The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

CENTRUL SE DESTRAMĂ - o expoziție în două părți, curatoriată de Antje Ehmann

Articol / 31 Oct 2023 / Andra Mihai
  • CENTRUL SE DESTRAMĂ - o expoziție în două părți, curatoriată de Antje Ehmann
1/1
Asociația Culturală Manekino, cu sprijinul AFCN (Administrația Fondului Cultural Național) și Goethe-Institut București prezintă Centrul se destramă (THE CENTER CANNOT HOLD), un proiect artistic în două părți:  (I) Remember Europe o expoziție personală a lucrărilor Patriciei Morosan cu o intervenție video a lui Uli M. Schueppel la Salonul de Proiecte (vernisaj: 4 Noiembrie, la 19:00). Aceasta este completată de Borders and Barriers - Thresholds and Separations, o expoziție internațională de artă video în dialog cu lucrarea semnată de Anca Benera & Arnold Estefan, Conflict Lines expusă la Pavilion 32, Goethe-Institut București (vernisaj: 3 Noiembrie, la 19:00). Cu lucrări video realizate de o selecție de artiști internaționali de renume: Lawrence Abu Hamdan, Noor Abuarafeh, Cathy Lee Crane, Harun Farocki, Lamia Joreige, Patricia Morosan, Rabih Mroué, Rawane Nassif și John Smith.   

Locația I  - SALONUL DE PROIECTE - 5 Noiembrie – 3 Decembrie 2023 | Joi-Duminică, 15:00 - 19:00

Prima expoziție personală în România a artistei stabilite la Berlin, Patricia Morosan, denumită (I) Remember Europe explorează poetic conceptul granițelor arbitrare, din perspectiva multiplelor „centre geografice” ale Europei. Pe măsură ce de-a lungul istoriei granițele continentului s-au schimbat, centrul său a fost în mod constant deplasat, măsurănd astfel mișcarea perpetuă a dislocării. Diverse locuri, în șapte țări diferite, pretind a fi în centrul geografic al continentului european – și fiecare dintre aceste locuri marchează acest lucru printr-un monument propriu. Documentarea celor șapte centre ale Europei pare a fi o poveste a construcției schimbătoare a conceptului „Europa”. 

Regizorul Uli M Schueppel, dialoghează cu lucrările expuse prin filmul său IM PLATZ (1997). Lucrarea explorează construcția centrului simbolic al Berlinului, un spațiu în transformare, după căderea zidului dintre GDR și FRG. La baza lucrărilor lui Morosan și Schueppel stau granițele privite dinspre centru. Lucrările sunt o căutare a centrului invizibil, dar și a ceea ce rămâne în afara lui. 

Locația II - Pavilion 32, Goethe-Institut București - 4 Noiembrie – 2 Decembrie 2023 | 

Joi & Vineri: 16:00-20:00; Sâmbătă 11:00-17:00

Expoziția Borders and Barriers – Thresholds and Separations prezintă nouă lucrări de artă video. Fiecare film desenează, observă sau traversează o limită; explorează barierele și distanțele; sau se află în afara unui teritoriu, pierdut în spațiu. În aceste lucrări, granițele sunt percepute atât ca facilitatori, cât și ca obstacole. Ele pot fi influente, dar și banale, absurde sau chiar letale. 

Cathy Lee Crane ne duce tocmai la granița dintre SUA și Mexic, John Smith la granița Republicii Turce a Ciprului de Nord, în timp ce datorită lucrării lui Lawrence Abu Hamdan aflăm despre clădirea unei opere construite la granița dintre Canada și Statele Unite: unde Derby Line, Vermont întâlnește Quebecul. Alături de Patricia Morosan vom asista la un experiment telepoetic pe care l-a conceput în timpul primului lockdown pentru a contracara distanțele. Cu ajutorul instalației lui Harun Farocki luăm parte la o explorare a sfârșitului lumilor din jocurile video. Există și posibilitatea ca personajele să cadă în spațiu. O altă experiență în afara spațiului este creată de Rabih Mroué prin desenele sale animate ale contururilor corpurilor. Noor Abuarafeh ne prezintă animalele aflate în cuști de la grădinile zoologice din Palestina, Elveția și Egipt și animalele prezente în muzeele de istorie naturală. Cu Lamia Joreige descoperim un peisaj plutitor în Beirut. Și în final, filmat într-o Veneție falsă din Qatar, observăm o încadrare imprecisă, linii și întreruperi la nivelul imaginilor. Încadrarea în sine, în cazul operei lui Rawane Nassif, înseamnă și desenarea și evidențierea liniilor și structurilor care combină și separă elemente de arhitectură și fațade. 

În dialog cu aceste 9 lucrări video vă prezentăm instalația Conflict Lines de Anca Benera și Arnold Estefan. (2018, metal tăiat, imprimeuri pe hârtie, dimensiuni variabile).

Conflict Lines este în sine o analiză uluitoare a absurdităților fatale create de definițiile centrului și granițelor și a modului în care tehnologia este exploatată în interesul statului. În același timp, instalația funcționează ca o legătură între lucrările fotografice și cinematografice ale Patriciei Morosan / Uli M. Schueppel și diversele abordări ale temelor centru/graniță pe care le prezintă lucrările video din cadrul Borders and Barriers.

Programul de deschidere: 

Salonul de proiecte - de joi până duminică, de la 15:00 la 19:00; 

Pavilion 32, Goethe-Institut București - joi & vineri - 16:00-20:00 | sâmbătă - 11:00-17:00

Evenimente publice:

Performance artistă-curatoare și prezentare de către artistă: duminică, 5 noiembrie, 16:00, Salonul de Proiecte; 

Performance Patricia Morosan & Bianca Oana pentru Telepoetics: vineri, 3 noiembrie, 18:00, Goethe-Institut București

Credits: 

Artiști: Patricia Morosan, Uli M Schueppel, Noor Abuarafeh, Cathy Lee Crane, Harun Farocki, Lawrence Abu Hamdan, Lamia Joreige, Rabih Mroué, Rawane Nassif and John Smith. 

Curatoare: Antje Ehmann

Producătoare Creativă: Bianca Oana

Design Expoziție: Robert Băjenaru

Asistent Producție: Matei Emanuel Cîcu

Mediator Cultural: Mircea Hristescu

Comunicare: Tiana Alexe & Andreea Tiriplică

Graphic design: Alice Stoicescu

Coordonator financiar: Gabriela Mitrofan 

Parteneri Media: Scena9, Radio România Internațional, Revista Arta, The Institute,  IQads

Mulțumiri: Ștefan Sava, Nicolae Oana, Dragoș Hanciu, Fatma Kilani

Produs de Asociația Culturală Manekino 

Cu sprijinul AFCN (Administrația Fondului Cultural Național) și Goethe-Institut București

Proiect cultural co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.