The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Vizitează culisele studiourilor creative din București la RDW 2021

Articol / 25 Mai 2021 / Luiza Popescu
  • Vizitează culisele studiourilor creative din București la RDW 2021 ALT.GRI creative workshop__Monumental
  • Vizitează culisele studiourilor creative din București la RDW 2021De Ceramica_Open Doors
  • Vizitează culisele studiourilor creative din București la RDW 2021HNK Gallery_Open Doors
  • Vizitează culisele studiourilor creative din București la RDW 2021Pixelateria_Stari fara cuvinte
1/4
Publicul bucureștean are acces în culisele unor studiouri creative în perioada 5-14 iunie, în timpul Romanian Design Week, când poate vizita expoziții și participa la o serie de ateliere și activități ce explorează procese și tehnici creative din industria locală.

Nouă zile efervescente de festival trasează un circuit pe străzile și bulevardele Bucureștiului și invită oamenii să descopere case bijuterie, grădini ale orașului, ateliere de lucru și birouri, dar și proiectele pe care le desfășoară pentru comunitate.

Peste 50 de astfel de spații și evenimente fac parte din programul Design GO, dintre care câteva zeci de studiouri de design și arhitectură ori galerii sunt pregătite să își deschidă ușile și să ofere un context de networking unic și își prezinte proiecte, cercertări, colaborări și poveștile care le îmbracă.

În cartierul Cotroceni, Casa Mai își deschide pentru o zi atelierele și birourile printr-un tur explicativ, ghidat de rezidentele casei. Vor exista, de asemenea, și un mic workshop de ceramică, un talk despre antreprenoriat creativ și un pop-up sale. Ceramistele Sandra Berghianu și Studio mud vor povesti despre ceramica lucrată la roata olarului, turnată în șticluri sau modelată, Atelier Tron va prezenta obiectele și procesele realizate, Stardust Architects împărtășesc din experiența proiectelor și expozițiilor la care au lucrat, iar AAarchitects pregătește o prezentare și discuție despre antreprenoriat creativ.

În spațiul lor din Str. Iacob Negruzzi 28, ALT.GRI Creative Workshop creează între 6-11 iunie expoziția de artă în tehnici mixte și proiecții video „Monumental” și prezintă lucrări realizate în tehnici diferite, acrilic pe placaj de lemn și artă digitală care studiază relația dintre geometrie și artă și subliniază efectul geometriei în peisajul urban.

La aceeași adresă, un workshop de ceramică are loc la LUTFAIN. Andreea Chiser, persoana din spatele Lutfain, va preda tehnici de formare a obiectelor ceramice, prin ridicare la mână. În spațiu, unde toată activitatea e lăsată la vedere, orice eveniment devine în același timp și tur ghidat, galerie și open doors.

Materiale și prototipuri din carantină" este o altă expoziție propusă de Co Laboratory, atelierul creativ multidisciplinar fondat de Patricia Erimescu și Alexandru Barbu în 2017. Expoziția include o serie de experimente aflate în diferite stadii, o colecție de materiale românești – lână, fibre, marmură de Ruschita, piatra vulcanică, lut – și trei produse de design, realizate in-house. Expoziția este una tactilă și va încuraja în special participarea persoanelor cu probleme de vedere.

Super Serios propune experiența de a crea, dezvolta și juca un joc despre mediul urban, specific aplicat pe București, în cadrul ultimei ediții din proiectul Joc Deschis, care are loc în 5 iunie. Participanții pot testa jocul, pot propune idei și pot explora modul echipei de lucru în biroul din Știrbei Vodă.
Tot aici, o zi mai târziu, trei tinere birouri de arhitectură expozante la RDW Selection (Estudio ESSE, Studio Super Serios & Stardust Architects) vor explora modalități alternative în care să practice arhitectura în afara canalelor normative din industrie, concentrându-se pe metodele de proiectare non-standard, rolul cercetării și al social media și importanța colaborării, într-o discuție deschisă, sinceră, care examinează alte moduri de a face arhitectură.

La De Ceramică, cei curioși vor putea vedea, atinge și înțelege etapele și transformările prin care trece materialul ceramic pentru a deveni un obiect nou. Studioul își deschide porțile pe toată perioada Romanian Design Week celor care vor să descopere ce înseamnă un meșteșug vechi, adus în prezent prin proces și design de obiect și să învețe de ce, de la schiță până la obiectul final, ceramica înseamnă timp și durează pentru totdeauna.

Studioul FABRICATE își propune să creeze un eveniment prin care va aduce, în premieră, artiști în atelier. Piesele realizate de Bianca Dumitrașcu, Cosmin Iluc și Daniel & Andrew vor fi transformate de echipa FABRICATE în vectori și cod pentru CNC. Întregul proces de creație va putea fi urmărit de către public, iar produsele rezultate vor fi în continuare expuse.  

HNK este o galerie al cărei acces se face în general prin rezervare. În 12 și 13 iunie, în cadrul RDW, invită publicul să cunoască o lume suprarealistă, plină de culoare, picturi, piese de mobilier și instalații de artă, create de artistul Hamid-Nikola Katrib, dar și să îi treacă pragul atelierului personal.

Artistul timișorean 13m10j (Marius Jurca) prezintă “Stări fără cuvinte”, o serie de proiecte video realizate în jurul emoticoanelor animate – simbolurile abstracte care au avut un rol extrem de importantat în procesele noastre de comunicare în perioada de pandemie. Expoziția este găzduită de Pixelateria, un shared space dedicat oamenilor creativi pentru content creation.

În același timp, Raluca Soare pregătește în showroom-ul ei întâlniri cu specialiști din mai multe domenii, precum machiaj, pictură, modă, restaurare de mobilă sau psihoterapie, într-o cercetare despre cromatica din diferite perspective.

O altă invitație la un workshop e lansată de Anca Dragu, owner al studioului Una ca Luna care oferă vizitatorilor o serie de obiecte de ceramică biscuitate, pe care aceștia le vor putea personaliza cu pigmenți specifici și le vor glazura.

***

Circuitul de evenimente satelit Design Go, parte din Romanian Design Week, cuprinde în total peste 50 de evenimente și 70 de spații în București.

Programul complet poate fi consultat
aici.