The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Bienala de Scenografie 2024 - Bucharest Scenography Biennale - începe vineri, 18 octombrie, în mai multe spații din București

Articol / 18 Oct 2024 / Andra Mihai
  • Bienala de Scenografie 2024  - Bucharest Scenography Biennale - începe vineri, 18 octombrie, în mai multe spații din București
1/1
Timp de 10 zile, în perioada 18 – 27 octombrie bucureștenii și turiștii pot vizita Bienala de Scenografie (Bucharest Scenography Biennale), un amplu eveniment dedicat scenografiei,  care va include mai multe expoziții și evenimente create special pentru a facilita accesul publicului larg la procesele creative din spatele cortinei.Bienala de Scenografie este organizată de OISTAT România, filiala națională a Organizației Internaționale a Scenografilor, Tehnicienilor și Arhitecților de Teatru, dedicată promovării și dezvoltării artei scenografice în România și pe plan internațional.

Vă reamintim, pentru prima data în afara spațiului de teatru, rinocerul, creat de scenograful Helmut Stürmer, devenit simbol în spectacolul „Faust”, pus în scenă de regizorul Silviu Purcărete în 2007, la Teatrul Național ”Radu Stanca” din Sibiu și jucat de mii de ori în acești ani, poate fi văzut în Piața Amzei, împreună cu cortina imensă a spectacolului, doar pe durata Bienalei de Scenografie.

Printre artiștii consacrați ale căror lucrări pot fi admirate în Bienală se află și Oana Paunescu, nume marcant al cinematografiei românești care expune costume purtate de actori celebri precum Nicole Kidman, Jude Law, Renée Zellweger, Glenn Close, Willem Dafoe, Keira Knightley sau Elizabeth Hurley. Creații ale Doinei Levinza, a lui Radu Boruzescu, Cristian Niculescu și mulți alți artiști vor face, de asemenea, parte din Expoziția Națională de Scenografie care se va întinde pe toate cele trei etaje ale Pieței Amzei și în foaierele Teatrului „Ion Creangă”.

În aceeași Piața Amzei, bazată pe un apel internațional deschis, expoziția ”Rising Voices” prezintă lucrările tinerilor artiști emergenți din domeniul scenografiei, oferind vizitatorilor ocazia unică de a descoperi unele dintre cele mai inovatoare și îndrăznețe proiecte ale noii generații de scenografi. Expoziția evidențiază perspective noi și abordări creative care depășesc limitele scenografiei. aceasta este singura secțiune competitivă a Bienalei.

În conformitate cu tradiția evenimentului, educația scenografică rămâne unul dintre pilonii săi fundamentali. ”Young Design” va prezenta lucrări ale studenților din cele trei universități de specialitate din România: UNArte, UNATC și UAT Târgu-Mureș. Această expoziție își propune să încurajeze dialogul între studenți și profesori din diferite instituții, creând în același timp oportunități pentru tinerii artiști de a intra în contact cu profesioniști consacrați, de a discuta despre așteptări, de a explora oportunități și de a schimba idei despre viitorul scenografiei.

Expoziția ”Crafting the Future - Hands on Scenography” prezintă creații dezvoltate în cadrul unui atelier de șapte zile, folosind materiale reciclate și abordări sustenabile care pot fi admirate în Foaierul Sălii Studio de la Teatrul Național.

Printre secțiunile principale ale Bienalei de Scenografie se numără și Expoziția Internațională de Costum de Teatru „World Costume in Action”, curatoriată de Nicu Ularu, care va prezenta schițe de costume, fotografii din spectacole și costume autentice ale unor artiști din peste 30 de țări și va fi organizată în foaierul sălii “Ion Caramitru” a  Teatrului Național din București.

În holul UAUIM va fi deschisă expoziția Theatre Architecture, dedicată arhitecturii teatrale și unor proiecte de renovare recentă  a unor teatre din România.

Pentru profesioniști, specialiști, pasionați, dar și pentru cei care vor să afle mai multe despre domeniul scenografiei vor avea loc numeroase conferințe, workshop-uri și dezbateri cu participarea unor personalități marcante din domeniul scenografiei mondiale.

Detalii despre expoziții,  temele de discuție ale conferințelor și programul întregului eveniment  găsiți pe Bienala de Scenografie București (scenographybiennale.ro)

Vineri, 18 octombrie, de la ora 18:00 va avea loc deschiderea oficială a Bienalei de Scenografie București.

***

Scurt istoric

Trienala de Scenografie de la București s-a desfășurat timp de 9 ediții din 1967 până în 1992 A fost de-a lungul anilor un reper, o amplă expoziție de schițe, machete și decoruri reale, ce reunea la fiecare ediție lucrările a peste 150 de artiști profesioniști din teatru, operă, teatru de animație, cinematografie, și lucrări ale studenților scenografi. Organizatorii acestor expoziții au fost personalități marcante ale scenografiei românești, printre care: Liviu Ciulei, Traian Nițescu, Paul Bortnovski sau Nic Ularu. Chiar și astăzi, puținele materiale care s-au păstrat sunt cea mai importantă sursă de documentare pentru creațiile de debut sau de tinerețe ale unor artiști care s-au remarcat nu numai în România, dar și pe plan internațional, precum Helmut Stürmer, Radu și Miruna Boruzescu, Andrei Both și mulți alții.

Despre OISTAT România

OISTAT România este filiala națională a Organizației Internaționale a Scenografilor, Tehnicienilor și Arhitecților de Teatru, dedicată promovării și dezvoltării artei scenografice în România și pe plan internațional.

Detalii găsiți pe Bienala de Scenografie București (scenographybiennale.ro)

Instagram / Facebook
 
***

Organizator: Centrul Român OISTAT (Organizația Internațională a Scenografilor, Tehnicienilor și Arhitecților de Teatru)
Co-organizatori: UNITER, FNT – Festivalul Național de Teatru
Proiect Cultural susținut de: Ministerul Culturii, Primăria Sectorului 1