The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Culoarea Sunetului: Interpretări și reprezentări ale muzicilor în arta românească

Articol / 15 Mai 2023 / Andra Mihai
  • Culoarea Sunetului: Interpretări și reprezentări ale muzicilor în arta românească
1/1
MARe/Muzeul de Artă Recentă București prezintă:

Culoarea Sunetului
Interpretări și reprezentări ale muzicilor în arta românească

17.05 – 17.08.2023
Vernisaj: 17 mai 2023, orele 19:00

Curatori: Carola Chișiu, Cristian Vechiu
Concept: Cristian Vechiu

Expoziția „Culoarea sunetului” își propune să exploreze evoluția diferitelor tipologii muzicale din spațiul românesc, începînd cu secolul al XIX-lea și pînă în prezent, prin intermediul artelor vizuale. O configurare a unei istorii muzicale din perspectiva artelor vizuale va putea reliefa atît parcursul în paralel al celor două fenomene, un reper major fiind registrul modernității la care se vor ralia treptat ambele odată cu începutul secolului al XX-lea, cît și conexiunile existente în perioada actuală, în care arta sonoră și muzica experimentală sunt tot mai strîns legate de mediul artelor vizuale. Gîndită ca un proiect eclectic, interdisciplinar și istoric, expoziția „Culoarea sunetului” va aduce o abordare inedită asupra universului complex al muzicii românești. De la primele studii și compoziții ale lui Dimitrie Cantemir și pînă la noile creații experimentale, expoziția „Culoarea sunetului” va dezvălui atît un traseu adeseori reprezentat în arta vizuală, cît și ecouri ce răzbat dinspre și înspre istoria modernă și contemporană a artelor vizuale.

Expoziția va demarca două mari linii de interes: reprezentarea ca atare a subiectului muzical în arta românească (așadar, tematizarea muzicii în artă) și relația dintre arta muzicală și artele vizuale în decursul timpului (convergențe, influențe, diferențe și direcții conceptuale).

Selecția artiștilor va fi una generoasă, cuprinzînd nume ca Nicolae Grigorescu, Iosif Iser, Theodor Pallady, Camil Ressu, Ștefan Luchian, Alexandru Țipoia, Corneliu Baba, Eva Cerbu, Sorin Ilfoveanu, Ion Grigorescu, Mihai Zgondoiu, Constantin Rusu, Peter Vukmirovic Stevens, Andrei Chintilă, Ionuț Vancea, M. H. Maxy, Saddo, Mihai Șovăială, Dragoș Mărgineanu, Roman Tolici, Rudolf Schweitzer-Cumpănă, Alexandru Ciucurencu, Gheorghe Tattarescu, Aurel Băeșu, Eustațiu Stoenescu, Henri Catargi, Andrei Raicu, Partog Vartanian, Aeul, Raluca Arnăutu, Codruța Cernea, Traian Boldea, Regina Ionescu, Dimitrie Gora, Ion Bitzan.

Expoziția va fi însoțită de un catalog, care va cuprinde două eseuri semnate Cristian Vechiu (Nesfârșitul drum al sunetului către culoare) & Erwin Kessler (Muzica, cea de toate zilele) precum și o serie de interviuri cu artiști români contemporani, despre muzica din arta lor. 

Design & layout: Dan Ichimescu
Parteneri: VISP, UniCredit Bank 
Parteneri medi: Zile și Nopți, Propagarta, ArteVezi

***

Expoziția face parte din proiectul „Curator-Antreprenor. Dezvoltarea abilităților teoretice, tehnice și practice ale curatoriatului în contextul muzeelor de artă contemporană” și este finanțat prin Granturile SEE  2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Proiectul are o valoare nerambursabilă de  980.958,27 lei (199,446.62 euro) și se desfășoară pe o perioadă de 18 luni.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 - 2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro