The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Case luminate în Cartierul Creativ

Articol / 18 Mar 2019 / The Institute
  • Case luminate în Cartierul CreativCase luminate
  • Case luminate în Cartierul CreativMihail Kogălniceanu 11
  • Case luminate în Cartierul CreativMihail Kogălniceanu 11
  • Case luminate în Cartierul CreativMihail Kogălniceanu 11
  • Case luminate în Cartierul CreativMihail Kogălniceanu 11
  • Case luminate în Cartierul CreativMatei Millo 9
  • Case luminate în Cartierul CreativMatei Millo 9
1/7
Later edit: De Earth Hour (30 martie, în intervalul 20:30 - 21:30) vom stinge luminile :).

Seara, când aprindem răzleț lumini acasă, iar pe străzi felinarele prind viață, casele nelocuite rămân „pete închise" în cartografia unui cartier, locuri unde lumina nu ajunge.

Pentru a atrage atenţia asupra caselor nelocuite, a căror valoare culturală şi economică nu este suficient pusă în valoare, şi pentru a semnala importanţa introducerii în circuitul cultural, economic şi social a acestor spaţii, The Institute şi Institutul pentru Politici Publice (IPP), cu sprijinul Electrica SA, vor ilumina două clădiri reprezentative pentru Cartierul Creativ, aflate pe strada Matei Millo nr. 9 şi respectiv bulevardul Mihail Kogălniceanu nr. 11.

Timp de trei weekenduri consecutiv, 23 - 24 martie, 30 - 31 martie şi 6 - 7 aprilie, cele două case în prezent nelocuite din Cartierul Creativ sunt parte a unui proiect unic pentru oraş.






Casa de pe Matei Millo 9 impresionează prin dimensiune şi este situată într-o zonă tipică pentru Cartierul Creativ, în vecinătatea Palatului Universul, precum și a Clubului Control sau a proiectului Capitol.

Cele două case, deşi nelocuite, sunt exemple pozitive de conservare a unor spaţii valoroase. Luminându-le din interior, clădirile vor prinde viaţă lăsându-i pe trecători să-şi imagineze cum ar fi ca acestea să-şi recapete statutul de odinioară, când poate găzduiau seri de dans, cine importante sau baluri ale înaltei societăţi.

Printr-o instalație publică de artă, urmărim să provocăm o reacție din partea oamenilor ce locuiesc în vecinătatea clădirilor luminate, a trecătorilor dar și din partea decidenților, a proprietarilor, a reprezentanților societății civile în general. O reacție în lanț care să determine și să încurajeze dialogul dintre ei, găsirea de variante viabile pentru revitalizarea zonelor afectate de acest fenomen și readucerea lor la statutul de zone preferate pentru dezvoltarea de comunități. Credem în abilitatea artei de a transmite un mesaj complex, într-o manieră simplă, creativă.

În București, 1 din 10 locuințe este neocupată conform datelor statistice procesate în cadrul Recensamantului National 2011. Proiectul, născut din dorinţa de a căuta, alături de autorităţi, o rezolvare pentru problema caselor abandonate din Bucureşti, îşi propune să promoveze clădirile de importanţă istorică şi să crească rolul lor în comunitate. Fiecare casă neocupată ridică probleme ce ţin de curăţenie, nesiguranţă şi risc crescut de criminalitate, scade valoarea zonei şi are ca efect drenarea atât a resurselor financiare, cât şi umane din acel perimetru, având repercusiuni negative asupra comunităţii în ansamblul său.



Casa de pe Mihail Kogălniceanu 11 a fost construită în anul 1927, de către arhitectul Dimitrie Hârjeu, în stil neoclasic francez. Imobilul este pus spre vânzare prin Artmark Historical Estate.

Iniţiativa, prima de acest tip din România, vizează Cartierul Creativ, zonă încărcată de valoare istorică pentru oraş, dar şi cu potenţial turistic şi de regenerare urbană. 

O reintegrare a caselor nelocuite din Cartierul Creativ în viaţa comunităţii ar atrage după sine o regenerare urbană şi ar spori valoarea zonei, motiv pentru care se impune discuţia despre importanța introducerii acestor spații într-un circuit cultural sau de utilitate publică, precum și despre importanța evenimentelor pentru repunerea pe hartă a unor astfel de spații. 

Pe termen lung, proiectul urmărește nu doar conştientizarea necesității restaurării caselor neocupate, ci și demararea acţiunilor de renovare, prin implicarea proprietarilor, a comunității şi a instituţiilor de stat relevante, pentru deblocarea fondurilor necesare. 

Prin acțiunile și evenimentele sale, The Institute a susținut de-a lungul timpului regenerarea urbană, un exemplu în acest sens fiind Romanian Design Week. Pe parcursul celor șase ediții de până acum, festivalul a reușit să repună pe harta mentală și cultural-socială a Bucureștiului clădiri emblematice, uitate.

„Case luminate în Cartierul Creativ” este un proiect finanțat în cadrul programului de granturi Electrica SA, „Electrica pune România într-o altă lumină”, ediția 2018.