The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Galeria Meron prezintă expoziția ‘Cargo Cult’ semnată de artistul Flaviu Moldovan

Articol / 04 Feb 2025 / Andra Mihai
  • Galeria Meron prezintă expoziția  ‘Cargo Cult’ semnată de artistul Flaviu Moldovan
1/1
Meron Gallery găzduiește ‘Cargo Cult’ – o expoziție semnată de Flaviu Moldovan, artist ce reinterpretează venerația în arta contemporană. Curatoriată de Crina Ciocian, expoziția analizează venerația nejustificată față de obiecte, idei și simboluri validate de contextul social sau artistic. Vernisajul va avea loc joi - 6 februarie, începând cu ora 18:30, la Galeria Meron din Cluj-Napoca.

Inspirată de fenomenul istoric al ‘Cargo Cult’, expoziția aduce în fața publicului modul în care societățile interpretează semne și obiecte ca manifestări ale unei promisiuni viitoare, transformându-le în simboluri ale salvării. Flaviu Moldovan transpune acest fenomen într-un context contemporan, unde credința oarbă în mesaje mistice, obiecte de artă sau promisiuni de la entități invizibile devine o reflexie asupra fragilității convingerilor umane.

„Cargo Cult poate fi sinonim cu alunecarea spirituală. Este un fenomen de deziluzie bazat pe semne prost interpretate. Astăzi, vedem acest lucru peste tot: de la profeți moderni care susțin că primesc mesaje din astral, până la religii și ideologii care promit adevăruri absolute. În acest sens, cultul cargo nu mai este despre simple obiecte, ci despre idei care ne modelează percepțiile și realitatea”, explică artistul Flaviu Moldovan.

Expoziția reunește lucrări reprezentative din parcursul artistic al lui Flaviu Moldovan, incluzând piese precum „Guernica 2016”, o reinterpretare a capodoperei lui Picasso ca răspuns la un război invizibil, „Actress, the 1st”, un portret al unui DJ văzut ca o entitate mistică a erei clubbing, și „Drumul spre centru”, un autoportret simbolic despre filtrarea și interpretarea informațiilor.

„Orice nimic, dacă este servit în contextul potrivit, poate deveni artă. Trăim într-o epocă a venerației oarbe, unde piața și instituțiile consacrate transformă obiectele și ideile în simboluri absolute. Întrebarea este: Cât din ceea ce alegem să venerăm este real și cât este doar o iluzie?”, adaugă artistul.

Viziunea artistului nu se limitează doar la o critică a pieței de artă sau a societății, ci este un mesaj despre fragilitatea convingerilor umane. ‘Cargo Cult’ este despre acea forță invizibilă, acele semne greșit interpretate, care ne influențează percepțiile și acțiunile. În acest act de venerare, întregul sistem social poate deveni vulnerabil la iluzii.

Expoziția ‘Cargo Cult’ va putea fi vizitată la Meron Gallery în perioada 6 februarie 2025 – 17 martie 2025. Intrarea la Meron Gallery este gratuită, iar pentru mai multe informații despre expoziție, vizitați pagina Galeriei Meron, aici.

***

Despre Flaviu Moldovan:

Flaviu Moldovan (n. 1983) este un artist vizual, designer, antreprenor și profesor român, care trăiește și lucrează în Cluj-Napoca. Interesele artistice ale lui Flaviu Moldovan sunt dintre cele mai diverse, acoperind o gamă largă de activități în domeniul desenului, designului, picturii, fotografiei și mediilor care folosesc imaginea ca instrument de comunicare. Flaviu este, de asemenea, fondator al Galeriei Plankton și profesor la Academia Plankton, unde predă o serie de cursuri de pictură, desen și design.

***

Despre Meron Gallery

Galeria Meron, aflată în inima orașului Cluj-Napoca, la parterul Palatului Blau Ullmann, clădire emblematică din categoria monumentelor istorice construită în 1910, dispune de o suprafață generoasă, cu vitraje impresionante și tavane înalte.

Clădirea a fost redată comunității în scopul promovării artei și a artiștilor, creând o atmosferă unică, un loc special unde cafeaua de specialitate (prin care este recunoscut astăzi brandul Meron) și arta se întâlnesc și se completează reciproc, aducând valoare comunității artistice și culturale din Cluj-Napoca.