The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Asociația 4culture și WASP Studios prezintă „FILM – proiect curatorial”

News / 25 Sep 2018 / INSTITUTE.RO
  • Asociația 4culture și WASP Studios prezintă „FILM – proiect curatorial”
1/1
Asociația 4Culture, în parteneriat cu WASP Studios, Universitatea Națională de Arte “George Enescu” și Centrul de Fotografie Contemporană din Iași, lansează miercuri, 26 septembrie, de la 18:00, la Galeria apARTe din Iași, prima expoziție din cadrul FILM – proiect curatorial, urmată de vernisajul din 12 octombrie, la WASP Working Art Space and Production, în București.

Matei Bejenaru, curatorul expoziției, alături de artiștii Cătălin Soreanu, Lavinia German, Ciprian Ciuclea, Diana Dulgheru, Irina Botea Bucan, Jon Dean și Sorin Vreme, propun o analiză a statutului filmului în timpul digitizării accelerate a informației precum și tipuri de narativitate pe care aceștia le dezvoltă în raport cu memoria mediului. Imaginea în mișcare memorată pe o peliculă cinematografică, bandă magnetică sau pe un hard disk ori card de memorie devine imagine dinamică, având caracteristici foarte diferite, de la cea high-tech a industriei cinematografice până la imaginea săracă, poor image, definită astfel de artista și teoreticiana Hito Steyerl.

Expoziția conține filme și instalații video, fotografii și proiecte de sunet experimental realizate de artiști români ce lucrează constant cu mediul și care pun în discuție filmul de artist în raport cu cinema-ul clasic, galeria de artă contemporană și mediile digitale online. Contrar situației din sala de cinema, spectatorul va putea să se plimbe prin spațiul expozițional, având o relație mobilă și dinamică cu ecranele de proiecție. O parte din proiectele expuse explorează istoria mediului și modalitățile prin care captăm, codificăm și proiectăm informația vizuală, iar altele provoacă noi interacțiuni ale spectatorului cu dispozitivele filmice în ideea amplificării percepției vizuale a spațiului.

„Înainte de a fi un spectacol vizual, filmul este o manieră de a gândi în imagini (Philippe-Alain Michaud, Sur le film, Editions Macula, Paris, 2016, pag.7). Evoluția de la dorința de a reprezenta dinamic vizibilul prin dematerializarea acestuia, în filmul clasic, către analiza structurilor formale ale imaginilor, precum și a înregistrării și proiectării acestora din cinematograful experimental, a condus către integrarea mediului filmului în galerii și muzee alături de alte forme de artă contemporană. Aici, artiștii vizuali investesc filmul cu noi valențe și semnificații datorită fuzionării proprietăților intriseci ale mediului, lumina, durata, mișcarea, cu altele noi legate de prezența fizică, aparatul și suprafața de proiecție, fascicolul de lumină. Astfel, filmul nu reprezintă doar o reprezentare, ci și o prezență fizică într-un spațiu prin dispozitivele care fac posibilă percepția sa”, declară Matei Bejenaru.

Proiectul, gândit în două dimensiuni, cuprinde și un workshop destinat tinerilor artiști, inititulat Camera prezentă și coordonat de Lavinia German, în perioada 6 - 10 octombrie, la WASP Working Art Space and Production. Workshop-ul își propune să exploreze relația cameră-timp-corp, interogând caracteristicile mediului video, practicile artistice din domeniului filmului experimental și metodele conceptuale de construcție a imaginii dinamice. Filmele experimentale realizate în cadrul workshop-ului vor fi integrate în expoziția din București, în perioada 12 - 20 octombrie 2018.

Program
26 septembrie – 7 octombrie
Galeria apARTe, Str. Teodor Codrescu, 1, Iași
Vernisaj: 26 septembrie, de la 18:00

12 – 20 octombrie
WASP Working Art Space and Production, Str. Ion Minulescu, 67-93, corp E, etaj 2, București
Vernisaj: 12 octombrie, de la 20:00

Curator: Matei Bejenaru

Artiști:
▪ Cătălin Soreanu / Interlaced / Film video, 9’32″, 2018
▪ Lavinia German / Acolo / Film video, 9’38”, 2018
▪ Ciprian Ciuclea / Portretul lui Shizuo Takano / Instalație video
▪ Diana Dulgheru / Wave / Instalație audio – video
▪ Irina Botea Bucan și Jon Dean / With Wind. Double Breath / Film video, 2018
▪ Sorin Vreme / Barja 44, Barja 45 / Film video HD, 45’

Manager de proiect: Andreea Căpitănescu