The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Peste 100 de artiști și 5000 mp de artă contemporană la Bienala Art Encounters 2021

Articol / 14 Iul 2021 / Luiza Popescu
  • Peste 100 de artiști și 5000 mp de artă contemporană la Bienala Art Encounters 2021
1/1
Fundația Art Encounters a organizat la București marți, 13 iulie 2021, un eveniment în prezența presei și a partenerilor naționali care a prezentat cea de-a patra ediție a Bienalei Art Encounters, cel mai important eveniment de artă contemporană din România.

Singurul eveniment timișorean organizat pentru a treia ediție la rând sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și unicul eveniment de arte vizuale din țară care deține această distincție, Bienala Art Encounters 2021, ce poartă titlul Our Other Us, e curatoriată de Kasia Redzisz și Mihnea Mircan și va fi organizată între 1 octombrie - 7 noiembrie 2021, timp în care Timișoara redevine capitala națională a artei contemporane, găzduind cea mai relevantă bienală de artă contemporană de pe axa Veneția – Istanbul.

Bienala Art Encounters se pregătește să întâmpine câteva zeci de jurnaliști naționali și internaționali, invitați de la muzee de renume internațional precum Tate Modern și Centre Pompidou, 10.000 de vizitatori și 3.000 de adulți și copii participanți la programul de mediere culturală, 5.000 mp de artă contemporană în 7 spații, peste 100 de artiști expuși și 19 lucrări special comisionate.

Gazdele evenimentului au fost Ovidiu Șandor, Președintele Fundației, și Diana Marincu, Directorul Artistic al Fundației. La eveniment au fost prezenți invitații speciali: domnul Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial – Departamentul Cultură, Culte şi Minorități Naționale, domnul Steven van Groningen, Președintele Raiffeisen Bank, doamna Sorina Jecza, Președintele Fundației Interart TRIADE, iar online au participat curatorii acestei ediții a Bienalei, Mihnea Mircan și Kasia Redzisz, alături de poetul și filosoful Bogdan Ghiu, co-curator împreună cu Maria Rus Bojan al expoziției invitate, Aripa Secretă. De asemenea, la eveniment au fost prezenți o parte dintre artiștii care vor participa la Bienala Art Encounters 2021, Nona Inescu, Vlad Nancă, Traian Cherecheș, Adela Giurgiu.

Cu acest prilej, domnul Consilier Prezidențial Sergiu Nistor a înmânat personal reprezentanților Fundației diploma de Înalt Patronaj al Președintelui României, această distincție fiind acordată în luna mai în cadrul unui eveniment hibrid.

De asemenea, evenimentul a marcat continuarea colaborării dintre Bienala Art Encounters și Raiffeisen Bank, susținător al Bienalei încă din anul 2015 în calitate de Sponsor Principal. Datorită unei preocupări constante pentru sprijinirea artei, Raiffeisen Bank și-a făcut simțită prezența în aria culturală încă din anii 2000, când a lansat primul program de mecenat din România prin platforma Raiffeisen Art Proiect. În prezent, organizația desfășoară proiectul Raiffeisen Art Proiect – Stagiune Virtuală, prin intermediul căruia sunt promovate proiectele culturale și artiștii sprijiniți de Raiffeisen Bank. Astfel, platforma aduce mai aproape de public creații artistice valoroase prin mijlocirea spațiului online și, totodată, promovează artiștii aflați într-o perioadă dificilă, propunând o soluție ca ei să își continue activitatea în contextul pandemiei și al distanțării sociale, direcțiile setate fiind în linie cu misiunea Fundației Art Encounters.

Sub titlul-umbrelă Our Other Us, cea de-a patra ediție a Bienalei Art Encounters contribuie la transformarea orașului Timișoara în emblema evenimentelor de artă contemporană din România, devenind ceea ce filmul este pentru Cluj-Napoca și teatrul pentru Sibiu. Expozițiile vor include peste 100 de artiști, printre lucrările expuse numărându-se opere care au făcut parte din evenimente internaționale majore dedicate artei, precum Bienala de la Veneția.
Cele două proiecte curatoriale propuse de Mihnea Mircan și Kasia Redzisz, Peisaj în Oglindă Convexă [Landscape in a Convex Mirror] și Cum să Coabităm [How to Be Together] vor include 19 lucrări comisionate special pentru eveniment, între care 8 ale artiștilor români, întărind angajamentul Bienalei de a sprijini artiștii emergenți.

Alături de cele două expoziții de artă contemporană, Bienala Art Encounters va explora istoria conexiunii dintre artiști și natură în Europa de Est și Centrală printr-o expoziție curatoriată de Kasia Redzisz. Având la bază o activitate de cercetare ce a pornit de la grupul timișorean SIGMA, aceasta abordează practici legate de mediul înconjurător din regiune, relevând contribuția nuanțată și radicală a artiștilor non-vestici la canoanele artei anilor 1960 și 1970.

Cele trei expoziții vor fi completate de Aripa Secretă [Secret Wing], un proiect organizat de Fundația Interart TRIADE și Muzeul Național de Artă Timișoara. Expoziția reprezintă o colaborare între curatoarea internațională Maria Rus Bojan și poetul și filosoful Bogdan Ghiu, și examinează discursurile artistice ale anilor 1980 și pe cele ulterioare, din perspectiva poeziei. Aripa Secretă preia titlul unui cunoscut volum al poetei Mariana Marin (1956-2003), unul dintre autorii emblematici ai Generației 80, și reunește lucrări din importante colecții particulare din Olanda și România.

Programul de mediere culturală dedicat copiilor și grupurilor organizate din grădinițe, școli și licee din județul Timiș, dar și cel dedicat publicului adult, va realiza liantul între expozițiile Bienalei Art Encounters.

Conectând trecutul și prezentul, elementul local și cel internațional, Bienala va reflecta istoria și spiritul Timișoarei, abordând, totodată, probleme globale. Evenimentele ce vor face parte din Bienala Art Encounters vor implica locuri de referință, precum Muzeul Național de Artă Timișoara, sediul Fundației Art Encounters, clădirea de birouri și pavilionul ISHO, Galeria Helios, Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși”, Institutul Francez din Timișoara și Centrul Cultural Faber. Astfel, Bienala contribuie la crearea unui climat cultural activ care anticipează 2023, anul în care Timișoara va deține titlul de Capitală Culturală Europeană, iar Bienala Art Encounters va inaugura cea de-a cincea ediție.