The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

INTERVIU | Arhitectul Marius Miclaus despre Tabăra de la Dealu Cerului

Interviu / 19 Apr 2021 / Luiza Popescu
  • INTERVIU | Arhitectul Marius Miclaus despre Tabăra de la Dealu Cerului
  • INTERVIU | Arhitectul Marius Miclaus despre Tabăra de la Dealu Cerului
1/2
Tabăra de la Dealu Cerului este o inițiativă a Fundației Archaeus adresată studenților și tinerilor designeri, arhitecți sau artiști până în 30 de ani și a apărut din nevoia unui exercițiu practic în procesul de dezvoltare, gândire și realizare de obiecte.

Tabăra de anul acesta este coordonată de Marius Miclaus, Radu Abraham și Fabien Barrero-Carsenat, designer francez aflat la prima tangență cu scena designului românesc.

Pentru că înscrierile sunt încă deschise, ne-am propus să aflăm mai multe detalii despre tabără și să construim o imagine mai clară în jurul conceputului din spatele ei. Așa că am discutat cu Marius Miclaus, architect ce coordonează încă din 1996 studioul de arhitectură Archaeus.

Cum și când s-a născut această platformă? Și mai ales de ce ați demarat acest proiect, ce v-ați propus de la/cu el? Care au fost cele mai mari provocări, dar și surprize plăcute pe care le-a adus el?

Student fiind, mi-am propus ca dacă vreodată voi fi în postura de a preda arhitectura, voi organiza tabere reale de lucru. Contactul cu materialul și dezvoltarea „creierului mâinii” de care vorbea Pallasmaa, personal, le consider esențiale în dezvoltarea unui student arhitect, artist sau designer. E reala înțelegere a ceea ce poate materia să exprime. Și de aici a plecat totul, îmi imaginam un loc în natură pentru a fi inspirat de aceasta. Nu numai că am găsit acest loc care se și numește poetic, încă dinainte de stăpânirea habsburgică, Dealu Cerului (e vorba de stejarul cer care crește spontan aici), dar noi am profitat și l-am denumit Sky Hill (într- adevăr stelele sunt aproape de creștet).

Sunt mai multe straturi care se suprapun aici – reabilitare cu tehnici și tehnologii vechi, înțelegerea acestora putând activa un colț al creativității neeexplorat, invitați din domenii tangente sau nu cu arhitectura (muzică, arte, filosofie, urbanism, arhitectură, peisaj, experiențe culinare) și, nu în ultimul rând, un mod de viață în natură doar cu energie solară, încălzire cu lemne și apă de izvor.

Cele mai mari provocări vin din partea organizatorică, acoperirea materialelor necesare și a modicelor onorarii ale meșterilor pe care ne propunem să-i susținem, iar cele mai mari surprize și bucurii le am atunci când văd „întâmplări” similare organizate de către foști studenți participanți la Deal.

Povestește-ne mai multe despre tabără. Ce presupune ea și cum se desfășoară? Ce este specific ei? Câte ediții a avut? Câți participanți a adunat de-a lungul timpului?

Vechiul sălaș realizat în 1907 a devenit prin reabilitare baza infrastructurii platformei educaționale de la Dealu Cerului: are cameră cu instrumente, bibliotecă și cameră pentru profesori, apoi atelierele în care invităm de regulă meșteri care ne reamintesc tehnici străvechi uitate sau puțin folosite – lucrul în lemn, lut, piatră, materiale naturale, locale sunt argumentul principal al întâlnirilor care se suprapun peste prelegeri și conferințe din domenii diverse mai mult sau mai puțin conexe cu arhitectura, dar conexe cu viața și musai cu conștientizarea.

După meditațiile și alergarea de dimineață, urmează mic dejunul și apoi organizarea zilei, a echipelor pe proiecte. Prânzul aduce cu sine bucate gătite în cuptorul de lut, baie la râu și continuăcu atelierele sau conferințele de seară. După cină urmează cu siguranță discuțiile din jurul focului sau jam session-urile muzicale.

Prima ediție a avut loc în 2005 în vecinătate, iar din 2006 aici, pe Deal. În 14 ediții am avut mai mult de 400 de studenți, 90 de invitați și 15 meșteri. Anual, atelierele se derulează pentru 3 săptămâni, aproximativ de la mijlocul lui iulie, iar participarea este gratuită, dar este condiționată de un minimum de 2 săptămâni de implicare pentru a fi suficient timp de formare a echipei.

Anul acesta vă propuneți să vă apropiați și mai mult de zona designului de obiect. De ce ai luat această decizie? Ce speri să rezulte în urma ediției 2021?

Încă dintru începuturi, am simțit că este necesară a fi prezentă această dimensiune alături de arhitectură și landart (sper cât de curând să deschidem și în această direcție o tradiție). Sărbătorim 15 ani de Deal astfel, dacă mai este nevoie de un argument…

Țelul este ca, în urma acestei experiențe, să rezulte câteva obiecte de design contemporane în care să fie integrată o tehnică de împletire, dincolo de experiența directă cu materia a tinerilor care vor fi selectați pentru workshopul de prototipare. Avem în plan să invităm și un fotograf specializat pe obiect pentru a-i mentora pe tinerii artiști să își prezinte lucrările. Expunerea acestora ar fi de bun augur și un foarte bun start pentru prima ediție a competiției de design de la Dealu Cerului.

Ce trebuie să facă cineva mai concret pentru a se înscrie la acestă ediție? Unde să vă urmărească?

Nu suntem foarte prezenți pe rețelele de socializare, din lipsă de resurse, dar existăm pe Facebook și Instagram. Chiar și pe site putem fi vizitați, pentru proiectele trecute.

Un mail pe adresa office@studioarchaeus.ro pentru înscrierea la concurs (absolut gratuită) și urmărirea anunțurilor pe Facebook sunt elocvente.

Care este povestea implicării lui Radu în această ediție? Cum ai reușit să îl convingi să se alăture acestui demers și ce speri să aducă/cum speri să contribuie la el la această poveste?

Pe Radu l-am invitat să ne fie alături în 2019 și din vorbă în vorbă ne-am convins reciproc de faptul că este nevoie de un asemenea demers și pentru designeri. Relația cu materia este esențială pentru ei, la fel ca pentru arhitecți. Sunt puține workshop-uri care îți oferă o asemenea oportunitate. Sunt convins că alături de invitatul lui, Fabien, designerii vor configura o logică necesară celor 9 zile de lucru, tocmai pentru că își realizează propriile lor obiecte. Le sunt alături cu întreaga mea experiență și sunt nerăbdător să fiu parte din drum (poate mai important decât rezultatele).

Ce îți dorești/propui să se întâmple cu Dealu Cerului peste 5 ani?

Sper să încheiem cât de curând infrastructura pentru cazare și spații administrative. Cred că în 5 ani dimensiunea creativă își va atinge apogeul cu cele 3 workshop-uri - arhitectură, design, landart și încă 3 evenimente mai scurte - muzică, teatru și literatură, odată cu implicarea și în viața satului. Noul primar are altă viziune asupra a ceea ce facem acolo și este în plan ca o fracție din evenimente să implice comunitatea sau să se răsfrângă asupra acesteia.