The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Suedia Creativă #3, două luni de creativitate suedeză la București

News / 06 Oct 2016 / INSTITUTE.RO
  • Suedia Creativă #3, două luni de creativitate suedeză la București
1/1
Ambasada Suediei și Asociația Zeppelin aduc timp de două luni cultura suedeză în București: Suedia Creativă #3 creează un context în care se va discuta și se va experimenta creativitatea scandinavă, va fi pusă în context local și se va discuta despre viitor. 
 
Primul eveniment din programul Suedia Creativă #3 a fost vernisajul Expoziției Magi*k, care a avut loc pe 5 octombrie, la MNAC Sala Dalles. Expoziție interactivă despre istoria apariției mass media în București, Magi*k pornește de la antenele radio art deco și ajunge la epoca contemporană, când orașul e pus în priză la rețeaua globală. Modulab și Zeppelin, sprijiniți de companiile suedeze, aduc povești pline de umor, artă și tehnologie despre fragmente de arhitectură și istorii personale, o explorare neobișnuită a orașului ascuns, privit printre antene bricolate, rețele de cartier, puricii din televizor și pixelii colorați ai lumii magice de azi.
 
Magi*k explorează particularitățile istoriei media din România din perspectiva tehnnologilor de conectare prin intermediul a cinci instalații interactive realizate de Modulab. Acestea investighează ritualurile de la începutul interacțiunii noastre cu tehnologiile media și felul în care conținutul radio și TV a revoluționat percepția asupra lumii în paralel cu ilustrarea fenomenelor fizice, în special a spectrului electromagnetic, a căror înțelegere și exploatare constituie baza de evoluție a acestor tehnologii.

Instalația The Dark Radio aduce în spațiul expoziției echivalentul radio a Dark Web-ului, frecvențele ascunse aparatelor noastre de radio și conținutul pe care acestea îl criptează. Estalgic TV este un portal către magia televiziunii de pe vremea când un simplu strigăt de la un balcon cu “Desene” sau “Dallas” avea puterea să golească într-o clipă parcuri și stăzi, laolaltă cu frustrarea de a trebui să ajustezi mereu antena să scapi de “purici”. Lambda (λ) îți dezvăluie frumusețea ascunsă a simetriilor trigonometrice ale undelor ce fac posibile telecomunicațiile indispensabile vieții contemporane. RF278 va capta toate undele din poșetele și buzunarele vizitatorilor, emise prin intermediul gadgeturilor acestora, și le va aduce în fața acestora, în timp real,  prin intermediul unei vizualizări spectaculoase. Cosmic Soup adaugă o dimensiune cosmică, la propriu, expoziției, prin vizualizarea în timp real a radiațiilor care vin de la stele, din cele mai îndepărtate colțuri ale galaxiei.
 
 
Conferința "Școlile viitorului", în care se întâlnesc la un loc design, tehnologie, educație STEAM și antreprenoriat, va avea loc pe 6 octombrie, de la 18:30, la MNAC Sala Dalles. Invitatul special – Johan Wendt -, antreprenorul social al anului în Suedia, va vorbi despre Mattecentrum și Kodcentrum, rețele naționale de educație gratuită. Vor fi și exemple românești, care aduc prototipuri și idei noi pe care le veți putea experimenta în direct: Bogdan Coman îl scoate pe simpaticul roboțel Woogie în lume și vă așteaptă să îl cunoașteți. Mya Țărmure știe că viitorul este unul al tehnologiei, de aceea a înființat Small Academy, unde ține cursuri practice și distractive de robotică, programare și tehnologie.cre. Floriana Boldojar a co-fondat Universitatea Alternativă și The Entrepreneurship Academy deoarece crede cu tărie că avem nevoie de un model educațional centrat pe student și mult mai ancorat în realitate.
Alina Kasprovschi crede că un oraș puternic se construiește pe comunități unite și prin investiție în educație. De aceea gestionează Fondul Științescu prin care sprijină educația STEM în școli. Ioana Calen de la Modulab este gazda serii, ea se va asigura că sesiunea de discuții va fi una productivă.
 
Cu ocazia festivalului Creative Est, în perioada 14-16 octombrie, va avea loc Building Blocks – un mic atelier de construcții mari din lemn realizat într-o coproducție româno – suedeză cu Zeppelin, Fargfabriken, Eematico, Nod Makerspace, Școala 134 și Teach for Romania. Pe scurt, un grup de copii își imaginează o casă a ideală – un loc de joacă, de învățat și de orice altceva, iar un grup de arhitecți îi iau în serios și construiesc această casă. Casa va fi și ea expusă în cadrul festivalului Creative Est (Industria Bumbacului și Nod Makerspace, sâmbătă 15 – duminică 16 octombrie).
 
 
Pe 18 octombrie va fi vernisată la MNAC Dal expoziția H2O – despre sustenabilitate, identitate și estetică în arhitectura suedeză contemporană, o arhitectură ce se confruntă cu apa în toate formele ei, de la gheață și zăpadă la ploaie, râuri, bălți și nori. Participă la expoziție birourile suedeze de arhitectură Kjellgren Kaminsky Architecture, Kjellander Sjöberg, Notedesignstudio, Petra Gipp Arkitektur, PS Arkitektur, Wingardhs și IceHotel. (MNAC Sala Dalles, 18 octombrie – 15 noiembrie)
 
 
O seară de filme suedeze, care se va termina târziu cu ritmuri electronice înghețate, va avea loc pe 23 octombrie la Halele Carol.