The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Romanian Design Week și Qreator by IQOS prezintă online expoziția Portugal Normal, parte a DESIGN FLAGS, o nouă categorie a festivalului

Articol / 28 Apr 2020 / The Institute
  • Romanian Design Week și Qreator by IQOS prezintă online expoziția Portugal Normal, parte a  DESIGN FLAGS, o nouă categorie a festivaluluiPhoto credits: Portugal Normal -Exhibition catalogue by KWY.studio, 2019. Photo by Manuel Amaral Netto
  • Romanian Design Week și Qreator by IQOS prezintă online expoziția Portugal Normal, parte a  DESIGN FLAGS, o nouă categorie a festivaluluiPhoto credits: Portugal Normal -Exhibition catalogue by KWY.studio, 2019. Photo by Manuel Amaral Netto
  • Romanian Design Week și Qreator by IQOS prezintă online expoziția Portugal Normal, parte a  DESIGN FLAGS, o nouă categorie a festivaluluiPhoto credits: Portugal Normal -Exhibition catalogue by KWY.studio, 2019. Photo by Manuel Amaral Netto
1/3
Pentru ediția de anul acesta a Romanian Design Week ne propusesem, alături de Qreator by IQOS, să lansăm o nouă categorie de evenimente. Este vorba despre DESIGN FLAGS, o serie de șapte expoziții care documentează evoluția designului din perspective culturale internaționale, care ar fi fost găzduite de spațiul Qreator by IQOS.

Pentru că, în prezent, cel mai sigur pentru noi toți este să #stămacasă, dar și pentru că ne-am gândit să împărtășim cu voi conținutul acestor expoziții, am decis ca pentru moment să expunem online aceste proiecte internaționale.

Cele șapte expoziții, realizate alături de Ambasada Spaniei la București, Institutul Maghiar din București, Centrul Ceh, Designmuseum Danmark, CHART, Next Nature și KWY.studio, investighează noi abordări și preocupări în design, prezintă idei inovatoare și produse ce reușesc să redefinească sfera din care fac parte.

Următoarea expoziție pe care v-o prezentăm, Portugal Normal, este curatoriată de Ricardo Gomes și Luise Marter, de la KWY.studio și organizată de AICEP Portugal Global – Trade & Investment Agency, în colaborare cu Ambasada Portugaliei în Copenhaga.

Expoziția Portugal Normal reprezintă o selecție de obiecte de origine sau producție portugheză, reprezentative pentru cultura națională, alături de o selecție atentă de obiecte realizate de designeri portughezi contemporani, care și-au demonstrat potențialul de a reda cultura portugheză și memoria colectivă. Organizarea experimentală a acestor obiecte după material, culoare, tipologie și proximitate dezvăluie caracteristicile unice ale fiecărui obiect ales, prezentând totodată designeri portughezi la început de drum, dar și producători, unui public mai larg.

Conceptul expoziției Portugal Normal se bazează pe o anumită idee de normalitate ce pleacă de la obiecte de design funcționale, accesibile și care rămân în timp, obiecte ce fac parte din producția industrială națională, dar care, deși recunoscute în Portugalia, au puțină vizibilitate în afara granițelor.

Acest mod de a privi designul s-a născut odată cu Das gewöhnliche Design, o expoziție care a avut loc în Darmstadt, Germania, în anul 1976 și s-a dezvoltat prin expoziții și publicații susținute de Jasper Morrison și Naoto Fukasawa începând cu anul 2006, precum Super Normal.

În ultimii ani, ideea de a aduce obișnuința cu care ne raportăm la un obiect la nivelul de dorință a motivat o serie de designeri și branduri să acorde mai multă atenție producerii sau curatorierii acestor tipuri de obiecte de design.

Producătorii obiectelor din expoziție sunt & Blanc; Adico; Albino Vieira, Filhos; Branca-Lisboa; Carvalho, Batista &Cª; Faplana; Ghome; Gradirripas; Iduna; Inpput; Mardouro; Materia | Cork by Amorim; Mishmash; Spalporcelanas; Util și Vicara.

Designerii implicați în proiect sunt Álvaro Siza, Adico, Big-Game, Carvalho Araújo, Digitalab, From Industrial Design, Geckeler Michels, Gonçalo Prudêncio, Hugo Dias Coelho, James Irvine, Manuel Amaral Netto, Marco Sousa Santos, Mário Freire, Miguel Vieira Baptista, Miguel Rodrigues, Miguel Flores Soeiro, Nendo, O João e a Maria, Pedro Sottomayor, Rita de Almeida Martins, Studio JAV și The Home Project.

_______

Seria de expoziții internaționale Design Flags este susținută de Qreator by IQOS.

Qreator by IQOS – Home of Creativity este unul dintre cei mai activi promotori și facilitatori de creativitate din zona culturală bucureșteană. Prin evenimentele pe care le organizează sau le găzduiește, Qreator by IQOS conectează comunitățile creative ale Bucureștiului cu toți cei pasionați de creativitate, în toate formele ei. Qreator by IQOS pune la dispoziţie un spaţiu în care aceștia se pot exprima și pot colabora, dar și resursele tehnologice necesare pentru a-și pune în practică ideile și proiectele. Mai multe informații pe www.qreator.ro și www.facebook.com/qreator.

Expoziție prezentă în cadrul Design Flags cu sprijinul KWY.studio.

O platformă multidisciplinară, ce investighează natura colaborării în contextul unor proiecte specifice, KWY a fost înființat în 2009, în Berlin, de arhitecții Ben Allen și Ricardo Gomes, iar în Los Angeles de curatorul și editorul James Bae. Cele mai recente colaborări includ artiști, scriitori, curatori, profesori și designeri. Fiecare proiect începe cu un dialog și o analiză între colaboratori. Această metodologie, axată pe procesul creării unui proiect, deseori duce spre interpretări care ar fi altfel neașteptate și inimaginabile.

Îi puteți urmări:
http://www.k-w-y.org/
https://www.facebook.com/wearekwy
https://www.instagram.com/kwy.studio/