Nod Makerspace, hubul creativ cultural de pe Splaiul Unirii, se angajează să joace un rol esențial în procesul de revitalizare urbană al orașului București, în mod deosebit în zona Timpuri Noi - Mihai Bravu, pe Splaiul Unirii și pe malul râului Dâmbovița.Cu această ocazie anunță implicarea și dezvoltarea a unei serii de inițiative cheie care aduc o notă de prospețime și inovație în spațiul urban și a comunității locale.
Obiectul de Design Stradal “Dâmbovița Apă Dulce” realizat de Nod Makerspace împreună cu Asociația Ivan Patzaichin - Mila 23:
Nod Makerspace împreună cu Asociația Ivan Patzaichin - Mila 23 și în colaborare cu artiști locali, designeri, ingineri și arhitecți, introduc în spațiul urban un obiect de design stradal fascinant pe malul Dâmboviței.
Realizarea ansamblului de mobilier stradal „Dâmbovița Apă Curată” reprezintă una din acțiunile din cadrul proiectului „Săptămâna europeană a dezvoltării durabile: Dâmbovița Delivery 2023”, o campanie de conștientizare și educare privind managementul deșeurilor pe apă și în jurul ei, în contextul European Sustainable Development Week.
Pe lângă rolul de conștientizare și sensibilizare a publicului privind deșeurile pe apă, se dorește ca ansamblul de mobilier stradal „Dâmbovița Apă Curată” să creeze un spațiu public estetic, accesibil, gratuit, inedit, în apropierea apei, pentru locuitorii cartierului Timpuri Noi-Mihai Bravu-Vitan.
Ansamblul este compus din următoarele elemente:
- Mobilier stradal tip totem "Dâmbovița Apă Curată" - reper, info point și cișmea publică. Acesta conține un sistem pentru tratarea apei (sistem de filtrare-dedurizare-sterilizare-osmoza).
- Mobilier stradal - loc de odihnă
- Mecanism de colectare deșeuri ne-biodegradabile strânse din apă prin bariera plutitoare
Obiectul-cișmea este o inițiativă a Nod Makerspace și a Asociației Ivan Patzaichin-Mila 23 și face parte din programul Apele Unite ale României - un demers de a reconecta comunitățile locale la resursa apă, realizat cu sprijinul de Banca Transilvania.
Obiectul de design stradal va fi inaugurat vineri, 22 septembrie 2023, ora 10:30, Splaiul Unirii 160, București. Conferința de lansare va favoriza dezbateri privind asumarea, îmbunătățirea și replicarea de soluții de prevenire a producerii deșeurilor pe apă și pe uscat, la care vor participa reprezentanți ai Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, reprezentanți ai instituțiilor de stat și reprezentanți ai societății civile.
Nod Makerspace repară băncile de pe malul Dâmboviței:
Băncile de odihnă de pe malul râului Dâmbovița, din zona Timpuri Noi - Mihai Bravu, uitate de autorități timp de mai mulți ani, sunt acum subiectul unei inițiative remarcabile, dezvoltate în parteneriat de Nod Makerspace și Nhood România. Obiectivul acestui proiect este să transforme aceste spații în locuri atractive și prietenoase pentru locuitorii și vizitatorii din această zonă.
Cu experiență în inițiative comunitare de revitalizare urbană, Nod Makerspace aduce laolaltă resurse și expertiză pentru a aduce un suflu nou și o viață vibrantă acestor bănci de odihnă neglijate. Parteneriatul cu Nhood România, o companie cu o misiune profundă de implicare în comunitate și dezvoltare urbană sustenabilă, adaugă un element vital în această inițiativă.
Băncile de odihnă din zona Timpuri Noi - Mihai Bravu, de-a lungul râului Dâmbovița, sunt renovate de către echipa talentată de la Nod Makerspace. Acest demers face parte din pregătirile pentru evenimentul manifest Dâmbovița Delivery, care va avea loc în acest weekend, pe 23 și 24 septembrie, când aceste bănci vor deveni puncte de întâlnire și reflecție pentru participanți și vizitatori.
Revitalizarea băncilor de odihnă de pe malul Dâmboviței, adesea trecute cu indiferență, se transformă acum în spații de relaxare și reflecție, contribuind la frumusețea malurilor Dâmboviței, și exemplifică puterea comunității și abilitatea societății civile de a face schimbări pozitive în oraș.
Dâmbovița Delivery 2023;
Evenimentul manifest Dâmbovița Delivery reprezintă o inițiativă care vizează transformarea râului Dâmbovița și a spațiilor adiacente într-un spațiu public vibrant, al comunităților. Prin această acțiune, se dorește crearea unei legături mai strânse între bucureșteni și râul lor, valorificând potențialul acestuia ca zonă de recreere, sport, cultură și socializare.
Dâmbovița Delivery 2023, evenimentul manifest organizat în weekendul 23-24 septembrie în București, va revitaliza segmentul de râu și parte din Splaiul Unirii în zona Timpuri Noi – Mihai Bravu.
Comunitățile din București și turiștii vor avea prilejul să se bucure de un spectacol al naturii prin culoare, muzică și activități pentru toate gusturile și vârstele.
Printre activitățile programate se numără:
Reconectarea cu apa și natura, prin plimbări cu canotcile
Arte vizuale stradale - ateliere, tururi și expoziții
Spectacole live - muzică, dj, dans în stradă
Sport și wellness - yoga matinală
Zone tematice - food court, târg de haine vintage, activități pentru copii
Proiecte comunitare - plantare de copaci, artă colaborativă
Dâmbovița Delivery 2023 nu este doar un eveniment de divertisment ci și unul care încurajează implicarea comunitară, sustenabilitatea și dezvoltarea durabilă.
Nod Makerspace și angajamentul față de comunitate:
Lansat în anul 2015, Nod Makerspace este primul centru comunitar creativ de dimensiuni mari din România care are ca obiectiv democratizarea design-ului, a ingineriei, a fabricației și a educației creative.
Spațiul de lucru și de prototipare se află în Fabrica de Bumbac, pe malul Dâmboviței: fostul spațiu de producție comunist, dezafectat și degradat s-a transformat în locul ideal pentru makeri și creatori.
Fiind o inițiativă exclusiv privată și realizată de către o comunitate multidisciplinară cu resurse puține, Nod Makerspace a atras atenția Comisiei Europene și al Guvernului Cioloș ca un exemplu de bune practici pentru folosirea resurselor urbane existente-patrimoniu industrial nefolosit- prin mobilizarea comunității de creativi.
De asemenea, Nod Makerspace a fost una din din cele 15 inițiative europene selectate în proiectul ‘Funding the cooperative city’, ce investighează modele economice conduse de către grupuri comunitare, și a devenit, astfel, un centru de idei și proiecte inovatoare, unde membrii comunității lucrează împreună pentru a transforma ideile în realitate și încurajează toți locuitorii Bucureștiului să îi descopere, să participe la proiectele lor și să facă parte din această poveste de revitalizare urbană.
Hala Industriei Bumbacului, prin Nod Makerspace, acomodează acum o comunitate activă de creativi, freelanceri, designeri și antreprenori, iar la o scară mai mare, această transformare a declanșat un proces organic de regenerare urbană, mai multe companii, restaurante, cluburi luând parte la acest proces de transformare urbană.
***
Despre organizațiile implicate:
Nod Makerspace este un centru cultural-creativ de dimensiuni mari: atât o platformă tehnică ce oferă mijloace de prototipare, producție, consultanță, cât și un hub cultural și spațiu de interacțiune pentru start-up-uri creative. Misiunea Nod implică și organizarea de evenimente relevante pentru oraș și pentru comunitățile creative: conferințe, concursuri de design, târg de design local, cursuri practice, activări urbane.
Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 a luat naștere în 2010 la inițiativa multiplului campion european, mondial și olimpic la kaiac-canoe, Ivan Patzaichin, și a arhitectului Teodor Frolu. Susține protejarea diversității culturale şi naturale a zonelor cu ape din România, promovarea patrimoniului hidrografic românesc, a profilului cultural și natural local, practicarea mișcării în aer liber și a unui stil de viață sănătos. Dezvoltă programe de antreprenoriat social ancorate în activități de consultare publică pentru a identifica direcțiile de dezvoltare potrivite pentru comunitățile cărora li se adresează.
Nhood este o companie de servicii de consultanță imobiliară cu o expertiză ce acoperă domenii precum: animarea comunităților, operarea și comercializarea proiectelor de tipul mixed-use, gestionarea activelor și dezvoltarea de proiecte durabile, cu o gamă largă de funcțiuni și servicii (magazine, locuințe, birouri, hoteluri, community hub-uri). Nhood vizează proiecte de regenerare urbană care au un triplu impact pozitiv: social, de mediu și economic – Oameni, Planetă, Profit.
În România, Nhood este mandatată de Ceetrus să administreze portofoliul de 23 de centre comerciale Auchan la nivel național, precum și să continue dezvoltarea celui mai amplu proiect de regenerare urbană din România – Cartier Coresi, în beneficiul comunităților și al tuturor partenerilor.
Numele noului brand reprezintă o prescurtare a cuvântului "neighbourhood" (cartier) și este susținut de motto-ul său "spații pline de viață" (new living moods). Această identitate își afirmă angajamentul de a crea spații animate și exprimă dorința de a crea o valoare adăugată durabilă pentru cetățeni și orașele lor.
Obiectul de Design Stradal “Dâmbovița Apă Dulce” realizat de Nod Makerspace împreună cu Asociația Ivan Patzaichin - Mila 23:
Nod Makerspace împreună cu Asociația Ivan Patzaichin - Mila 23 și în colaborare cu artiști locali, designeri, ingineri și arhitecți, introduc în spațiul urban un obiect de design stradal fascinant pe malul Dâmboviței.
Realizarea ansamblului de mobilier stradal „Dâmbovița Apă Curată” reprezintă una din acțiunile din cadrul proiectului „Săptămâna europeană a dezvoltării durabile: Dâmbovița Delivery 2023”, o campanie de conștientizare și educare privind managementul deșeurilor pe apă și în jurul ei, în contextul European Sustainable Development Week.
Pe lângă rolul de conștientizare și sensibilizare a publicului privind deșeurile pe apă, se dorește ca ansamblul de mobilier stradal „Dâmbovița Apă Curată” să creeze un spațiu public estetic, accesibil, gratuit, inedit, în apropierea apei, pentru locuitorii cartierului Timpuri Noi-Mihai Bravu-Vitan.
Ansamblul este compus din următoarele elemente:
- Mobilier stradal tip totem "Dâmbovița Apă Curată" - reper, info point și cișmea publică. Acesta conține un sistem pentru tratarea apei (sistem de filtrare-dedurizare-sterilizare-osmoza).
- Mobilier stradal - loc de odihnă
- Mecanism de colectare deșeuri ne-biodegradabile strânse din apă prin bariera plutitoare
Obiectul-cișmea este o inițiativă a Nod Makerspace și a Asociației Ivan Patzaichin-Mila 23 și face parte din programul Apele Unite ale României - un demers de a reconecta comunitățile locale la resursa apă, realizat cu sprijinul de Banca Transilvania.
Obiectul de design stradal va fi inaugurat vineri, 22 septembrie 2023, ora 10:30, Splaiul Unirii 160, București. Conferința de lansare va favoriza dezbateri privind asumarea, îmbunătățirea și replicarea de soluții de prevenire a producerii deșeurilor pe apă și pe uscat, la care vor participa reprezentanți ai Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, reprezentanți ai instituțiilor de stat și reprezentanți ai societății civile.
Nod Makerspace repară băncile de pe malul Dâmboviței:
Băncile de odihnă de pe malul râului Dâmbovița, din zona Timpuri Noi - Mihai Bravu, uitate de autorități timp de mai mulți ani, sunt acum subiectul unei inițiative remarcabile, dezvoltate în parteneriat de Nod Makerspace și Nhood România. Obiectivul acestui proiect este să transforme aceste spații în locuri atractive și prietenoase pentru locuitorii și vizitatorii din această zonă.
Cu experiență în inițiative comunitare de revitalizare urbană, Nod Makerspace aduce laolaltă resurse și expertiză pentru a aduce un suflu nou și o viață vibrantă acestor bănci de odihnă neglijate. Parteneriatul cu Nhood România, o companie cu o misiune profundă de implicare în comunitate și dezvoltare urbană sustenabilă, adaugă un element vital în această inițiativă.
Băncile de odihnă din zona Timpuri Noi - Mihai Bravu, de-a lungul râului Dâmbovița, sunt renovate de către echipa talentată de la Nod Makerspace. Acest demers face parte din pregătirile pentru evenimentul manifest Dâmbovița Delivery, care va avea loc în acest weekend, pe 23 și 24 septembrie, când aceste bănci vor deveni puncte de întâlnire și reflecție pentru participanți și vizitatori.
Revitalizarea băncilor de odihnă de pe malul Dâmboviței, adesea trecute cu indiferență, se transformă acum în spații de relaxare și reflecție, contribuind la frumusețea malurilor Dâmboviței, și exemplifică puterea comunității și abilitatea societății civile de a face schimbări pozitive în oraș.
Dâmbovița Delivery 2023;
Evenimentul manifest Dâmbovița Delivery reprezintă o inițiativă care vizează transformarea râului Dâmbovița și a spațiilor adiacente într-un spațiu public vibrant, al comunităților. Prin această acțiune, se dorește crearea unei legături mai strânse între bucureșteni și râul lor, valorificând potențialul acestuia ca zonă de recreere, sport, cultură și socializare.
Dâmbovița Delivery 2023, evenimentul manifest organizat în weekendul 23-24 septembrie în București, va revitaliza segmentul de râu și parte din Splaiul Unirii în zona Timpuri Noi – Mihai Bravu.
Comunitățile din București și turiștii vor avea prilejul să se bucure de un spectacol al naturii prin culoare, muzică și activități pentru toate gusturile și vârstele.
Printre activitățile programate se numără:
Reconectarea cu apa și natura, prin plimbări cu canotcile
Arte vizuale stradale - ateliere, tururi și expoziții
Spectacole live - muzică, dj, dans în stradă
Sport și wellness - yoga matinală
Zone tematice - food court, târg de haine vintage, activități pentru copii
Proiecte comunitare - plantare de copaci, artă colaborativă
Dâmbovița Delivery 2023 nu este doar un eveniment de divertisment ci și unul care încurajează implicarea comunitară, sustenabilitatea și dezvoltarea durabilă.
Nod Makerspace și angajamentul față de comunitate:
Lansat în anul 2015, Nod Makerspace este primul centru comunitar creativ de dimensiuni mari din România care are ca obiectiv democratizarea design-ului, a ingineriei, a fabricației și a educației creative.
Spațiul de lucru și de prototipare se află în Fabrica de Bumbac, pe malul Dâmboviței: fostul spațiu de producție comunist, dezafectat și degradat s-a transformat în locul ideal pentru makeri și creatori.
Fiind o inițiativă exclusiv privată și realizată de către o comunitate multidisciplinară cu resurse puține, Nod Makerspace a atras atenția Comisiei Europene și al Guvernului Cioloș ca un exemplu de bune practici pentru folosirea resurselor urbane existente-patrimoniu industrial nefolosit- prin mobilizarea comunității de creativi.
De asemenea, Nod Makerspace a fost una din din cele 15 inițiative europene selectate în proiectul ‘Funding the cooperative city’, ce investighează modele economice conduse de către grupuri comunitare, și a devenit, astfel, un centru de idei și proiecte inovatoare, unde membrii comunității lucrează împreună pentru a transforma ideile în realitate și încurajează toți locuitorii Bucureștiului să îi descopere, să participe la proiectele lor și să facă parte din această poveste de revitalizare urbană.
Hala Industriei Bumbacului, prin Nod Makerspace, acomodează acum o comunitate activă de creativi, freelanceri, designeri și antreprenori, iar la o scară mai mare, această transformare a declanșat un proces organic de regenerare urbană, mai multe companii, restaurante, cluburi luând parte la acest proces de transformare urbană.
***
Despre organizațiile implicate:
Nod Makerspace este un centru cultural-creativ de dimensiuni mari: atât o platformă tehnică ce oferă mijloace de prototipare, producție, consultanță, cât și un hub cultural și spațiu de interacțiune pentru start-up-uri creative. Misiunea Nod implică și organizarea de evenimente relevante pentru oraș și pentru comunitățile creative: conferințe, concursuri de design, târg de design local, cursuri practice, activări urbane.
Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 a luat naștere în 2010 la inițiativa multiplului campion european, mondial și olimpic la kaiac-canoe, Ivan Patzaichin, și a arhitectului Teodor Frolu. Susține protejarea diversității culturale şi naturale a zonelor cu ape din România, promovarea patrimoniului hidrografic românesc, a profilului cultural și natural local, practicarea mișcării în aer liber și a unui stil de viață sănătos. Dezvoltă programe de antreprenoriat social ancorate în activități de consultare publică pentru a identifica direcțiile de dezvoltare potrivite pentru comunitățile cărora li se adresează.
Nhood este o companie de servicii de consultanță imobiliară cu o expertiză ce acoperă domenii precum: animarea comunităților, operarea și comercializarea proiectelor de tipul mixed-use, gestionarea activelor și dezvoltarea de proiecte durabile, cu o gamă largă de funcțiuni și servicii (magazine, locuințe, birouri, hoteluri, community hub-uri). Nhood vizează proiecte de regenerare urbană care au un triplu impact pozitiv: social, de mediu și economic – Oameni, Planetă, Profit.
În România, Nhood este mandatată de Ceetrus să administreze portofoliul de 23 de centre comerciale Auchan la nivel național, precum și să continue dezvoltarea celui mai amplu proiect de regenerare urbană din România – Cartier Coresi, în beneficiul comunităților și al tuturor partenerilor.
Numele noului brand reprezintă o prescurtare a cuvântului "neighbourhood" (cartier) și este susținut de motto-ul său "spații pline de viață" (new living moods). Această identitate își afirmă angajamentul de a crea spații animate și exprimă dorința de a crea o valoare adăugată durabilă pentru cetățeni și orașele lor.