The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Expozitii ce sparg stereotipii, in iulie in spatiile Celulei de Arta

Articol / 03 Iul 2025 / Andra Mihai
  • Expozitii ce sparg stereotipii, in iulie in spatiile Celulei de Arta
1/1
In luna iulie, Celula de Arta continua misiunea de a sustine arta contemporana printr-o noua serie de interventii artistice care pun in miscare spatii, idei si formate. Expozitiile propuse exploreaza granitele dintre proces si rezultat, dintre vizibil si invizibil, propunand publicului nu doar lucrari, ci contexte vii de gandire si actiune artistica. 

NUVO NOUVEAUX / Reality Under Construction va fi deschisa publicului pe data de 4 iulie, incepand cu ora 18:00, la Muzeul National Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida” (str. General Candiano Popescu nr. 2, Bucuresti).

Intr-o fosta hala industriala, doisprezece artisti sunt provocati sa transforme un spatiu inert intr-un laborator deschis al realitatii in lucru. A doua editie a proiectului Nuvo Nouveaux propune o schimbare de perspectiva: de la omagiu istoric la teren de testare pentru o lume post-AI, post-deseu, post-spectacol. Lucrarile se construiesc la vedere, iar publicul este invitat sa observe, sa intervina si sa participe la aceasta versiune “beta” a prezentului.

Artisti invitati: Ada Juganaru,  Anca Coller, Andreea-Eliza Petrov, Andrei Stan, Alexandru Claudiu Maxim, Alex Manea, Bogdan Negulescu, Daniel Loagar, George Moscal, Ioana Badea, Oana Kuzmanovski, Marian Codrea, Misu Stanciu, Sasha Meret, Vladimir Paun Vrapciu.

Pe 8 iulie, de la ora 19:00, la Galeria Verticala din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21), are loc vernisajul expozitiei Becoming - Arhitectura vietii, semnata de Ioana Vilcu, alaturi de un performance de poezie contemporana sustinut de poeta Ligia Kesisian. Lucrarea propune o reflectie vizuala asupra fragilitatii si complexitatii drumului interior, ce exploreaza procesul de acceptare al sinelui, al deciziilor, al celor din jur iar evenimentul continua directia artistica a Galeriei Verticale din 2025, aceea de a expune lucrari de arta textila insotite de lecturi din autori romani contemporani, intr-un demers de imprietenire a celor doua forme de expresie artistica.

Ioana Vilcu, originara din Ramnicu Valcea, activeaza la intersectia dintre textile si poezie. Îmbina tehnici precum serigrafia, vopsirea naturala sau chimica si manipularea materialelor textile pentru a crea obiecte cu o estetica subtila, imperfecta, dar profunda. Lucrarile sale traduc emotiile in texturi si se inspira din natura, chimia corpului uman si echilibrul fragil dintre individ si mediu.

Ligia Kesisian este poeta si traducatoare, membra a PEN Club Romania. A debutat in 2017 cu volumul de poezie „Mici cutremure”, urmat de „Miss Houdini”, in 2019, la Editura Charmides. Cea mai noua carte, „Anul tigrului de apa” a aparut in 2023, la Casa de Editura Max Blecher. În urma publicarii, a fost laureata a premiilor Tanarul Scriitor al Anului 2023, in cadrul Galei Tinerilor Scriitori, Premiul ARCCA pentru Cel mai bun volum de poezie al anului 2023, ex-aequo cu Ion Muresan, Cea mai buna carte de poezie a anului 2023, la Festivalul National de Poezie „Nicolae Labis”. „Anul tigrului de apa” a mai fost nominalizata la Premiile Observator Cultural, Observator Universitas, Bac-Fest si Zona9 Poezie. In 2024, Ligia a primit rezidenta Contrasens la Timisoara, iar in 2025, a castigat bursa si rezidenta Carturesti pentru Poezie. Selectii din poemele ei au fost traduse in franceza, maghiara, italiana, greaca si engleza, in numeroase reviste si antologii. A avut lecturi si performance-uri la festivaluri precum FILIT, Poezia e la Bistrita, Festivalul International de Poezie Bucuresti, Zilele Literaturii Romane la Chisinau, Jazz TM – Strada Fara Nume, Swords si altele.

Expozitia artistei Ioana Badea, Memoria materiei - Calatorii intre lumi, al carei vernisaj va avea loc pe 11 iulie, de la ora 19:00, marcheaza inceputul colaborarii Celulei de Arta cu Carturesti Verona, printr-o explorare poetica si profunda a legaturii dintre corpul material al lumii si straturile sale invizibile: memoria, timpul, sacralitatea.

Lucrarile folosesc materiale brute: cenusa, pamant, pigmenti, foita aurie, transformate in simboluri sensibile ale unei cautari interioare. Fiecare compozitie devine o harta a unui spatiu intermediar, o geografie a trecerii si a transformarii. Aurul, inserat in contrast cu materia grea, adauga o lumina metaforica, marcand traseul privitorului printre fragmente sacralizate ale realului.

Expozitia reuneste lucrari realizate intre 2023 si 2025, intr-un parcurs coerent ce reflecta preocuparile constante ale artistei pentru dimensiunea ritualica a artei, urmele timpului si spatiul fragil dintre destramare si revelatie. O invitatie la contemplare profunda, vizuala, tactila si spirituala.

Totodata, in derulare mai sunt o serie de expozitii gazduite de Celula de Arta si partenerii sai:

Intre Clipa si Ecou, expozitia artistei Ruxandra Nicolae deschisa la Celula de Arta (Bd. Carol I nr. 53, Bucuresti pana pe data de 28 iulie, ce exploreaza colajul ca forma de introspectie si expresie afectiva, o punte intre emotie si  reactia intensa, spontana, de moment si traire si experienta profunda, sedimentata in timp. Astfel, fiecare lucrare devine o fereastra spre starea interioara a artistului, de la prima scanteie emotionala pana la forma finala a trairii, filtrata prin memorie, reflectie si sens personal.

FIL D’OR, a artistei Laura Sima, curatoriata de Andreea Eliza Petrov, este deschisa publicului la Kulterra Gallery (Str. Știrbey Voda nr. 104–106, Bucuresti) si deschide discutia despre memorie si reconstructie, unde „firul de aur” leaga fragmentele unei identitati in transformare.

Fantezia Moderna este o expozitie colectiva curatoriata de Alex Manea, gazduita la Kinetik (Str. Putul lui Zamfir nr. 18). Proiectul reuneste lucrari semnate de 17 artisti, printre care Andreea-Eliza Petrov, Bogdan Negulescu, Ingrid Juncanariu, Alexandru Claudiu Maxim si Diana Bleiceanu. Expozitia investigheaza mitologia si fantezia in contextul lumii contemporane, creand un spatiu in care granitele dintre realitate si imaginar devin fluide, iar spectatorul este invitat sa patrunda intr-un univers de dialoguri fascinante intre fictiune si cotidian.

***

Celula de Arta este un proiect cultural independent condus de artisti (artist-run), ce a debutat in 2017 si se manifesta in multiple spatii de arta contemporana permanente sau temporare.