The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Art Safari București, ediția 2018, va avea loc în Piața George Enescu

News / 13 Apr 2018 / INSTITUTE.RO
  • Art Safari București, ediția 2018, va avea loc în Piața George EnescuCamil Ressu, La cules, 1920-1922, 46x61 cm, ulei pe pânză
  • Art Safari București, ediția 2018, va avea loc în Piața George EnescuMatei Lăzărescu, Orizont interior, fotografie alb-negru, 1978
1/2
Cea de-a cincea ediție Art Safari București va avea loc între 11 și 20 mai, în Piața George Enescu din București, și va fi conceput sub forma unui muzeu temporar, care va găzdui, drept principale focusuri, o expoziție de artă contemporană organizată de Hervé Mikaeloff (curatorul Louis Vuitton Foundation din Paris) și o expoziție dedicată artei românești de patrimoniu, curatoriată de Alina Șerban. Pavilionul expozițional este semnat de arhitect Attila Kim, comisarul României la Bienala de Veneția - edițiile 2016 până în prezent.

Hervé Mikaeloff alege pentru expoziția platformă „Art on Stage” lucrări de pictură, grafică și broderie până la bandă desenată și instalații interactive. Selecția va cuprinde lucrări ale artiștilor Alex Mirutziu, Arantxa Etcheverria, Ciprian Mureșan, Cristian Rusu, Daniela Palimariu, Ioana Stanca, Marius Bercea, Mircea Cantor, Radu Cioca, Răzvan Anton, Răzvan Boar, Șerban Savu, Vlad Nancă, Vlad Olariu.

În cadrul acestei expoziții, iubitorii de artă vor putea admira în premieră o lucrare semnată de Mircea Cantor, realizată special pentru Art Safari București, Anthroposynaptic Dior/Bihor, o lucrare în oglindă, unde moda se împletește cu arta - la propriu - o vestă Dior colecția toamnă-iarnă 2017 și un cojoc din Bihor. În aceeași notă, în cadrul la Art Safari București va fi expusă și o altă lucrare de Mircea Cantor – Anthroposynaptic – care se află în colecția Fondation Louis Vuitton – o broderie pe cămăși tradiționale din Maramureș.

Pavilionul Muzeal „Natural-Cultural”, curatoriat de Alina Şerban, va ghida vizitatorii de-a lungul unui traseu expozițional dedicat artei românești până la jumătatea anilor ’90. Pavilionul va găzdui artă de patrimoniu din muzeele din România, precum și lucrări din importante colecții private. Tot aici, publicul va avea șansa să vadă, în premieră națională, lucrări de Brâncuși în împrumut de Muzeul Pompidou din Paris, cât și lucrări de Ana Lupaș.

Expoziția „Altceva despre Ceaușescu” dezvăluie, în premieră națională, publicului ce fel de artă colecționa Nicolae Ceaușescu: Ștefan Luchian, Octav Băncilă, Gheorghe Petrașcu, Camil Ressu și Iosif Iser.

Colecția BCR. Cea de-a treia expoziție principală din cadrul muzeului temporar Art Safari București va fi Colecția BCR, o selecție de 53 de lucrări de artă românească de patrimoniu, ale unor mari artiști români precum: Nicolae Tonitza, Thedor Pallady, Ion Țuculescu, Corneliu Baba, Camil Ressu, Horia Bernea și mulți alții. redată în exclusivitate circuitului public. Pornind de la universul copilăriei văzut prin ochii faimoaselor personaje ale lui Tonitza, vizitatorii vor putea putea străbate lumea satului surprinsă de Rudolf Schweitzer-Cumpăna, să admire scene şi personaje exotice imortalizate de Iser, împastate naturi statice de Petraşcu sau mai cerebralele compoziţii ale lui Pallady, să urmeze armoniile arhetipale ale lui Ţuculescu sau se bucure de lumina cu totul specială a Balcicului, rămasă captivă pentru totdeauna în pânzele lui Dărăscu sau Mützner.

Programul Internațional este organizat în colaborare cu ambasadele Germaniei, Israelului, Elveției, Spaniei, Argentinei, Statelor Unite ale Americii în România și cu Forumul Cultural Austriac. În cadrul acestui program vor fi expuse lucrări ale mai multor artiști internaționali, într-un spațiu dedicat și vor fi organizate o serie de evenimente și performance-uri. Punctul central al Programului Internațional va fi reprezentat de o instalație realizată de artistul german Clemens Behr, în exteriorul Art Safari și de o colaborare între artiștii Olof Persson și David Sabel, cu sprijinul Ambasadei Suediei în România, care vor pune în scenă un performance.

Programul Art Safari Kids 2018, susținut de Metropolitan Life, este dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 3-12 ani și oferă ateliere interactive pentru cei mici, dar și pentru întreaga familie.

Vizitatorii se vor putea relaxa în zona drinks&food, amplasată în proximitatea expozițiilor, ce va cuprinde o cafenea și o terasă.
Accesul pentru copiii până în 12 ani este gratuit, numai dacă aceștia sunt însoțiți de un adult.

***


*Foto: Dan Hatmanu, Loja, Expoziția „Altceva despre Ceaușescu”


*Mircea Cantor, Anthroposynaptic (Dior / Bihor), 2018, Broderie pe țesătură, (Vestă Dior Toamna 2017 și cojoc binșenesc, Bihor, România), 120 x 110 cm, Courtesy the artist


*Mircea Cantor, Anthroposynaptic, 2015, Broderie pe cămăși tradiționale de bărbat și femeie din Maramureș, România. Approx. 50 elemente, 450 x 900 cm. Colecția Fondation Louis Vuitton, Paris


*Arantxa Etcheverria - Războinicii", lucrare de fotografie digitală realizată în 2018 – aparține seriei "Apocalypse/Beatus"