveniment creat în jurul "Așezămintelor Ion I.C. Brătianu" care s-a desfășurat într-o perioadă semnificativă de timp. În continuarea acestui demers și din dorința de a face imobilul cunoscut de către cetățeni, dar și de a-l readuce pe lista priorităților administrației publice și a autorităților, Romanian Design Week se alătură eforturilor de redare a acestui spațiu comunității și prezentului.

Materialul dedicat ansamblului poate fi urmărit aici, iar mai multe detalii despre Romanian Design Week 2022 pot fi consultate pe site-ul oficial sau pe pagina oficială de facebook.

Proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii.
-----------------
Romanian Design Week este cel mai important festival multidisciplinar din România, o radiografie a stadiului actual de dezvoltare a designului și a industriilor creative locale: arhitectură, urbanism, design de interior, design grafic, ilustrație, design vestimentar, design de obiect sau a altor inițiative sau proiecte care folosesc creativitatea ca principală resursă de dezvoltare.
Dezvoltat de The Institute, Romanian Design Week este un festival anual care promovează designul contemporan drept instrument ce poate contribui la progresul social, economic și cultural. Este primul proiect dedicat în întregime designului, care se adresează atât publicului, cât și profesioniștilor. În fiecare an, Romanian Design Week trasează o hartă a evenimentelor și spațiilor ce promovează designul.