The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Perspective internaționale despre schimbare la RDW 2020: Paulina Kisiel

Articol / 18 Aug 2020 / The Institute
  • Perspective internaționale despre schimbare la RDW 2020: Paulina KisielPawel Jozwiak
1/1
Pentru că 2020 este un an al schimbărilor, iar cea de-a opta ediție a Romanian Design Week abordează tocmai această temă, am fost curioși să aflăm cum se raportează profesioniști din domeniile creative la schimbare astăzi.

Expertizele lor se vor regăsi și în expoziția Possible Realities @CHANGE, care va avea loc la Combinatul Fondului Plastic în perioada 11-20 septembrie.

Paulina Kisiel are mai mult de 12 ani de experiență în lumea designului. Din 2012, este implicată în dezvoltarea festivalului Gdynia Design Days, precum și în alte activități din cadrul PPNT Gdynia | Design Centre. În calitate de director, munca ei de zi cu zi se concentrează pe observarea tendințelor pentru a adapta programul festivalului la nevoile utilizatorilor și a aborda problemele cele mai puternic contestate.

Premiată cu titlul de Strategist al anului 2017 de revista Design Alive, Paulina conduce, de asemenea, propriul birou de arhitectură - studioturbo.pl. A absolvit Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Gdansk University of Technology și Design Management în cadrul SWPS.

1. Cum crezi că va schimba pandemia lumea: modul în care trăim sau interacționăm cu ceilalți, orașele în care trăim și spațiile în general?
Perioada de izolare ne-a oferit un timp neașteptat. Unii dintre noi au răspuns la această situație adunând alimente, alții, încercând să prindă pasul, să urmeze mai multe căi de dezvoltare. Unii dintre noi s-au îndreptat către îngrijirea corporală, pentru alții a fost important să întărească legătura cu natura. Am început să avem ritualuri complet noi, creând o nouă viață de zi cu zi pentru noi înșine. De asemenea, a fost creată o diviziune naturală - oameni care pot lucra de la distanță și cei care trebuie să facă naveta la locul de muncă. Pandemia a schimbat ireversibil modul de lucru și modul în care vom lucra în viitor. Locuințele noastre au trebuit să fie adaptate rapid la nevoile lucrului de la distanță, pentru a separa spațiul privat de cel profesional. În viitor, această schimbare va genera cu siguranță multe nevoi noi și, astfel, soluții.

În contextul orașului, mijloacele de transport și procesele care au loc au mare nevoie de reproiectare. Cu siguranță, multe aplicații legate de furnizarea de servicii, cumpărarea de bilete sau urmărirea traseului călătoriei vor face mișcarea mai sigură. Deja multe soluții care urmăresc comportamentul nostru sunt prototipate pentru a putea preveni rapid și eficient răspândirea unui virus. Cu toate acestea, trebuie să ne amintim că toate dispozitivele și mecanismele care folosesc metadata au și o latură întunecată și sunt foarte periculoase în contextul controlării sau influențării comportamentului nostru de consumator.

2. Cum va schimba pandemia rolul designului în viitor?
În această perioadă nu putem uita că designul de calitate necesită astăzi decizii care să oprească producerea deșeurilor și să includă circularitatea încă de la începutul procesului de creare. Schimbările actuale în abordarea proiectării către economia circulară conferă designerului cea mai mare putere, dar în același timp cea mai mare responsabilitate. În opinia mea, cheia succesului este de a pune oamenii în centru. Asta înseamnă să ne gândim la viitor, nu doar la prezent. Designul a fost întotdeauna și va fi un instrument eficient pentru rezolvarea problemelor complexe. În special acum avem nevoie de soluții inteligente și durabile care să asigure sănătatea și siguranța oamenilor pentru a putea schimba forma viitorului.

3. Crezi că este creativitatea un instrument esențial pentru adaptare și/sau pentru schimbare? Crezi că traiectoria actuală a designului duce către o lume mai bună?
Mulțumită popularizării designului de calitate - nu doar a celui cu o formă și un stil extravagant, ci a designului informat care rezolvă probleme reale - este posibil să se extindă conștientizarea către persoane care nu au legătură cu industria. Accesul liber la informații, resurse și instrumente contribuie la înțelepciunea colectivă și la responsabilitatea socială. Adesea, într-un context local, trebuie să implementăm soluții și schimbări legate de problemele globale, precum schimbările climatice sau Covid-19. Este important să construim o comunitate care să ia decizii responsabile. Datorită accesului ușor la informații, precum și a posibilității de familiarizare cu bune practici și soluții inovatoare, se vede deja o îmbunătățire reală. Creșterea conștientizării la nivel personal duce la schimbări globale.

4. Cum a fost afectată lumea designului de pandemie și cum poate ea deveni mai relevantă și mai rezistentă?
În principal, consecințele economice sunt cele care ne vor afecta pe toți. Toate crizele accelerează schimbările la care am fost rezistenți de ani buni. În timpul pandemiei, mulți dintre noi am încetinit și am redus consumul și am încercat, de asemenea, să verificăm ceea ce este cu adevărat valoros și am consolidat tendința de design responsabil social. Astăzi, designul înseamnă din ce în ce mai des nu numai obiecte frumoase, dar răspunde în principal nevoilor reale, relevante. Dacă va rămâne așa, cu siguranță va fi rezistent la criză.

5. Ce crezi că se va întâmpla în continuare în lumea designului?
Sper să ne îndreptăm mai mult atenția spre conștientizare și mindfullness. Ar trebui să acordăm mai multă atenție relațiilor și modului în care funcționăm zilnic. Nu numai pandemia, dar mai ales schimbările climatice și criza ecologică ne-au obligat să reducem consumerismul la nivel global. Sper că viitorul legat de lumea designului va merge în direcția reducerii impactului negativ al omului asupra mediului. Mi-ar plăcea să aprofundăm relațiile cu ceilalți și natura. Ar trebui să ne concentrăm asupra binelui colectiv pentru a crea o economie durabilă bazată nu pe creștere, ci pe bunăstare socială.

Romanian Design Week 2020, un eveniment prezentat de The Institute și UniCredit Bank, va dezvolta anul acesta o ediție specială, menită să evidențieze rolul esențial al designului în proiectarea unui viitor mai bun, într-o perioadă în care creativitatea a devenit mai importantă ca niciodată. Festivalul abordează SCHIMBAREA, temă anunțată încă de la începutul anului, actualizându-și discursul și proiectele prezentate în acord cu transformările și contribuțiile aduse de industriile creative în perioada pandemiei, sub titulatura CHANGE 2.0.