The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Culture Quest 2024 - LUMI ACVATICE, VISE ÎN DEȘERT

Articol / 17 Iul 2024 / Andra Mihai
  • Culture Quest 2024 - LUMI ACVATICE, VISE ÎN DEȘERT
1/1
Culture Quest, ajuns la al treilea an, revine cu o temă provocatoare: LUMI ACVATICE, VISE ÎN DEȘERT. Desfășurat în diverse locații din Timișoara și împrejurimi, programul din acest an pune accent pe importanța protejării ecosistemelor acvatice și pe necesitatea unei conviețuiri armonioase cu natura. 

Într-o lume din ce în ce mai fierbinte, în care încă avem acces la apă – deși mulți dintre noi nu beneficiază de acest privilegiu – și în care deșertificarea avansează rapid, ne întrebăm ce soluții și mecanisme am putea folosi atât în viața de zi cu zi, cât și în cadrul programului din acest an. Arta și știința joacă roluri cruciale în această ecuație, acționând ca instrumente pentru sensibilizare și schimbare socială. Prin intermediul artelor, cercetăm emoția și frumusețea naturii într-un mod care să inspire și să provoace gândirea critică. Știința, pe de altă parte, ne oferă instrumentele și cunoștințele necesare pentru a înțelege mai bine problemele și amenințările lumii care ne înconjoară. Împreună, acestea pot cultiva o perspectivă proactivă și empatică față de mediul înconjurător și față de ființele non-umane cu care împărțim această planetă.

Culture Quest încurajează colaborarea dintre biologi, artiști și comunitatea locală, promovând schimburile de idei și crearea unor perspective noi asupra unor probleme globale.

În perioada iulie – octombrie 2024, participanții vor avea ocazia să exploreze biodiversitatea Canalului Bega, să învețe tehnici de linogravură inspirate de ecosistemele acvatice și să contribuie la o instalație video colectivă ce reflectă preocupări și îngrijorări comune pentru mediu. Vor urma și alte ateliere interdisciplinare, dezbateri și o serie de activități pentru cei mici.

LA PAS PE MAL. BIODIVERSITATEA CANALULUI BEGA
20 iulie 2024, 10:00, Lunca Urbană Bega

Voi știți cu ce specii splendide împărțiți orașul? Sâmbătă, 20 iulie, haideți la pas prin lunca urbană a Begăi, într-o plimbare ghidată de Cosmin Ivașcu, biolog și expert în biodiversitate. Veți descoperi o lume aproape invizibilă, care trăiește în paralel cu agitația orașului, precum și unele specii sălbatice ce și-au găsit locul în Timișoara, pe deasupra și în apropiere – despre care poate nici nu ați auzit până acum.  Plimbarea se adresează tuturor iubitorilor de natură din Timișoara (12 și 99+ ani). Participarea este gratuită, dar se face pe bază de înscriere.

ECOSISTEME ȘI PĂSĂRI DE APĂ. ATELIER DE LINOGRAVURĂ
27 iulie 2024, 11:00 – 15:00, Indecis artist run, Bastion 3


Continuăm călătoria Culture Quest cu un atelier de linogravură, inspirat de frumusețea și fragilitatea lumilor acvatice, care au atât de mare nevoie să fie protejate. Sub îndrumarea artistei Mimi Ciora, veți avea ocazia să învățați tehnicile și procesele specifice linogravurii, de la concept până la imprimare, și să (re)descoperiți nu doar frumusețea și complexitatea acestor lumi, dar și vulnerabilitatea lor în fața acțiunilor noastre. Participarea este gratuită, dar se face pe bază de înscriere.

EXPEDIȚIE LA REZERVAȚIA ORNITOLOGICĂ SATCHINEZ
8,10,15 august 2024, Rezervația Ornitologică din Satchinez

Următoarea oprire a programului are loc în Rezervația Ornitologică din Satchinez, cunoscută și ca Delta Banatului. În luna august, vă propunem să participați la o cercetare ecologică și artistică desfășurată în acest loc unic. Veți avea șansa să explorați alături de noi aceste ecosisteme acvatice și să contribuiți la o instalație video colectivă, care să reflecte preocupările și îngrijorările noastre comune pentru mediu.

Căutăm 10 specialiști din domeniul artei, dar nu numai, doritori să contribuie la o gândire critică asupra problemelor de mediu și impactului încălzirii globale, și persoane interesate să se familiarizeze cu mediul video art. Apelul este deschis până în 26 iulie 2024 iar aplicațiile pot fi trimise aici.

Pentru mai multe detalii, calendarul complet al evenimentelor, și pentru a afla cum puteți participa, vă rugăm să vizitați website-ul programului.

Culture Quest reprezintă un ansamblu de evenimente desfășurate în Timișoara și împrejurimi, în colaborare cu instituții dedicate cercetării științifice, care au ca scop popularizarea științei prin mijloace artistice și metodologii pedagogice alternative. Proiectul mută focusul de pe tehnologie pe cercetarea științifică prin acțiuni hibride între știință, artă și tehnologie cu conținut educativ, în care laboratorul de cercetare devine un spațiu de transfer de cunoștințe științifice și artistice.

***

Culture Quest este un proiect organizat de Asociația Foc și Pară.

Asociația Foc și Pară s-a înființat în anul 2016, cu scopul de a constitui şi susţine o structură organizaţională şi comunicațională specifică manifestărilor din zona artei contemporane și a educației alternative.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Parteneri: Asociația Culturală și Ecologică SEPALE, Școlile Gimnaziale nr. 1 și nr. 4, Liceul de Arte Plastice Timișoara, Asociația Colț de Banat