The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

„Linia de front” propune recuperarea patrimoniului local prin exerciții artistice

News / 10 Apr 2018 / INSTITUTE.RO
  • „Linia de front” propune recuperarea patrimoniului local prin exerciții artistice
1/1
Asociația 37 contribuie la schimbarea prin educație și cultură, organizând an de an proiecte care care aduc arta contemporană mai aproape de elevi. Echipa sa este formată din istorici de artă, arhitecți, muzicieni, artiști plastici și fotografi.

La Târgu Ocna, Asociația 37 dezvoltă de patru ani, în mod voluntar, Cercul de Artă contemporană care își propune să crească interesul elevilor pentru artiști contemporani prin întâlniri directe cu aceștia, prezentări, discutii non-formale, ateliere, vizite la muzee și galerii. Anul acesta, pornind de la sărbătorirea centenarului Marii Uniri, Asociația 37 dezvoltă pe durata unui întreg an școlar proiectul Linia de front – recuperarea patrimoniului local prin exerciții artistice.

Târgu Ocna este un oraș care, desi abundă în situri arheologice antice și monumente arhitecturale de secol XVIII-XIX, nu oferă alternative pentru consumul de cultură contemporană: cinematograful nu mai funcționează din anii ‘90, iar spații de expunere/galerii de artă nu există. Singurul contact pe care tinerii îl pot avea cu arta contemporană este prin intermediul Cercului de Artă Contemporană. Pe de altă parte, patrimoniul legat de Primul Război Mondial - monumente și cimitire al eroilor, este pierdut în geografia orașului, fără a fi recunoscut sau valorificat. Patrimoniul poate deveni o sursă importantă de creativitate și inovație, care să genereze noi idei și soluții la probleme și poate creea servicii inovative cu scopul de a interpreta zone și clădiri istorice și a le face accesibile cetățenilor și vizitatorilor, care să ia forma unui ghidaj turistic local gândit și condus de către elevi.

Primul Război Mondial a trasat linia frontului prin orașul Târgu Ocna marcându-i istoria și comunitatea. Pornind de la orele de română și istorie, proiectul experimentează diferite mijloace artistice de raportare la realitățile acestui eveniment (instalație, bandă desenată, video, fotografie, performance) alături de artiști precum Lea Rasovszky, Sorina Vasilescu, fotograful Nicu Ilfoveanu și echipa One World Romania.


Atelier de instalație cu Lea Rasovszky - discuție despre obiectele realizate

Abordarea culturală este completată de o serie de ateliere practice oferite de parteneri cu rol istoric în desfășurarea evenimentelor din război (Crucea Roșie și Brigada 61 Vânători de munte).

Proiectul se adresează clasei a XI-a E a Colegiului, o „clasa problemă” căreia, de obicei, nu i se propun activități extracurriculare sau olimpiade, ai cărei elevi înfruntă provocări sociale zilnice. Într-un atelier de instalație, Lea Rasovszky a lucrat cu elevii pornind de la tema distrugerii în război. S-au folosit jucării reciclate aduse de către elevi, iar tema a putut fi reinterpretată în funcție de direcția aleasă de fiecare echipă: inocența copiilor prinși în războaie, pierderea acestei inocențe, transformarea tuturor lucrurilor în timp de război, emigrarea în masă, haosul și distrugerea, eroismul indivizilor rămăși anonimi.   

 
Atelier de instalație cu Lea Rasovszky - Ionuț lipește

Partea cea mai bună a acestui proiect este că impactul poate fi neașteptat de puternic. Impactul poate însemna o schimbare profundă a modului în care se desfășoară activitatea în liceu, impactul poate însemna ce fac mai departe acești copii după ce termină liceul, având acest bagaj de cunoștințe. Pentru toată lumea poate fi o surpriză foarte plăcută felul în care un proiect de genul acesta va rămâne în comunitate și ce semințe plantează el pentru a crește mai departe. - Lea Rasovszky, artist vizual

 
Atelier de instalație cu Lea Rasovszky - detaliu lucrări

Despre beneficiile artei în educație se vorbește prea puțin în școala românească. Integrând cultura în predarea materiilor școlare de zi cu zi, Asociația 37 oferă tinerilor posibilități creative nebănuite, ale căror efecte se vor vedea în viitor, conturând meseriile de mâine.